-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
válasz mclord #30627 üzenetére
Vegyél törökbe vagy neten. 😉
Ez a narancsos örmény förtelem neked bejön...? Mert akkor egyszerűen vegyél elő egy fazekat, szórjál bele valami olcsó bravost, egy kis narancs aromát a közelgő karácsonyi turistakopasztóktó, oszt kész.😆"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
soldier2
őstag
válasz mclord #39977 üzenetére
Ha belefér akkor Iberital, esetleg Lelit Fred (ugyanaz mint az Iberital, csak könnyebb rá skálát szerkeszteni, ha gyakran valtasz kávét, jól jön. Ha egyféle kedvenc kávéval eteted, nincs különbség. A Graef fokozatos, emiatt néha trükközni kell a mennyiséggel, mert az ideális lefolyás néha két fokozat közé esik. Cserébe úgy tudom valamivel halkabb.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
válasz mclord #40202 üzenetére
a legtöbbet a kávé számít. milyen alapanyagból és milyenre lett pörkölve. van, ami mindenképp keserű lesz, ha 80 fokon készíted, ha 95 fokon. ezzel együtt a készítési hőfok nem keveset számít, de azt persze nem csak pid-del lehet szabályozni. de azzal lehet a legbiztosabban.
ha gépet keresnék, akkor egy rézcső+pid tuningos gaggiát vennék most fragolától, azt hiszem
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
soldier2
őstag
válasz mclord #40202 üzenetére
Kezdetnek egy kis olvasnivaló magyarul: [link]
Ha megvan minden, és elkezdtetek kisérletezni, akkor egy angol nyelvű hibakereső: [link]
Volt még egy magyar nyelvű oldal (eszpresszo.hu talán) de nem találom, lehet megszűnt. A lap tetején lévő összefoglaló megvolt gondolom.
Gépben én jelenleg a Fragolánál lévő sötét lovaggal próbálkoznék, teljesen felújítva, garanciával. És kell mellé egy daráló is ugyebár.Közben látom megelőztek.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
-
adp
őstag
válasz mclord #40208 üzenetére
Sztem felreertelmezted. Az biztos ha nem megfelelo az adag ( 0.5g mar szamit) nem jol van tomoritve ihatatlan szar lesz.atzubog 10mp alatt vagy lecsepeg valami mereg 50mp alatt.De ez nem eszpresszo... Hanem mosogatole. Ha megvan a normal lefolyas es adag utana kiserletezgets a hovel. Es finomithatod az italod
[ Szerkesztve ]
-
rallypix
csendes tag
válasz mclord #40208 üzenetére
Van valami, amit sokan (köztük én is) kifelejtünk a fontos dolgok közül a kávéval kapcsolatban. Ez nem más, mint a víz. Ha a víz nincs rendben, akkor lehet bármilyen csilli villi a gép, meg a daráló, sosem lesz jó íze a kávénak.
A PID, szvsz sokszor szükséges, de koránt sem elégséges feltétele a jó kávégépnek. Lásd pl. Cremina, Pavoni, stb.. Az a lényeg, hogy tudjuk, hogy adott pontja a gépnek adott időpontban (mikor indítom a csapolást) hány fokos. -
Bazsee71
őstag
válasz mclord #40222 üzenetére
Kezdő vagyok, nagyon. PID számomra nélkülözhetetlen támpont a rengetegben, legalább egy valami biztos és állandó. Sem időm, sem energiám nem lenne a reggeli készülődésben, illetve a délutáni rohanásban, hogy a gép optimális pillanatához igazítsam a teendőket, pláne hogy ilyen szinten kiismerjem a masinát. Egyébként rézcsöves, PID-es, réz vízterítős, ipari felsőszűrős Gaggia Classicom van fragolától.
Hidd el, főleg az elején nem hiányzik egy plusz kolonc, hogy vajon miért nem úgy sikerült a kávéd, a sok változó közül vajon mi nem volt a helyén.Kíváncsi lennék a véleményre, mely szerint parasztvakítás a PID. Két esetben tudom elképzelni: vagy az illető kisujjában van már a szakma, vagy kiskaros tulaj, ahol állítólag annyira nem érzékeny erre a szerkezet.
