-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #106861 üzenetére
Nincs elfelejtve... Sötétnél én nem szoktam előáztatni, kíméletes felfutás 8-9 bar magasságába és utána ejtem szépen 3-ig. Olyan 30-35 mp maximum. Ha akár 2 mp előáztatás is van akkor megjelenik benne egy kellemetlen íz.
-
verti1
tag
válasz mézespálinka #107002 üzenetére
Alap gépről van szó. Nagyon sok vizet ki kell engedni ahhoz, hogy tényleges előáztatásod legyen. Legalább a bojler űrtartalmának a felét, már nem emlékszem pontosan. Trükközés nélkül is esik vagy 7-8 fokot legalább. Sima PID-el se jobb a helyzet, nem fűti vissza. A rézcsőből se érdemes erre ellőni a vizet, szűkítővel többet nyersz. A ki be kapcsolgatás pedig egy baromság bármilyen gyorsan csinálod. Tönkre teszed a pogit vele.
-
verti1
tag
Ez a Niche egy otthoni őrlő, miért kellene olyan felépítésűnek lennie mint egy háromszor drágább Kony-nak? Az egy ipari őrlő ami arra való, hogy egész nap tekerjen egy kávézóban, évekig. Ezzel meg csinálsz három duplát egy nap. Más gond van vele, nem a műanyag alkatrészek.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz WarLock07222 #107322 üzenetére
A megbízhatóság egy dolog, azt az idő majd eldönti. Elég sokan használják itt is, nem nagyon olvasok minőségi problémákról. Nem kotyogásról beszélek. Szerintem egy őrlő annyira jó amennyire pontos. A kések legyenek egytengelyűek ha kúpos és párhuzamosak is ha síktárcsásról beszélünk. Ezzel a kialakítással ez nem megoldható tökéletesen csak nagyjából. Ettől még elhiszem, hogy teljesen rendben van, ennyi ember nem tévedhet nyilván. Én műszaki szemmel nézem a dolgot, ennyi.
-
verti1
tag
válasz phranxinatra #107595 üzenetére
Természetesen.
-
-
verti1
tag
válasz Zen42 #107755 üzenetére
Rossz kosárról akkor beszélünk ha silány a gyártása, a furatolása nem egyforma, felemás, stb. Ilyenkor a legjobb előkészítés, gép mellett is előfordulhat, hogy a víz nem egyformán áramlik a kosár minden pontján. Persze ez tényleg nagyon pocsék kosárnál fordulhat elő és ronthat a kávén. A leggyakrabban emlegetett ims, vst, reneka kosarak pont ugyan olyan jó minőségűek, a különbség az ellenállásukban van. Ezért kapsz más kávét velük, de ez sok tényezős dolog. Egy egyszerű kosárral is lehet tökéletes kávét húzni akár, ha felette minden rendben van. Ugyanakkor a drága vst se ment meg ha nem jó a vízterítés, vízhozam stb.
-
verti1
tag
válasz Zen42 #107761 üzenetére
Két egymást követő húzás ugyan azzal a kosárral történik és minden ugyan az akkor az előkészítésben van az eltérés. Egyszerűen nem tudod ugyan úgy megcsinálni a legnagyobb rutinnal sem. Csak közelíteni tudsz, nagyon egyformákat csinálni. Lényegesen jobb a vízterítése egy Robotnak, Flairnek, Europiccolanak minden olyan pumpás gépnél ahol egy vízterítő segítségével próbáljuk a víz áramlását kisimítani. Vannak ezekre is megoldások amik segítségével sokat javíthatunk adott gép vízterítésén, de soha nem lesz egyik sem olyan tökéletes mint a pl. a fent említett eszközöké ahol a totál lamináris az áramlás minden ponton és egyenlő a nyomás.
-
verti1
tag
Koczó93 fórum társnak ment egy privát a Silvia-val kapcsolatban. Nézzen majd rá ha lesz ideje, köszi!
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #107932 üzenetére
Én melegítem a két screen-t és a kosarat is a Flair-nél. Robotnál a nagyobb víztömeg előny, de az alu dugattyú biztos elvonja a hőt. Vagy van légréteg, vagy nincs. Szerintem a Robot hosszú és vastag csöve a nyomásmérőig felveszi azt a szigetelő légréteget amiről te beszélsz. Nekem első dolgom lenne POM-ból gyártani hozzá egy dugattyút.
-
verti1
tag
válasz Kávé Kálmán #107934 üzenetére
Ha rozsdamentes akkor még nagyobb pénzkidobás. Felesleges abból gyártani. Az eredeti felvetésed szempontjából nincs nagy különbség egyébként, hogy alu vagy rozsdamentes. Az te vagy…😀 Látod, hogy van aki melegíti minden féle módszerekkel. Én nem pöcsölnék ilyennel az biztos. Bele raknám a műanyagot és el van felejtve.
