Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz zoltanz #21588 üzenetére

    Az a baj, hogy a rendszer hiába sovány, a böngészők már 10+ éve nagyon bloatok és egyre bloatabbak. Pont ez szokott lenni a csapdája annak is, mikor valaki régi gépre keres sovány disztrót, amit könnyű is ajánlani, jól is megy rajta, erőforrást is hagy bőven szabadon, csak épp mikor elindítanak rajta egy böngészőt, az már szükségszerűen bloat, és leküldi padlóra a régi hardvert. Vagy ha a böngésző még nem is, de egy vaskosabb JS-es lap, meg egy webes videólejátszás garantáltan beállítja, mint a szöget.

    A tényleg soványabb böngészőkkel, mint a lynx, elinks, w3m, netsurf, stb. meg az a baj, hogy egy csomó fontos dolgot nem támogatnak, emiatt sok lap nem vagy helytelenül jelenik meg velük. Ugyanez a baj a webkit alapú böngészőkkel, pl. surf, qutebrowser.

    Amióta minden nagyobb böngésző a Firefoxon kívül Chrome/Blink-rendermotort használ, azóta a helyzet még rosszabb, mert most már nem csak a Chrome/Chromium bloat, de a rá épülő összes böngésző is, Opera, Edge, Brave, Vivaldi, és még lehetne sorolni napestig. Egyedül a FF és forkjai (Pale Moon, New Moon, stb.) vannak, amik még használhatók, de nem Chrome motorosak.

    De pl. a Falkon (volt QupZilla), Midori is hiába számítottak sovány böngészőnek, meg maradt a WebKit-motor, azok is nagyon bloatak lettek. Sőt ezek még lassabbak is, mint a nagyobb böngészők, mert nem csak bloat, de optimalizálatlan is mindegyik.

Új hozzászólás Aktív témák