De mondom, nagyon kezdő vagyok.
[ Szerkesztve ]
-
kk831228
addikt
válasz mclord #40222 üzenetére
Nekem gaggia kis gépem van, eleinte azt gondoltam minek az a pid majd rájövök hogy kell "surfing" -elni , de azóta se sikerült... Meg nem is érdekel annyira... Most már nem vennék pid nélküli gépet semmiképp...
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
soldier2
őstag
válasz mclord #40222 üzenetére
Nem tudom ki írta, hogy parasztvakítás a pid kis gépen, de vsz nem használt kisgépet pid nélkül és piddel is. Ahová valóban fölösleges (vagy nem annyira fontos az a hőcserélős gépek (hx) és a karosok, de ezek más elven működnek, ott fejhőmérő helyettesíti a pidet valamennyire - a kenyelmét nem adja a pidnek, de a hőfok szabályozásban segít). Abban a kategóriában ahol te keresgélsz, ha van pénz, kell a pid. Azzal ki tudsz próbálni több féle kávét, és nem kell egy olyannal élned, ami fekszik a géphez. Tudsz alkalmazkodni különböző kavékhoz, ami jó dolog. A temperture surfing jó dolog lehet ha van időd kivárni hosszú perceket, de akkor sem lesz reprodukálható az eredmény. És némelyik kávé megég, ha megfeszülsz vele akkor is. Piddel nincs ilyen gond.
Szvsz a sorrend valahol:
Alapanyag ->daráló=kávéfőző ->hőfokszabályozás (pid) -> spéci szűrők, víz, stbU.I. Akárki írta, tényleg jelentkezhetne nyilvánosan, és megvédhetné az álláspontját. Különben csak egy kezdő erdeklődő szándékos félrevezetése lehetett a célja (talán épp egy pid nélküli gépet akar eladni?)
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Ábi
tag
válasz mclord #40222 üzenetére
A PID erősen ajánlott, akár kezdő, akár nem az illető!
A Caravelnél tapasztaltam először, hogy sokkal engedékenyebb a hővel, így nem számítanak a tized, vagy akár az egész fokok annyira, mint egy zárt rendszerű gépnél, de ez nem egy elterjedt eszköz még a megszállottak között sem.
Egyébként még ennél is használtam húshőmérőt, hogy beállítsam, kitapasztaljam a termosztát kapcsolások közötti értékeit.
Szóval szarvasitól felfelé érdemes valamilyen visszajelzéssel ellátni a kávéfőzőt a reprodukálhatóság miatt, különben vakrepülés.Még a Bricolettán (E61-HX-1,3 l) is van fejhőmérő, különben igen eltérő eredményt kapnék.
[ Szerkesztve ]
-
rallypix
csendes tag
válasz mclord #40222 üzenetére
A második megállapítást, miszerint GC, GB semmit nem ér, szerintem az én üzenetemből értelmezted félre. Én csak azt írtam, hogy soha nem lesz ezekkel készült kávé a Madalban eléd tetthez hasonló ízben. Lehet a gépen PID, vagy akár rézcső tuning is, akkor sem. Ha az a cél, hogy a nevezett kávézókban megtapasztalt ízeket tedd a párod elé, akkor nem ilyen gépet kell venni (és nem 30e-s darálót mellé). Ha megelégszel a classic vonallal, akkor tökéletes választás bármelyik, de újhullámhoz szvsz nem.
A PID nem parasztvakítás, bárki is írta, vagy bárki üzenetét értelmezted félre. Ha valamit lehet szabályozni, akkor azt szabályozni kell, és ilyen a kávégép hőmérséklete is. Óriási kényelmet és szabadságot ad a kezedbe a hőmérséklet szabályzás.A hőmérsékelt szabályzás megoldható PID nélkül is persze, de ez a legolcsóbb, legkézenfekvőbb megoldás utólagos hőmérséklet szabályzásra.
Amúgy az tényleg nagyon jó ötlet, hogy valahol élőben kipróbáld, megtapasztald, hogy akár egy kis Gaggia, vagy egy E61 mit tud kihozni adott kávéból. (Ez utóbbi kipróbálására én is vevő vagyok Győr környékén).
