Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

  • mclord

    aktív tag

    válasz brumi1024 #113026 üzenetére

    Én inkább olyan helyről vennék ahol ügyfél kezelés a 21. század demokratikus europaját tükrözi. A megosztott kommunikáció alapján biztosan nem fog a keresett és kínálat velem találkozni :)

    ''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''

  • Gery0505

    tag

    válasz brumi1024 #113026 üzenetére

    Persze, írok szívesen a tapasztalataimról, bár sok tapasztalattal még nem rendelkezem, mert múlt hét csütörtökön hoztuk haza a gépet. Inkább csak egy első benyomás amit tudnék mondani, de talán ér valamit. :)
    Nagyon szuper gép, korábban írtam, hogy Kávékalmárnál ki tudtam próbálni, hogy milyen. Igazából ez a tapasztalat győzött meg, hogy milyen jó is egy ilyen gép.
    Amit a működéséről tudni kell az az, hogy van egy marha nagy bojlere, 3,5L-es, amelyben a vizhőmérsékletet 117-121 °C között kell beállítani. A bojler melege átforrósítja a hengert is, amely a hengeren lévő "homlok lázmérő" szerint olyan 78-83 fok körül áll be. Ezt az egyensúlyt a gép kitűnően fenntartja, nagyon hőstabil masina.
    Ha húzok egy KV-t, akkor a bojlerből jövő 117 fokos víz a hengerben hűl le a 92-93°C-os főzési hőmérsékletre.
    Tegnap végeztem egy kísérletet, hogy a főzés után a henger mennyi idő alatt hűl vissza az egyensúlyi hőmérsékletre, mert kíváncsi voltam, hogy milyen gyakran lehet vele KV-t készíteni. Ehhez egy vakszűrőt használtam, feltettem a vakszűrős kart, húztam egyet, a henger telement forró vízzel, és figyeltem a hengeren lévő homloklázmérőt, hogy mennyire megy fel a henger hőmérséklete. Közben figyeltem az órát is, hogy kb annyi időt töltsön a hengerben a víz, mint amennyit egy normál KV főzéskor is töltene. A forró víztől a henger felmelegszik egy kicsit, szerintem 5-8 fokot is, de ez nem pontos adat, mert nem tudni, hogy a homloklázmérő mennyire pontos. Tehát inkább csak saccolás. A henger viszonylag hamar vissza is hűl, mert egy nagy fémtömeg az egész, 7,8kg-os a dugattyú. Kicsit fordítva kell gondolkodni emiatt a működésmód miatt. Azt tapasztaltam, hogy két főzés között érdemes kb 2-3 percet várni, hogy a henger visszahűljön, különben ha túl hamar akarnék egy újabb KV-t készíteni akkor a henger még túl forró, és megégeti a KV-t. Ezt az egyensúlyt kell jól eltalálni, és utána kiváló KV-kat lehet vele készíteni sorozatban, konzisztensen. Tehát egy kicsit át kell szervezni ehhez a munkamenetet, hogy két főzési idő között meglegyen ez a 2-3 perc, hogy a henger vissza tudjon hűlni. De ezt még sokat kell gyakorolni, csak rajtam múlik már, hogy milyen KV-t készítek. A gép ehhez minden feltételt biztosít.
    A gép további nagy előnye, hogy a rugós nyomásprofilt automatikusan biztosítja, emiatt édesebb KV a végeredmény. Lehet előáztatást is csinálni vele, hogy ha lehúzzuk a kart, és úgy hagyjuk pár másodpercig, akkor átázik a pogi, és jobb lesz a kioldódás. Ez világos kávéknál nagy előnyt jelent.
    A tejgőzölést még nem próbáltam, de a gőzcső ránézésre is professzionális, (két lyukas vég van rajta) szóval csak rajtam fog múlni ez is, hogy milyen lesz a tejkrém. A gépnek az egyetlen hátránya, hogy hosszú a felfűtési ideje, ha csak hagyjuk melegedni, akkor kell neki 1-1,5 óra mire beáll a hőmérsékleti egyensúly. Ha gyorsan kell a KV, akkor a vakszűrőzéssel lehet ezen segíteni, így kb 1/2-3/4 óra alatt meleg lehet a gép. Egyébként ez a felfűtési idő akkor nem hátrány, ha tervezetten szoktunk kávézni, mert akkor használhatunk hozzá egy időzítős konnektort, és amikor akarunk inni KV-t, addigra bemelegíti a gépet.
    A Mazzer meg gyárilag ilyen matt festésű, nekem eleinte a fényes, polírozott változat jobban tetszett, de ez is nagyon szép. Ha fényeztetni szeretnéd, ahhoz szét kell kapni a gépet, vagy nagyon lemaszkolni. Fragola tud ebben segíteni.

    Peti...(16v): Köszi szépen! :) A Mazzert így babtartállyal használom, de igazából tök fölösleges rá, mert mindig csak annyit őrlök le vele, amennyi a karba befér. Most pl. 18,5g-ot. A hálót kivettem a garatból így ki tudom söpörni, és egy ráindítással pangó sem marad benne. Lehetne nyugodtan a babtartály nélkül is használni, mert nem döglesztem benne a KV-t, csak igazából nem tudom hova tenni a babtartályt. Meg így szebb is a szerkezet, és könnyebb beönteni a kimért mennyiséget. :)

    "Failure is always an option." Adam Savage

Új hozzászólás Aktív témák