Új hozzászólás Aktív témák

  • Pillerb

    kezdő

    válasz Stihl024 #2291 üzenetére

    Még egyszer ellenőriztem magam, mielőtt helytelen dolgot állítok.
    Az az ominózus oldal irányú mozgás az néhány tizedet jelentett, természetesen melegen könnyebben előidézhető volt.
    Félreértések elkerülése végett, nem vitát szeretnék, de megcáfolom teljes mértékben az állításodat, hozzá teszem, konkrétan erről a gépről beszélünk!

    A főtengely axiális irányú maximális mozgását egy dolog határozhatja meg. Tételezzük fel, hogy a csapágyak nem lógnak. Rámérsz a fizikai helyére, tehát a csapágyak benn vannak a helyükön a blokkba, mindkét csapágy fenéken van, egyik a blokk pereme miatt ül fel, a másik pedig egy zégergyűrűnek támaszkodik fel, tehát fix a helyük.Megmérjük a két csapágy távolságát egymástól, hogy mekkora táv van köztük. Össze van fogva blokk, tömítés közte van stb.... Majd felraktam a csapágyat a főtengelyre mindkét oldalon, ugye könnyen felcsúszott, megmértem a köztes a hézagot. Meg is kaptam egy pár tizedes eltérést, ami itt természetesen szűkebb érték volt. Ezt a kottyanást éreztem a gépen, plusz hozzá jött még a kuplung felőli csapágy holtjáték a kopásból eredően.
    Ez egy fizikai korlát,ami meghatározza, hogy mekkorát mozdulhat a főtengely hosszirányba, ergó megcáfoltam a csigával való hézagolós téves elméletedet.

    A másik dolog ami miatt nem állja meg a helyét, gondolj bele, ha a szimeringnek nekiengednél kívülről egy forgó valamit, kb 2 másodperc alatt darálná le a gumi részt. Szerencsére ez nem fordulhat elő, mert a főtengely vállánál megfeneklik a csiga alja,és ez a távolság nagyobb mint az oldalirányú holtjátéka a főtengelynek tehát sosem találkozhatnak össze, max ha elfosta magát a csapágyazás, de akkor már a sonka beleér a csapágy külsőbe is.
    Azzal a vastagabb csigával egyedül a kuplungharang holtjátékát tudod állítani. Ha túl vastagot teszel fel akkor ha felhúzod a kuplungot akkor összeszorul még a jó ég is,mert rápréseled a vállra a csigát, így nem tud szabadon forogni a harang.

Új hozzászólás Aktív témák