Új hozzászólás Aktív témák

  • gyulaipal

    tag

    válasz péjé #44223 üzenetére

    Egyetértek. A 0,47"-es dlp messziről elkerülendő.

    > Mondjuk a 0,67-es dmd chippel épített gépek talán jobbak...

    Nem csak "talán", hanem konkrétan kétszer jobbak. A DLP projektor esetén ugyanis a chip mérete a lényeg ... de ha a mögöttes matematikát is figyelembe vesszük, akkor a méret négyzete (ami a felülettel arányos). A 0,67-es chip-nek duplája a felülete, tehát kétszer jobb. QED.

    > ... olyat keress ami már a DCI színtér megjelenítésére is alkalmas

    Az Epson 9300 és gondolom a 9400 már vetít valós DCI színtérben, de a fényerő sokat csökken ekkor (a DCI színszűrő a fény kb. felét ereszti át).

    A modern, olcsó DLP-k egyike sem vetít DCI színtérben, tudtommal. A DLP-k esetén a fényerő növelése által picit javítani lehet a (borzalmas) kontrasztot, ezt szélesebb áteresztési sávú színszűrők használatával érik el, ami a színteret beszűkíti. A lézer fényforrású, olcsó DLP-k színtere is Rec.709 körüli. Csak a sokmilliós (pl. Barco) gépek tudnak valós DCI színtérben vetíteni. Ha ez a feladat és ez valóban létfontosságú, akkor fájó szívvel de én is Epson-t ajánlanék ... de az egy extrém különleges eset, hogy én egy LCD-t ajánljak ... :-)

    > a HDR-t egyelőre el kell felejteni a vetítőknél, a nagyon drágák is elvéreznek a teszteken.

    Ez igaz, de HTPC-n MadVR segítségével sima ügy a HDR forrásból vetítés, mivel a szoftver viszont jól csinálja a dekódolást. Ma a legjobb képet UHD forrásból egy nagy chip-es DLP projektor és egy HTPC "összefogásával" lehet elérni.

    A DLP chip-ek kontraszjának jellemzésére be lehet vezetni egy "kontraszt állandót" ami:
    - 0,47"-es chip esetén 1 körüli érték,
    - a 0,67"-es 4K chip-re 2 az érték,
    - a 0,9"-es 2560x1600-as chip esetén 6,
    - a 0,95"-es FullHD chip-re 9 az értéke
    - (és a 0,94 mikronos tükröket használó 1400x1050-es chip esetén 14 vagy 18, nem emlékszem pontosan, de nagyon magas az érték).

    Ezek a számok kb. azt mondják meg, hogy adott optikai elrendezés esetén (ha csak a chip-et cserélnénk ki egy projektorban) hogyan változna a kontraszt. Ebből kb. érthető, hogy miért mondom azt, hogy a DLP projektor a 0,9"-es chip-eknél kezdődik. Persze az ilyen gépek eredetileg nagyon drágák voltak, de használtan ma már bagóért lehet ilyet venni ...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák