-
Fototrend
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mclord
aktív tag
Manapság egyre többet iszogatunk a feriben a narancsos Örmény kávét. Most már espresszo style nekem annyira nem is jön be, így arra jutottunk veszünk dzsezva /ibrik. Azt hittem ez egyszerű lesz, majd lekezdtem utána olvasni.
Rájöttem kell kézi daráló is a dzsezva mellé.
A kérdésem az lenne, ti honnan szereztétek be ? (annó amikor Törökbe voltam, ezek filléres tételek voltak és a barista boltba kicsit magasnak érzem az árat, de ha ennyi azt is elfogadom)
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Graef cm 702 -es darálón gondolkodunk (előtte automata volt a tervbe , de egyre jobban hajlik párom a kávéfőző -daráló párosra), esetleg még a Iberital Challenge ami lehet vélemények aki esetleg használta bármelyiket? -teszteket már olvastam, de mindig jobban szeretem a valódi felhasználói élményt- köszönöm előre is
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz soldier2 #39978 üzenetére
Gondolom többféle kávéval lesz tesztelve, hogy megtalálja párom a számára ideálist, baráti körömben mindenki másra esküszik csak párat kiemelve Pellini rosso/spicy italy /PelliniEspresso Bar Vivance .
Én úgy is kenyai- Etiopot nyomom a Clever DRIPPER ben, vagy az ibrikben a mehmed efendit
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Elsőnek kiszeretném emelni , hogy a kérdés ha triviális akkor bocsi, de én filteres kávéfogyasztó vagyok , eszpresszó vonal fekete rész.
Sikerült eldönteni az automata Vs daráló+ kávéfőzőből, hogy a másodikat választjuk. A probléma innen kezdődik . Na most párom olyan kávét akar inni, ami madal-matra –fekete is készít(stílus) (eszpresszó + tejhab = nem keserű kellemes krémes kávé). Itt került előtérbe a „PID” , és a „minek nektek PID-es nem dob rajta annyit ”. Na már most én a filteresnél, ahol a darálás és a főfokról és az időről szól minden kicsit kételkedek, hogy a hőfok az eszpresszó vonalon annyira mindegy lenne . Bár lehet hogy van egy átlag, mint a filteresnél is , ahol a arabica % függvényében elindulsz (aztán majd kiderül mennyire is találtad el ), de gondolom itt (a „kazán” mindig 90 fokot ad le és ámen) is kell utána nyúlni *PID*.
Ám ahogy látom nem túl gyakori, hogy rávan írva a dobozra mekkora hőfokon tudod használni, nézegettem itt ilyen alapvető táblázatot se találtam, de az arabica akkor is az itt is ott is, és nem ugyan azon a hőfokon szoktak teljesíteni "ugyanúgy" robusta.Tehát itt akkor mi dönt az ízekről a kávéminősége a darálás minősége az őrlemény tömörítése és csak negyedfokon a hőfok? (ezt valaki kitudná fejteni nekem)
Plussz megtudná valaki mondani mik a számok amiről tudok beszélni , mennyi idő a lefőzés mit kell nézni stb. ? (míg a filteresnél az áztatási idő, őrlési beállítás és a gramm mennyiség az irány adó, addig itt vajon ?) :
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz soldier2 #40204 üzenetére
Köszi, a magyar végig olvasva és 3 eszpresszó cikk angol
Ahogy leveszem itt a hőfok kezelés nagyon alacsony rendű (tamper sokkal jobban kiemelt rész), nem gondoltam volna, hogy még az espresso/minifaq -on is csak egy szó esik róla "normal espresso is brewed with 93C water +/- 3C"
Érdekes mennyire más a fontos itt mint a filteresnél
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Hú hát annyi választ kaptam itt és privátba is, ami egyvalamire lett jó, mindenki máshogy látja . Véletlenül nincs Bp-en olyan ember a csapatban aki rendelkezik több géppel (PID nem PID, sima gaggia és pro cucc) adott őrleményt meglehessen nézni (ahogy néztem a kávékóstoló szolgáltatásokat ott mindent PRO cuccal nyomnak, tehát tényleg csak a kávé a difi -ideális esetben-), természetesen nem ingyen kérném.(miután bezár/mielőtt nyit az adott hely és utána lehet oda menni az se probléma) ?
Amiket kaptam :
PID - paraszt vakítás .....
