Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz kalapacsolok #44094 üzenetére

    Ebből is látszik, hogy mennyire felesleges a speckókat nézegetni. Amit azokban olvasol, annak kb. semmilyen kapcsolata nincs a valósággal ... a legtöbb esetben legalábbis.

    A komoly gépek esetén valós adatokat adnak meg a specifikációban. Az olcsó gépek speckóit viszont marketingesek írják ... vagy inkább "álmodják"...

    Pár marketinges "csel":

    - a fényerőt a gagyi gép natív színhőmérsékletén adják meg, de az így vetített kép élvezhetetlen. A valós fényerő ennek kb.a fele. A komoly gépek fényerejét referencia színekre (és D65 fehérpontra) kalibrálva adják meg, így az valóban (kb.) annyi is.

    - A katalógusban büszkén sorolják fel a marketingesek, hogy hány különböző képi üzemmódja van egy projektornak (mozi, fényes, dinamikus, game, stb.). A profik szerint viszont a jó projektor ott kezdődik, hogy egyáltalán nincsenek képi üzemmódok a gépben.

    - A kontraszt esetén nagyon nem mindegy, hogy natív vagy dinamikus kontrasztól beszélünk. A dinamikus kontraszt (általában) nem sokat ér, a natív kontraszt a lényeg. JVC natív kontrasztja valóban közelíti az 50000:1-et, az Epson-é meg tippem szerint 2000:1 körüli "egerészhet". De furcsa, hogy pont a profik szerint fontosabb paramétert "felejtették ki" az Epson speckóból! :)

    - Lámpa élettartama: na, itt "szállhat" el talán a legjobban a marketingesek tolla. Ezt non-stop járatott lámpákra adják meg ... de senki nem használ így egy házimozis projektort! A ki-be kapcsolgatások miatt házimoziban a valós élettartam jóval rövidebb ... és ez úgyis mindegy, a legtöbben párszáz vetített órával eladják a gépet (a garancia végén)...

Új hozzászólás Aktív témák