-
HÁZIGAZDA
válasz mclord #40238 üzenetére
lehet újhullámost készíteni vele, hogy ne lehetne! de mellé raksz egy komolyabb gépet, és lesz olyan újhullámos, ami a komolyabb géppel jobb. de nem sok. és egyébként olyan kávé is lesz, ami meg a gaggiával jobb, mindegyik gép más, mindegyik kávé is más, ebből adódnak a különbségek. racionálisan egy tuningolt gaggia fölött nincs igazán értelme költeni -- az már a hobbi része a dolognak
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
HÁZIGAZDA
válasz mclord #40242 üzenetére
újhullámos = világos pörkölésű, leegyszerűsítve. 100% arabica kávé a jellemző ezekre. bolti kávéknál általában nem találkozol vele, inkább dedikált pörkölők csinálják. nincs ráírva, hogy én újhullámos vagyok. kérdezz rá itt nyugodtan, ha találsz egy kávét és bizonytalan vagy.
a két linkeden bőven van újhullámos kávé. paljoctól kezdj egy black lxr blenddel szerintem, ha ez a vonal érdekel, csalódásmentes relatíve.
[ Szerkesztve ]
dicranum scoparium + genista pilosa = :)
-
mclord
aktív tag
válasz mclord #40260 üzenetére
Volt ikeás french press is , nekem az nem jött be a chemex és a Clever dripper között meg nem éreztem difit. A hario V60 -on gondolkodtam hogy akkor már legyen minden hario ,de itt nincs egyéb indok , így még lustaságból nem léptem emg
+:
Tudom az elektromos daráló csak időkérdése volt , mikor bekell szerezni, most amikor Párom is rászokott a kávézásra el is jöttAmit kinéztem venni az a Iberital Challenge / graaf CM702 (itt ahogy olvastam sok mindenki használja), tudom nem ipari, de nem is annyi használatot fog kapni : napi 4 darálás kivétel ha jönnek a barátok akkor emelkedni fog, de mivel nem minden nap buli így nem ez a általános
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz mclord #40822 üzenetére
Sikerült beszélnem egy saeco szervizessel, aki a cég royal professional automatáit szervizeli, és Ő azt mondta ez a Clearwater nem jó, mert a gépek nagyon vízkövesednek, még a sima csapvíz is jobb, tehát marad a norda ezek után.
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
adp
őstag
válasz mclord #46570 üzenetére
Nekem megmarad egy banto iz a legtobb kvn es nem folyik le max fokozaton sem 2,5 perc alatt. Ha nem szedem ki az alatetet.
Pedig ahogy latom ugyanott presszozunk
Az biztos hogy ezerszer jobb izeket kapok itt, es inkabb 2perc es 2 20 kozt fejezem be.
Igy nincs semmi banto kesernyeAz viszont biztos, hogy nem 5 fokozat van a presszo es a filter kozt egy graefon. Az inkabb a kotyogoshoz jo orlemeny
[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz mclord #46575 üzenetére
En is igy 90-95 kozt nyomom, de ugye hul is kozben. Amugy en honel nem erzek akkora iz kulonbseget, inkabb az ido, es az orlemeny merete ami nalam jobban kozbeszol. Probaltam mar 80-85-el is egyes kavekat, picit mas volt de nem jobb es rosszabb, masabbak izek jottek elo
Amugy az arany nezve 1:18 ami nalam a nyero. Sot van h 1:20[ Szerkesztve ]
-
adp
őstag
válasz mclord #47407 üzenetére
Ez tök érdekes. Az aerot megértem, az másabb mint ezek a drippelt cuccok. Lehet tényleg valami hiba csúszott be,ittam már én is botrány v60-at és mégis ez a kedvencem A legszebb az egészbe az volt, azért kértem ilyet, hogy ellessem a baristától a "művészetét" de oly annyira túl extraktált keserű szar lett, hogy meg sem ittam. Anno elég jó kezdésnek ígérkezett
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- EA Sports WRC '23
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Trollok komolyan
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Stellar Blade
- Opel topik
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Ubuntu Linux
- További aktív témák...