Új hozzászólás Aktív témák

  • föccer

    nagyúr

    válasz Chaser #67015 üzenetére

    2k/nm-ből hogyan hozod össze a kartonozást? Anyagárban többre jön ki /nm, még ha csak 1 réteg kartonnal a köztes szigetelés nélkül számolom is, amire még két réteg glettelés, festés is jön. (és csak a normál GK lapot számoltam, nem is impregnáltat. Plusz a ráfordított munkaidő, plusz hulladék, plusz szállítás.

    Ha oldalfalat csinálsz (ér rendesen megcsinálod, nem csak összebarmolod) 4,5-5K / nm, ha közbenső falat csinálsz akkor inkább 6-6,5k körül jön ki / nm anyagárban, megépítve, glettelve, festve. Ha nagyon szopó a geometria, akkor jóval több a hulladék és akkor mehet fölé.

    Szerinted ha 7-8-9k-ért vállalják, akkor 2k-ból ki lehet hozni? De ha kihozod, akkor gyere hozzám dolgozni. :K

    Szakit találni most nem nagyon fogsz. Pláne aki olcsó és jó. Vagy magad megcsinálod, vagy egy kisebb vagyont fogsz fizetni. 20k / nap alatt _nem_ lehet szakembert találni, aki tudja is, hogy mit csinál.

    Nagyon sok féle födém van, de alapvetően majdnem mindegy, hogy milyen, mert a statikailag teherhordó szerkezetrészekhez nem fogsz nyúlni. (mármint ha éppeszű vagy :DDD).

    Padló felújítás, újáépítés az alábiak szerint javaslom:

    Feltárod a jelenlegi helyzetet, számolsz, elszörnyedsz, majd a fogadat szívva a zsebedbe nyúlsz. Kifizetsz egy szakinak 30k/nm-t és a végén boldogan átveszed a munkát. :) Viccet félretéve, szívás a köbön saját magad megcsinálni, pláne, ha még sosem csináltál ilyet. Iszonyat melós. Anyagár ~20-25k/nm körül fog kijönni, függően attól, hogy mit találsz a feltárás során. Alapvetően két megoldás van.

    Úsztatott aljzat, vagy a te általad is felvetett vakpadlós megoldás. Az előkészítés/bontás ugyan az mind a kettőnél. Felszedsz mindent, a salakot is, meg minden szart. Bezsákolni, konténert hívni, területfoglalásit fizetni, lehordani, elvitetni. Ha csak 10 cm bontott vastagsággal számolsz, az is durván 15-18 m3 sittet jelent egy 100 nm-es lakásnál. Ez nem kevés. Legalább 2 nagy konténernyi cucc, amit ki kell onnan lapátolni, szívni a port, meg cipelni. Ha megvan a takarítás, akkor ki kell számolni a beépítendő vastagságokat, nyilvánvaló cél szokott lenni, hogy az egész lakásban ugyan az a végleges padlószint alakuljon ki. Ki kell számolni, hogy hol, milyen helyiségben mekkora feltöltésre van szükség.

    Úsztatott aljzat: A födémre 1 rtg 0,75-ös (vagy 09-es) PE fólia, nagy sűrűségű lépésálló polisztirol, vagy PUR, oldalfalra felhajtva 1 cm vastagságban, PE fólia, aljaztbeton (alapesetben 7-8 cm vastagságban, ha hallgatsz rám, akkor 5-6 cm), a szükséges aljzatkiegyenlítés 3-5 mm, majd erre jön burkolat.

    A másik fajtánál kell egy PE réteg, egy rezgéscsillapító réteg az első gerendasor alá (elég csak a gerendák aljára feltűzni, illetve ezek közé jöhet a szigetelés), amire jön a kereszttartó sor, amire jön 2 réteg OSB ( van aki 1 vastag, de nútozott réteget rak le, a lényeg, hogy az éleknél átfedések legyenek). Ezt mind összecsavarozva és a széleken 1,5 cm dilatációs hézagot hagyva. Erre jön melegburkolat esetén 1 rtg PE fólia, alátét fólia, és maga a burkolat, hideg burkolat esetén .... Ja, erre nem rakunk hideg burkolatot mert szét fog törni.

    Vizet simán lehet ötrétegű roppantós rendszerrel csinálni, ha rendesen meg van csinálva hibátlan.

    Ha elektromos fűtés, akkor csak kifejezetten fűtésre optimalizált inverteres klímák. Olcsóbban üzemeltethetők, mint a sima ellenálláson alapuló elektromos fűtések, de még a klasszikus gázcirkónál is olcsóbbak. A leghatékonyabb kondenzációs gázos központi fűtés felveszi a versenyt az üzemelési ktg-vel, viszont a bekerülése a többszöröse.

    Bocs a wall of text-ért, de másképp nem ment.

    Jó éjszakát, megyek reggelizni.

    Építésztechnikus. Építőmérnök.

Új hozzászólás Aktív témák