Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • krx21

    nagyúr

    válasz -HajTömeg- #1091 üzenetére

    A meglévő gépedet és a Bialetti-t nehéz összehasonlítani, mert az egyik felkaros, a másik meg kotyogós...
    Egész más műfaj... A felkarosod egy viszonylag belépő kategória, a Bialetti pedig a kotyogósokból az egyik legjobb! De a kotyogós más kávét főz... Jobban áztatja, esetleg forrázza a kávét mint egy jó espresso gép.
    Tehát a kotyogós az más világ, aki megszokta és érti, hogy kell jól eltalálni a mennyiségeket az arra esküszik... Ha a szomszédom kávát főz, az illatából megmondom, hogy kotyogósa van... Ha rosszindulatú akarnék lenni azt mondanám, hogy ázott zacc szag van... Tehát én már nagyon megszoktam a felkaros espresso gépeket, melynél a nagy nyomás, rövidebb főzési idő a lényeg és nem utolsó sorban, a 92-95C közötti hőmérséklet, amivel főz, ellentétben a túl forró 97-100C-os kotyogóval...
    Viszont egy jó felkaros gép, jóval nagyobb költséggel jár... A lefőzött kávé minősége nagyságrendekkel javul, ha saját darálót használunk, sőt a folyamatban nagyobb szerepet kap a daráló, mint a főző! Ráadásul a gyárilag darált kávé szemcsemérete, nem alkalmas espresso kávé főzésére nem beszélve arról, hogy különféle egyéb őrleményekkel hígítják...(fentebb részleteztem...)
    Én a Te helyedben egy nagyobb nyomású, jó ár/érték kategóriájú felkaros géppel próbálkoznék...
    A megnevezett főződ áránál 2x drágább felkaros sem túl drága, ha belegondolsz, hogy a kávé milyen drága, és a főző szerepe a minőségben szintén nagy...
    (Érdekesség: 2kg kapszulás kávéból, remek felkaros espresso gépet lehet venni...)

Új hozzászólás Aktív témák