PID - kis gépek (gc, gb) semmit nem ér
PID - az első számú
PID - fontos ,de jó kávéfőzős nem feltétlen része
PID - nélkül is megoldható a hőfokszabályzásszumma:
Fullra elbizonytalanodtam, most már végképp nem tudom mit vegyek álldom az eszem hogy a filterest iszok
Elolvastam mit írnak róla[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Összefoglalva:
PID - paraszt vakítás .....Ezt mindenki cávolta (deloghi 15bar anélkül se tetszett-itt az volt ajánlva-)
PID - kis gépek (gc, gb) semmit nem ér] akkor lehet újhullámost is készítnei vele ?
PID - az első számú nem biztos de egy igen fontos és kényelmes a PID
PID - fontos ,de jó kávéfőzős nem feltétlen részesurfinget elolvastam hát azt én tuti nem csinálom
PID - nélkül is megoldható a hőfokszabályzás surfinget elolvastam hát azt én tuti nem csinálomEmellett még mindig áll az ajánlatom, a kávékóstolós részre, akár privátba is jöhet
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
24 óra alatt ezen a fórumon eszméletlen mennyi infót kaptam
Új hullámos kávé: Na itt én honnan tudom, hogy az ? itt se látom , de itt se mondjuk ha ajánlana valaki 1-1 típust kezdőnek, azt is megköszönném.
(párommal amikor kinn voltunk olaszba és egy ismerőssel mentünk aki nagy kávés, neki az is ízlett -nekem az csak cukorral és tejjel volt iható -) Ebből arra jutottam, hogy első "adag" kávét ebből abból is vennék, így a pontos irányt ellehet dönteni''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz levytee #40245 üzenetére
Nem megbántásként , de újabb szövegértés probléma merült fel , azért mert adott oldalon a tamperelés egy bekezdés foglalkozik, míg a hőfokkal 1 sor ott az a megállapítás helyt álló "tamper sokkal jobban kiemelt rész" , ami nem megegyezik azzal, hogy globálisan mi a történet..
hol: a 2 linkelt oldalon amit betettek
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz fragola.6035 #40250 üzenetére
Így van :
Hario kávéskanna
Hario örlő
Clever dripper
kávé : beyondwithin kenya/ etiop''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz mclord #40260 üzenetére
Volt ikeás french press is , nekem az nem jött be a chemex és a Clever dripper között meg nem éreztem difit. A hario V60 -on gondolkodtam hogy akkor már legyen minden hario ,de itt nincs egyéb indok , így még lustaságból nem léptem emg
+:
Tudom az elektromos daráló csak időkérdése volt , mikor bekell szerezni, most amikor Párom is rászokott a kávézásra el is jöttAmit kinéztem venni az a Iberital Challenge / graaf CM702 (itt ahogy olvastam sok mindenki használja), tudom nem ipari, de nem is annyi használatot fog kapni : napi 4 darálás kivétel ha jönnek a barátok akkor emelkedni fog, de mivel nem minden nap buli így nem ez a általános
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
-
mclord
aktív tag
X. kerben ott van , még az jutott eszemben , hogy a clearwaterről van tapasztalatok, az mennyire vízkövesedik ? (én is a kettő között vagyok CW bekötése / Norda 30db bevásásrlás)
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz mclord #40822 üzenetére
Sikerült beszélnem egy saeco szervizessel, aki a cég royal professional automatáit szervizeli, és Ő azt mondta ez a Clearwater nem jó, mert a gépek nagyon vízkövesednek, még a sima csapvíz is jobb, tehát marad a norda ezek után.
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz Surda- #41063 üzenetére
jogos igény szûrõtartó karral ha nincs hozzá 3/8" -os akkor veszek mint szűrűt is , ha egyben van örülök
Van egy kettes röfikarom (1,es 2,es szűrűvel), de mivel főleg 1-es használatban megy , és "magasról" durván csapódik a kávé , ezért egyszerűbb lenne egy ilyen megoldás
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz gubabela #41379 üzenetére
Én most hívtam fel a céget (most rendeltem egy adagot kostolásnak), és hozzájuk nem jutott panasz, de amennyiben panasz van értesítsétek őket és intézik akár a pénzvisszafizetés is játszik.
Maximálisan elfogadom amit mondott ahány ember annyi íz, és annyi beállítás. Mint azt hogy valamelyikből nehezebb jót készíteni valamelyikből meg könnyebb.
Nekem nagyon korrektnek, és segítőkésznek tűnt.
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Szerintem amíg ilyen user központú a mentalitás, addig probléma nincs.
Mivel mindenki hibázhat, amíg ember készíti, csak ha probléma van akkor legyen megoldáspárti isNálunk úgy is most pl a kisérletezés megy idáig a spec italy vezet páromnál
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz vTamas35 #42011 üzenetére
Páromnál idáig P&Y - Spec Italy kávéja a nyerő (tej,cukor nélkül, eszpresszónak isszuk)
Kapucziner, pacificaffe , kávéiből amit vettük nem éreztük egy kategóriának, mivel most 3kg kávé van ezért tesztelés csak ha elfogy utána lesz .