-
verti1
tag
válasz Parci #108001 üzenetére
Lenyomott karral, tartva csak a pogi teteje ázik a vízben, mivel nyitott a bojlered. Ha egyáltalán a papír átenged valamit. Nem azt mondom, hogy nem jó a kávé csak nem ugyan az mint az1-2-3 bar-os klasszik előáztatás. Szerintem ha levennéd a kart akkor száraz lenne a pogi, az alja és a közepe tuti.
[ Szerkesztve ]
-
verti1
tag
válasz WarLock07222 #108962 üzenetére
Nem kérdés, hogy Flair….
-
verti1
tag
válasz WarLock07222 #109159 üzenetére
Egyediben soha nem jön ki olcsóbban…
-
verti1
tag
válasz Peti...(16v) #109841 üzenetére
A két őrlőben kizárólag a kés egyforma, felesleges a Kony-hoz hasonlítani. Egyébként ennyibe kerül és kész. Azért ez az őrlő valamit letett már az asztalra ha úgy tetszik. Ennyi felhasználó nagyot nem tévedhet. A legtöbb otthoni igényt kielégíti és a vevők 90%-a leszarja, hogy mi van belül. Ezen is csak itthon rugóznak, meg azon, hogy brexit, vám, stb. Simán meg eszik 500 fontért, miért kellene olcsóbban adni. Majd ha senki nem veszi akkor olcsóbb lesz. Kell csinálni jobbat, olcsóbbat, de ne az legyen már a marketing, hogy ezt ekézzük.
-
verti1
tag
válasz RetepNyaraB #109991 üzenetére
Én nem utálom, egyszerűen nem éri meg az árát. Egy kényszer pálya volt Kinu-nak. Ennek ellenére nagy siker lett, mert a többség elhiszi, hogy ugyan azt kapja fele annyiért. Nem csak a króm gyűrűért és a mágneses tartóért fizetsz. Az őrlemény tartót kicsit lehetne erősebbre gyártani, de ha kihúzod és nem kifordítod akkor semmi gond nem lesz vele.
-
verti1
tag
válasz Nutra #110230 üzenetére
Ahány gép, annyi felépítés. Jó példa a Silvia ahol az eltolt fej miatt eleve nagy a különbség a bojlerben lévő hőmérséklet (ahol a PID is mér) és a kilépő hőmérséklet között. Erre még jön a csapolás alatti hőmérséklet változás. Minél instabilabb a gép annál nagyobb mértékben. Egy rézcsöves GC ami stabil egy dupla alatt és a fej felett van a bojler nagyjából annyi lesz a kilépő hőfokod mint a PID által kijelzett ha jól van kalibrálva a PID. Egy sok változós kis gépnél nem igazán lehet belőni pontosan a dolgot, átlagolni lehet, de nem lesz pontos. Ezért nem is erőlködnek vele. Érdemes a kávét figyelni. Ha hő hiányos akkor emelni, ha megégett akkor lejjebb menni a hőmérséklettel. A számokkal pedig nem foglalkozni.
-
verti1
tag
válasz Nutra #110232 üzenetére
Lehet kapni mérő műszert amivel meg tudod mérni nagyjából. Volt itt már róla szó. Tokozatlan K hőelemmel szokták mérni a vízterítő valamelyik furatában. De igazából sokat nem mutat a valós körülményekről, mert ellenállás nélkül jön a víz, gyorsabban hűl az egész rendszer egy átlag kis gépnél. Ezért pontosabbak ezek a mérő karok, mert ott fojtás van ami szimulálja a kávé ellenállását. Nagyon sok a változó egy ilyen mérésnél. Csapolás közben elég problémás tényleges kilépő hőmérsékletet mérni, erről SoundON kolléga tud mesélni.
-
verti1
tag
válasz Parci #110259 üzenetére
Nem is a Kinu miatt írtam. Kinek milyenek az egyéni preferenciái olyan őrlőt, gépet használjon. Nálam demokrácia van. Viszont ahhoz elég drága, hogy ne dobálja már le a szíjat. Te szerencsés vagy, mert megcsinálod magadnak. Viszont aki nem ért hozzá annak egy-két hét nélkülözés évente egyszer kétszer amíg szervizben van.
-
verti1
tag
válasz lszlfrng #110347 üzenetére
A GC-re tekert rézcsőben kb. 0.5 dl víz van, de inkább kicsit kevesebb. Pont elég egy duplára. Ezért nagyszerű az egész, mert nem borítja fel a bojlerben lévő víz hőmérsékletét amit a PID-el beállítasz. Ezzel a rendszerrel 0,5-1 fokon belül maradsz az egész csapolás alatt.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest