Új hozzászólás Aktív témák

  • B-Clone

    aktív tag

    Sziasztok.

    Szeretném kicsit feladni a leckét a topic gazdáknak, mert nagyjából 100 órányi fórum és teszt olvasás után is csak arra jutottam, hogy fogalmam sincs mit szeretnék vásárolni, vagy hogy létezik-e egyáltalán az a készülék amit próbálok felvázolni.
    Tehát szeretnék vásárolni egy fotó masinát, ami az alábbi kritériumok közül a lehető legtöbbnek megfelel:
    Először is szögezzük le, hogy a teljesen belépő kategóriát mindenképp átugranám, nem vagyok a budget megoldások híve, de nem is parkol felesleges 1 milla az ágy alatt egy cipős dobozban.

    Felhasználás:
    Fotózás - Videózás kb 50-50%-ban. Elsődlegesen tanulás céljával, valamint egyáltalán felfedezni, hogy mi az a vonal ami igazán fekszik nekem. Lenne nyüstölve rendesen, ezért jó lenne ha bírná akár a heti 20-30 órás aktív igénybevételt is.
    A sok videóból adódik, mindenképpen szükség lenne bele remek AF képességekre, követőfókuszra stb. Rettentően tud zavarni egy videóban ha szaggat, neadj isten ugrál a fókusz.

    Kialakítás
    Lapát kezeim vannak, ezért a kisméretű milcek baromira nem esnek kézre. Nem pusztán a méretük miatt, hanem a kezelőszervek is többnyire roppantul össze vannak zsúfolva rajtuk és nem hiszem, hogy egy több órás fotótúra közben komfortosan tudnám használni. Nem munka szinten vagyok rákényszerülve a gép használatára, ezért nem is zavar ha önszántamból 1-200 grammal nehezebb a táska, ha cserébe kényelmes a gép. Csak hogy legyen viszonyítási alap, a 77D és a 80D számomra baromi kellemesek, míg mondjuk egy A600 vagy GX9 baromira zavaróan kicsi.

    DSLR vs MILC
    A sok videó és valószínűleg sok timelapse miatt dobnám a DSLR vonalat. Minkét felhasználás elég rendesen le tudja gyilkolni a zárakat. Más konkrét indokom nincs a DSLR ellen, bár szerintem a MILC talán előremutatóbb technika.

    Szenzor Méret
    Szeretnék APS-C-nél lejjebb nem menni, m4/3-nak a tesztek szerint azért elég hamar meg lehet találni a határait, főleg ha 20mpx fölé vannak húzva. Nyilván FF lenne az etalon, de nem hiszem hogy szinkronba tudnám hozni a gépeket a tárcámmal.

    Kiegészítő szolgáltatások
    Lehet, hogy hülyének néztek miatta, de nekem baromi dealbreaker dolog, hogy így 2019-ben egy készülék a lehető legtöbb módon tudjon csatlakozni más rendszerekhez. WiFi, BT, NFC, HDMI !!!!MIKROFON BEMENET!!!! stb. Fontos, hogy lehessen akár saját szoftverrel akár 3rd party appal vezérelni a gépet és legyen benne live view mód, hogy el tudjak mászkálni a géptől és ha mondjuk átrendezek valamit akkor ne kelljen minden expóhoz visszabattyogni mögé.

    Egyéb Dealbreaker dolgok

    - 4K videófelvételi opció
    - Érintő kijelző
    - Nem tervezek túl nagy obiparkot mellé, de arra a 3-4 darabra amit majd választanék jó lenne ha nem kellene a gép árának a sokszorosát költeni.
    - Minőségi kialakítás. Egyszerűen nem szeretem a bántóan kopogós műanyag dolgokat. Minél több a magnézium a cuccban annál jobb :D

    Kevésbé Dealbreaker dolgok
    - Időjárás álló kivitel. Nyilván nem létszükség de nem hátrány ha van
    - IBIS... Ez is egy olyan dolog, hogy tudok nélküle élni, max stabis obit veszek, de nem hátrány ha van.
    - Lehessen kapni hozzá fasza Gripet. Itt jönnek képbe a hagyományos DSLR-nél kisebb testű gépek a számomra. Ha egy közepesebb méretű milcet egy jó grippel (amit mindenképp tervezek ha másért nem a plusz akksi helyek miatt) át lehet alakítani akkor nincs ellenemre a kisebb váz méret.

    Konklúzió, Költség Keret
    Azt nagyjából tudom, hogy a fentiekben baromi jól körbeírtam egy egy Sony a7 iii-at vagy egy Pana GH5-öt, de sajnos ezek a gépek kitben messze messze túl vannak a költőképességem határán.
    Elsődlegesen 3-400e forint között szabnám meg a felső határt, egy alap kit obival. (ha 280-ért is van gép ami mondjuk az igényeim 80-90%-át lefedi az sem esik ki a kalapból) Ennél feljebb nem akarok menni mert különböző kiegészítőkre is elvertem már gondolatban közel ennyit.

    Előre is köszönöm a segítséget.

Új hozzászólás Aktív témák