Manapság ellenben egyre több barista helyen tapasztaljuk,hogy minőségi hibával futunk össze. pl Madal,ahol nem filteresből készítettek ízetlen filterest (majd a facebookon elismerik, de csak privátba ez hiba volt),vagy a fekete kávé ahol keserű löttyöt kaptunk egy hölgytől (itt újra elkészítette az már jó volt), Budapest Baristas ahol megint túl készült kávét kaptunk. Egyszerűen nem értem, miért nem bírják legalább megkóstolni a filterest mielőtt kiadják...
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Igen, a Ferenciek tere 3. -ban szokott lenne Attila és csapata pl akinek a munkájával mindig elégedett voltam (tény a hölgy csapatról ezt nem mondhatom el, remélem az oktatást nem Ők tartják...).
Mantra - itt még nem tapasztaltunk hibát (csak hölgy barista munkáit ismerem)
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Sajna én is ezt tapasztalom, premium kávéfőző premium örlő, végeredmény meg egy keserű fekete lötty ,és amikor jelzed mondják ott a cukor tegyél bele többet
Tehát inkább olyan helyre megyek, ahol tényleg a minőség számít és a barista is szeretné.
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Valaki nem tud Győrben egy jó kávézót ?, ha jól tudom a Kapuczinernek nincs kávézó részlege
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
-
mclord
aktív tag
Ha valaki filterezik is (clever dripper / Hario V60):
Gardelli - Colombiai geisha (CERRO AZUL GESHA PEABERRY) - Idáig ez a legjobb kávé amit ittam (aki a száraz vörösbort szereti az ezt is fogja ). Ízek tökéletes harmóniája, csak ne lenne 160 eur /kg ára
Casino Mocca - Nano Challa : a megszokott minőség, nagyon átütő citrusos-barack ízjegyek *aki a citrusos ízeket nem szereti annak nem való
Kapuczinertől : Zambia Buni :Selymes gyümölcsös ízek számomra ez a mindennapok kávéja
Kapucziner: Panama Esmeralda Geisha -nagy csalódás volt, Gardellire próbál hajazni, csak neki összejött ez a kávé egy kérdőjel, érzik hogy tudhatna többet is , de sajna itt csak lehetőség marad.
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Nálam a kis V60 (13g /230g) -nál pont nem ezt tapasztalom, 5-7 között az esszpreszó, és 16 körül van a jó őrlemény a V60. Ha hosszabbra készíted tény akkor nagyobb szemcse kell de akkor se mentem 20 -as felé .
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Kesernyés íz inkább hőfoknál, vagy a túl sok áztatásnál / rossz aránynál tapasztaltam csak, és esetek nagy % -ban 93 C -ra esküdöm és a gyümölcsös típusoknál a 0:30+2:00 a száraz stílusoknál megyek kicsit fel az időben 0:30+2:20.
5 fokozat biztos nem jó ezt aláírom, mint a 3.5 perc se
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz paljoc #47384 üzenetére
Filtereshez nem tervezel készíteni ?, kipróbáltunk pár pörkölőt (presszóhoz), hogy tudjunk viszonyítani, de igazán csak pénz kidobás volt, mert párom azóta is Spec Italy - Choco Madnessről áradozik, ezért is tértünk vissza a kezdetekhez , vagyis hozzád, és ha lenne minden egy helyen de jó is lenne.
Mondjuk Gardelli Colombiai Gesha ,akkor is nagy ritkán beugrana az tuti
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz paljoc #47391 üzenetére
Szerintem meg kell nézni mi az ami bejön, én pl az aeropress, kalitát nem kedvelem a batch brewt meg kifejezetten utálom . Ezzel ellentétben a Chemex, v60, clever drippert szeretem, persze itt jön elő milyen stílus. Tehát elsőnek meg kell nézni filteres oké, de melyik is ?. Én kedvelem a gyengén savas gericcel nagy gyümölccsel rendelkezőt is, ám párom inkább a britt stílusú specialtyt hajlandó megkóstolni. Sőt volt olyan is ami neki is ízlett, ő pedig alapból utálja a filterest.
Én maximálisan ketté választanám a filtert, az úgy mond gyümölcsös(itt ha rosszul készül az ecet is finomabb tud lenni),és a "száraz vörösbor" stílusú ízek ahol a savak lágyan észre se vehető -hogy párom idézzem "ennek olyan íze van mint a kávénak ez nekem is ízlik" , ezt jobban kedvelem idáig csak gardelli - geshai tudták nekem hozni (160-240 eur /kg).
