Új hozzászólás Aktív témák

  • AVhelper

    senior tag

    válasz Tamoo #14773 üzenetére

    Ez ugyan a "projektor topic", és én ennek kapcsán igyekszem tanácsokat adni, de ez az általad tervezett hangsugárzó elhelyezés egy horror.

    Csak a legsúlyosabb hiányosságai:
    - a frontok ott abban a beugróban 70-80 centire a hátfal előtt, a garantált hátfali reflexió miatt a frekvenciamenetükben 110-120Hz körül lesz egy jó nagy "lyuk"
    - a nem szimmetrikus elrendezés miatt az egész surround hangkép kuka
    - a hátsó surround hangsugárzók közvetlenül a hátfalnál az ágy mellett nem képesek hangteret kialakítani

    Olvasd el ezt a cikket, hogy egy kicsit képbe kerülj!

    Én jó néhány hangrendszert terveztem már, és azt javasolnám, hogy azt a beugrót használd inkább valami dolgozó saroknak, egy jó nehéz függönnyel válaszd le a szoba többi részétől (még basszus csapdaként is jól funkcionálhat). Az így megmaradt térben én az ablak irányába vetítenék. A vetítés tengelye - (460 -115)/2 = 172,5 centire lenne a 440 hosszú faltól. Az ágyat - amiben egyébként lehet ülni párnára támaszkodva oldalt sőt hason is feküdni, és szerintem hanyatt fekve a legkényelmetlenebb filmet nézni - úgy helyezed, ahogy akarod, de az ideális hallgatási helyek (sweet spot) ebben a szobában kb. 2,6 m, 2,9 m és 3,5 m távolságban lehetnének az ablakfaltól. Az fontos, hogy a hallgatási pozíció kb. 0,9 méterre legyen a hátfaltól, hogy legyen hol kialakulnia a hátsó (surround) hangtérnek. Ezekhez kalkulálható a minimális vetített kép mérete, rendre: 65, 73 és 88 inch.

    Nagy vonalakban ennyit, a részletekért már fizetned kéne.

Új hozzászólás Aktív témák