Új hozzászólás Aktív témák

  • Domonkos

    Ármester

    Mvel a hétvégen nem leszek gépközelben, így leírom a beígért kis összefoglalómat az IBM Model M kapcsán.
    Közel 3 hete kötöttem a hónap, ha nem az év üzletét amikor ugyanis 1000ft-ért vettem egy 1991-es, majdnem teljesen hibátlan állapotú IBM Model M billentyűzetet. Akkor az addig használt DasKeyboard Model S ultimate-et (MX brown) váltotta. Közel 20 napja igyekszem kivétel nélkül ezt használni és ma végre meglett a 500,000. leütés is vele. Most e két billentyűzet közt írom le az egyéb adatokra és grafikonokra nem alapozott kifejezetten szmélyes véleményemet. Pro és kontrákba szedve:

    Amiben mindkettő király
    -Masszív felépítés. A buid quality-re egyik háztájon sem lehet panasz. Nehezek, nem csúszkálnak, kellemes (nem gagyi) érzetük van.
    -Nkro. 8+ bill simán. Persze csak Ps2-n.
    -Ergonómikus kialakítás. Das-on minden sor keycap-e egy picit más formájú, Model M-en maguk a sorok dőlnek. Mindkettő nagyon szimpatikus megoldás.
    -Mechanikusak. ízlések és pofonok. Nekem az a két kedvenc kapcsolótípusom eddig.
    -Nagyon jók a stabilizátorok.
    Amiben a Daskeyboard jobb
    -USB hub. Bár igen szerencsétlenül jobb oldalt, de van és néha jól jön. Sokat ugyan nem használom, de +1 kényelmi funkció.
    -"Könnyű". A Model M 2kg-hoz képest pehelysúlyban van.
    -Normális tapitalpa van. Az M-en elintézték 2 bogyóval, amik 24 év alatt megkeményedtek. Még szerencse hogy 2 kiló...
    -Relatív keskeny a káva. A model M-nél legalább másfélszerese körben. A tetejél lévő 5centis "homlokot" meg még mindig nem tudom mire vélni.
    -Jobb actuation force. A 45g még mindig közelebb áll az ízlésemhez, mint a 80 környéki... Eleinte fárasztó volt az M-en gépelni.
    -Röveidebb keytravel. Meg vagyok győződve hogy a brownt kevesebbet kell kapcsolásig nyomni, mint a springeset, amig még határeset. Nagyon nem bottom outolok egyébként.
    -"Halk". Silent-nek árulták. Nem az. De Model M mércével mégis.
    -Játékra jobb. Oka ugyanaz mint MX Blue-nál.
    -Van Windows gomb. Ami nagyszerű, lévén minden wm-es shortcutom ezen volt. Most átkerült shiftlock-ra.
    -A felirat nélküli sapekok mindenki másnak azt sugallják, hogy "ez nem a te helyed, ide nem akarsz leülni!" :) (a dvorak kiosztás egyéb esetben meg hamar felállít mindenkit...)
    Amiben a Model M jobb
    -Buckling spring. pont. Ide már nem is nagyon kell más. Hihetetlenül jó. Eleinte nagyon keménynek éreztem és más billentyűzettől átülve még most is megvan bennem ez az érzet, de ez egy superior kapcsolótípus.
    -PBT keycapek. Eddig nem volt, ezek után más már nem is kell. Ráadásként dye sub-ok.
    -Lépcsős enter és shiftlock bellentyűk. Ez preferencia.
    -Cserélhető kábel. Ráadásul telefonkábelszerű spirálos. Egész hasznos.
    -A ház picit "reszelős" textúrája jobb mint a Das tükörsima, csillogósa. Ezen nem látszik a por :DDD
    -Nehezebb félreütni. Betudható a 80g-os switcheknek.
    -Retró érzet.
    Amiben lenne még fejlődni mindkettőnek
    -Kábelharisnya tudna dobni rajtuk.
    -Trackpoint három egérgombbal maga lenne a tökély.

    Persze ezeken kívül még van egy csomó más apróság amit nem említettem meg, de ezeket éreztem most fontosnak.
    Összegezve a kettőt, a Das az modern. Eltelt jópár év, az etalon megvolt és sokmindent ki tudtak javítani ami a Model M hibájának gondoltak. Ez tényleg egy szinte mesterire sikerült billentyűzet. Ha a billentyűzetekbe épített extráktól eltekintünk (multimédia, háttérvilágítás, egyebek), akkor amiért fizetünk, abból majdnem a legjobbat kapjuk. Ezeket nagyjából kibackelem (linux ftw!) és egyik sem hiányzik, hiányzott, de tudom hogy a legtöbbeknek hátrány a hiányuk.
    A Model M az meg talán amit az amerikaiak "work horse" -ként emlegetnének. Ha dolgozni kell (és mondjuk nincs egy légtérbe senki :)) ) akkor ez a választás. Ha a fülemet bedugaszolom, akkor teljesen meg is lehet feletkezni a billentyűzetről. Semmi sem zavaró, nagyon jó a tapintása, a rugók meg magyon precízen kattognak. (És itt emg is jegyezném, hogy egy MX Blue-val szemben itt egészen elviselhető a tónus.) Már-már az a furcsa amikor fek kell engedjem a kezem :D

    Szóval amíg maradhat, mert mást nem zavar, addig marad a Model M. Nem mondom, néha felmerült bennem a Das eladásának gondolata, de fallback-nek mindenképp jó. Mostanság szerintem csak játékra fogom használni (linux ftw!)
    Ha bármi kérdés van akármi itt leírttal kapcsolatban, tedd fel! Privátban is válaszolok.

    [ Szerkesztve ]

    Gender of electrical connectors is defined by the pins.

Új hozzászólás Aktív témák