Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    válasz F34R #21838 üzenetére

    El se hinnéd, hogy hány embernek van még olyan gépe, úgy, hogy használja is. Az is igaz, hogy alapvetően eee PC-k között is nagy a különbség, vannak kicsit táposabb, erősebb Atom meg AMD procival ellátott modellek, amik sokszor 2-4 magosak, néha 2 GB RAM-mal vannak szerelve, meg ilyen 1 GHz körüli, vagy az alatti, egymagos szutykok fél-egy giga RAM-mal, az húzósabb.

    Persze a 2 GB se elég böngészni, nem hogy az 1. Az semmiképp nem lesz jó élmény, mindegy milyen OS vagy milyen disztró van a gépen. Mennek böngészők ezen memómennyiség alatt is, de azok a nem mainstream, nem standard böngészők, amikkel sok oldal nem jelenik meg jól, sokféle tartalmat nem támogatnak.

    A Linux Mint meg szerintem határozottan nem való eee PC-re, főleg nem a Cinnamon-verzió. Arra inkább MX, AntiX, Arch32, Devuan szigorúan max. IceWM-mel, annál nagyobbat nem sok értelme van feltenni, az Openbox, Window Maker méretű WM határeset, az LXDE, Xfce, stb. már túl sok, tehát itt nem a Cinnamont meg a Mintet ekézem. De az is igaz, hogy ilyen gyenge meg kevés RAM-os gépekre a legtöbb mainstream alkalmazás sem való, pl. LibreOffice, Electron alapú appok (Visual Studio, Skype, Viber, Messenger, stb.), nagyobb Qt4-5, Gtk3 alkalmazások.

    Nekem is volt ilyen szutyok, 1 gigás gépem, pár évvel ezelőtt, mikor annyira meg voltam szorulva anyagilag, meg rosszul is döntöttem, mikor vettem, de akkoriban azért borderline használható volt, igaz pain in the ass volt már akkor is, legjobban 32 bites Arch ment rajta, amin bepróbáltam sok mindent, i3wm, IceWM, Openbox, LXDE, ezek azért szépen mentek, Pale Moon volt a böngésző, emellett lxterminal, lxtask progikat használtam, a text editorra nem is emlékszem mi volt, médialejátszónak mplayer alapú SMPlayer futott, szöveges doksikat XeTeX-kel csináltam. Az is igaz, hogy akkoriban javarészt GUI-s programokat használtam, de az egész cucc akkor is jobban futott Linuxszal, mint WinXP, Win7 Starter, Win7 Home, stb. szutykokkal, már eleve a XP nyögve nyelős volt rajta. Ma már talán még jobban le tudnám vinni az erőforrásigényt, terminálos TUI/CLI progikkal, de sok értelme annak se lenne, meg a gép sincs meg már rég, eladtam valakinek, aki előre tudta, hogy szar, de speciális munkához kellett neki, terepen hurcolta az autóban, és szempont volt, hogy kicsi gépnek kell lennie és hogy egy speciális térkép-irányítószámos legacy XP only alkalmazást elvigyen XP-vel. Ha meglenne még, és kedvem szottyanna ilyennel játszani, akkor egyébként BSD-t tennék rá, valami IceWM, JWM, dwm, vagy hasonlóval, de csak ökörködés szinten, mert úgy se lenne szerintem túl sok mindenre használható.

Új hozzászólás Aktív témák