Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz bambano #12572 üzenetére

    Nálam ez nem kérdés, ha elromlik a gép, akkor megrendelek bele cserealkatrészt, addig meg használok egy pótgépet, azon is szinte ugyanolyan Arch Linux telepítés van felhúzva. Üzleti notijaim vannak, könnyen javíthatók, kapni hozzájuk a mai napig eredeti új gyári alkatrészeket és kínai utángyártottat is, vagy akár használtat nem túl sok pénzért, pedig ilyen 5-6 éves gépek. Asztaliban a 9-10 éves gép is teljesen használható, ilyen 775-ös socketbe ha betolsz neki egy Q6600 vagy Q6950-et (mai napig elég erős, de filléres procik), meg kimaxolod a DDR2 RAM-ot, esetleg valami erősebb használt Videó Károlyt (nem csak játékokhoz, meg Vulkan, stb. támogatása miatt, de pl. hogy a GPU besegítsen az új videócodecek decode-olásába), világvége meg egy napig elég, olcsón javíttatható. Ha az USB3, SATA3, M.2 NVMe csatlakozás hiányzik róla, nem túl drága bővítőkártyával az is megoldható, ha lassúcska töltögetés közben, akkor meg egy nagyon olcsó belépő kategóriás SATA SSD mehet bele pendrive árában. Régóta ezért vergődik a PC piac, senki nem nagyon vesz új gépet, max. a gamerek meg a cégek cserélik, de a magánemberek többsége se asztali gépet vesz, hanem laptopot.

    Okostelefon nélkül meg nem lehet meglenni, az élet minden területén hasznos. Én pont hogy alig telefonálok rajta, de mindig függök tőle, GPS-es tájékozódás, valamit felcsapni a neten útközben (nyitvatartás, menetrend, stb.), azon hallgatok zenét, ingázás közben azon nézem a sorozatokat, olvasok doksikat, e-könyveket, böngészek. Azon hallgatok rádiót, arról nézem le a pontos időt, azon rendelek appon keresztül taxit. Azon szótárazok, ha arra van szükség. Karácsonyig lehetne sorolni mi mindenre jó. Persze el lehet nélküle lenni, de bekorlátozza vele az ember magát egy múlt századi létbe, nem látom ez kinek érné meg.

    De pl. sokszor lehetetlen nélküle. Pár hete rendeltem az Amazonról egy órát. Nem volt az albiban senki, mikor kézbesítették, ezért az angol postás értesítőt dobott be, de az nem olyan, mint a magyar kézbesítő, hanem ilyen QR-kódos nyomorékság, amiről le kell scennelni a kódot, és utána tudod neten leszervezni az újrakézbesítést. Na, akinek nincs okostelója, ezen a ponton szarban lesz, de nagyon. Ma már a magyar hajléktalanoknál is akad jellemzően egy okostelefon, na nem iPhone 9, meg Samsung Note, hanem valami kisebb, olcsóbb, használt belépős modell (Alcatel One Touch vagy hasonló kínai androidos klónteló), valami piacon árult feltöltőkártyával, ehhez néhány ezresért hozzájutnak a piacon.

Új hozzászólás Aktív témák