Plussz találj olyan helyet , ahol jól készítik el, én nekem csak a mantra tudta idáig az állandó minőséget hozni és hozzá a nagy kávé választékkal. Embassyba pl csak a casino mocca és abból is yirga állandósága nekem baromira uncsi , és nem is az a szint (persze kinek mi ízlik ).
ui: Párom a klasszikus eszpresszó vonalon fut pl: Paljoc: Choco madness
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Budapest Baristasba kóstoltam Casino Mocca amit már sokszor ittam V60 / chemexbe egyik aeropress , másik kalitával készült, ízekben két más stílus jött a szokásos számomra semmilyen aeropress és a savas kalita
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Filteresből én már sokszor küldtem vissza, sokkal nagyobb a hiba faktor azt látom még a barista helyeken is (madal, fekte, tamp, ébresztő..). Ha látom a jó indulatot rajtuk(1x hiányzott csak), mindig megkérem a baristás ott a felszolgáló kancsóból kóstolja meg, és döntsön (már mintha barista van ott , ébresztőben aki a kávét se tudja megmondani miből készül, és megijed az ilyen kérdéstől azt nem hívnám..)
A legtöbb helyen, ezt pozitívnak veszik és tök jól eltudunk beszélni róla, hogy igen ez túl magas hőt kaphatott, vagy az előáztatás tovább tartott véletlenül, vagy a darálót nem állította vissza a kolléga, és köszönik hogy szóltam nekik. Azt gondolom ez a normális hisz mindenki hibázhat, és nem robotok vagyunk''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz fragola.6035 #47410 üzenetére
Casino Mocca: Tőlük szinte mindenhol a 1db kenya és 1db Etióp van készleten (lehet nem yirga de már eléggé uncsi), és akkor még jól is járt az illető. Kínálata lehet nagy, de kávézók még a legnagyobbak se szoktak egyszerre készleten tartani többfélét.
Szerk: nem mondom, hogy rossz csak már unalmas, hogy ugyanaz a 2 félé van és nincs több a kávézókban tőlük, és abból is az egyik átlagosan elfogyott
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Azt nem tudom , én hetente 2x szoktam járni kávézóba és egész nyáron az Eitop ment mindenhol (ahol az ő cuccuk volt) előtte meg a Kenyait nyomták, a változás nem tudom mekkora intervallumot ölel át, de nekem biztos hogy hosszú .
fragola: Nekem unalmas, neked nem megértem. Én ezért szoktam ilyenkor körbe nézni és Has bean, Gardelli, beyondwithin, kapucziner..... kávékat is iszogatni, ami tényleg eltérő CaMo ízeitől Úgy érzem mintha elbeszélnénk egymás mellett kicsit. Nem a márkával van problémám, hanem a változatossággal.
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz von toth #47424 üzenetére
Sajnos én is ezt tapasztaltam, azért mert dekoratív hölgy fogad és tableten nyomkodja, de ha megkérdezed milyen kávéból lehet kérni rá mutat a darálóra , és mondja van 2 féle ház kávéja. Már itt sejtenem kellett volna, hogy baj lesz . Ám sajnos kikértem a flatwhiteot, és egy brew kávét (amit nem mert elkészíteni a barista ezért "gépi filterest" hozott ki), kár volt szakértelem 0 .
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
Amikor elkezded inni egyből az érett kék áfonya íz jön majd egy kicsit később az érett meggy kis mézzel, és mellette ott a test is . Engem nagyon betalált
Gardelli Muhura - itthon Mantra forgalmazza és olcsóbb mint kintről behozni (10% -al) 15 Eur vs 3800 huf
Megnézem chemexbe is majd mit tud
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
válasz Surda- #49592 üzenetére
Manapság egyre gyakoribb hogy nincs külön pörkélés ugyan azt adják eszpresszohoz mint filterhez, pl Gardellinek nincs is kifejezetten filterese (idáig 10 félét kóstoltam tőlük mindakétféleképpen elkészítve). Elég csak akár a Nensebot megkóstolni isteni testes kellemes gyümölcsösséggel így is úgyis .
[ Szerkesztve ]
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
-
mclord
aktív tag
pacificaffeból ha avalaki szeretne rendelni most az írjon privit
''A fényképész ragadja meg a pillanatot, nem csupán kameráját''
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen NAS-t vegyek?
- Futás, futópályák
- Kormányok / autós szimulátorok topicja
- Androidos tablet topic
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- PlayStation 5
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sorozatok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...