Új hozzászólás Aktív témák

  • válasz tildy #2097 üzenetére

    Nem tudok róla, hogy jövedelemhatárhoz kötnék az adókedvezmény igénybevételét önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után. Az [Aranykor] (hirtelen ezt találtam) oldalán sem írnak semmi ilyet.

    Én mondjuk 2009-ben egészségpénztári befizetés után vettem igénybe adókedvezményt, de nem lépett életbe jövedelmi korlát, és a befizetés értékénk 30%-át megkaptam adókedvezményként.

    [Szintén az Aranykor] honlapján el tudod olvasni, hogy hogy működik a megtakarítás kivétele 10 év után.

    A lényeg szerintem:
    Ha a munkáltatód fizet az önkéntesedbe, nem jár adókedvezmény, végülis nem a jövedelmedből tettél félre öregkorodra.
    Ha a jövedelmedből Te pluszban befizetsz az önkénesedbe, kapsz adókedvezményt, (befizetés 20%-a, maximum 100 ezer forint), mert félretettél öregkorodra. Ezt jutalmazza az állam tulajdonképpen.
    Az idő előtti (nyugdíjbalépés előtti) kivétel azért adózik, mert ha a munkáltatód fizetett csak oda be, akkor ugye az most Neked jövedelemként realizálódik, és ezek a pénzek korábban nem jövedelemként adóztak, hanem jóval kedvezőbben. Ha Te fizettél be a jövedelmedből, akkor azért adózik, mert az állam adókedvezménnyel jutalmazta az öngondoskodásodat, azaz minden éves befizetésed után Te kaptál az államtól pluszba pénzt az öngondoskodásért, de az összeget nem a célnak megfelelően használod fel (nem nyugdíj kifizetést kapsz belőle).

    Ha hülyeséget írtam, javítsatok ki. :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák