Új hozzászólás Aktív témák

  • DarkByte

    addikt

    Sziasztok!

    2018-ban fűtés és nyílászáró korszerűsítést tervezek. Jelenleg egy 20 éves cirkó gázkazánom van. (már kezdi a végét járni, nyílt lángtere miatt nem vagyok vele megbékélve biztonságosság szempontjából és nem mellesleg kegyetlen hangosan kapcsol ki/be, ami idegesítő)

    Eddig úgy volt hogy kondenzációs kazánra váltok, viszont nem régiben összefutottam a klímával fűtés lehetőségével és elbizonytalanodtam, hogy jó döntés lenne-e továbbra is gázzal fűteni. Próbáltam összeszedni a pozitívumokat és negatívumokat, és a klíma egész jó alternatíva lehetne. Kimondott előny lenne, hogy mivel több lenne a lakásban, nem kell az egész lakást egyszerre fűteni, külön időzíthetőek, nyáron nem mellesleg meglenne a hűtés (jelenleg csak egy szintén 10 éves klíma van a nappaliban, de a háló nyáron eléggé fel tud melegedni, oda sem lenne rossz egy). Az sem hátrány, hogy a kazán csere alaphangon 1-1,5 hónapig is elhúzódhat, és addig meleg víz és tűzhely használat sem lenne a lakásban, ami teljesen nonszensz. A klímát tippre jóval gyorsabban kiépítik, mellesleg lehetne fokozatosan csinálni.

    A kazán cserének egyszer már utána jártam, közel 1 millió forintra jön ki (kazán + új kémény + terveztetés, engedélyeztetést + munkadíj). Szerencsére egyedi kéményes a lakás és önállóan kivitelezhető. Arra szeretnék választ találni, hogy hogyan viszonyulhat egy klímás kiépítés költsége ehhez. Mielőtt szakemberhez fordulok gondoltam szerencsét próbálok itt is :) Persze ha értelmes dolognak tűnik, akkor őket is felkeresem.

    A lakásom egy 3. emeleti téglalakás, 88nm2, 3 szoba és nappali, plusz külön egy fürdő és konyha/spejz. Ha jól gondolom egy ekkora tér felfűtéséhez minimum kellene 3 klíma. Az egyik kisszoba most nem lakott, így az sem gond, ha most oda nem kerülne azonnal, csak majd később. Tehát gondolom a nappaliba egy nagyobb + 2 kisszoba kisebb klímája lenne a kezdő kiépítés. Fűtésre alkalmas klímák darabja felszereléssel ha jól olvasom 250-300k körül alakul.

    Amit viszont hirtelen most nem látok, hogy a H-tarifa igénybevételéhez mekkora költség lenne a villamos hálózatot módosítani. Egyrészt a villanyórák lent vannak a társasház földszintjén egy szekrényben, tippre a plusz villanyórát csak oda tudják elhelyezni és valamiképp onnan tudnak plusz fővezetéket húzni a lakásba. Ez már rémisztő és drága műveletnek tűnik. Másrészt a lakásban az új kismegszakítótól végig kellene vinni a vezetékeket a falban, ami megint nem olcsóság. Legutóbb 1,5 éve beköltözéskor húzattam be UTP és TV kábelt a falba, plusz egy további 220V-os aljzatot, közel 200 ezret fizettem érte. Esetleg valakinek van tapasztalata, hogy ez az egész művelet hozzávetőlegesen mennyibe kerülhet?

    Illetve ez utóbbit valószínűleg duplán kellen kifizetni, mert ha már klímával fűtök, a meleg vízet sem hagynám meg gázosnak, hanem inkább villanybojlert tetetnék fel éjszakai árammal. Egy 120l-es bojler kb. 60 ezer forintból kihozható. De ahhoz is a villany szerelés tűnik sokkal költségesebbnek. Már csak azért sem hagynám meg a gázkazánt, mert új nyílás zárókra cserélve ez a kazán nem maradhat, egy ellenőrzésnél leszereltethetik a gázórát (gondolom hiába fűzném a felmérőt hogy már nem is használom, akkor is képes lenne leszedetni).

    Egy szó mint száz, azért írtam le ezt a sok mindent, hátha valaki nem régiben járt hasonló cipőben és tudna hasznos tanácsokat adni. Előre is köszönöm ha valaki szán időt erre! :R

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák