Új hozzászólás Aktív témák

  • Lasersailing

    senior tag

    Sziasztok,

    Jelenleg egy Asus RT N18U routert használok Tomatoval az alábbiakra:
    Digi ONT bridge módban ehhez CAT6A-n csatlakozik a router, ami 3 alhálózatot menedzsel:
    1) saját belső hálózat
    2) rokon alhálózata (egyik port-ja dedikálva erre az alhálózatra
    3) saját vendég hálózat

    Az 1), 2) esen van egy-egy komplett háztartás (DS218 és DS118, hébe-hóba filmek megosztása ki-ki a saját hálózatán, plusz nyomtató, meg ami két db. 4 fős háztartásban előfordul.)
    2) es wifijét egy ASUS router intézi, a többit az enyém

    Ezidáig vidáman tette a dolgát a routerem, mostanában azonban problémákba ütköztem
    a) rokon routert cserélt, majd szépen elkezdte használni az "én" wifi csatornáimat (vidéki családi ház, gyakorlatilag külső fél nem látszik a csatornákon). Hál istennek a PH-n már megtanultam, hogy wifi probléma esetén nézzük meg a csatornakiosztást, így erre rájöttem kijavítottam :))
    b) router eldobálja a netet: korábban ez talán ha félévente fordult elő, most meg már hetente indítom újra. Cseréltem tápot, de nem segített.
    c) wifi továbbra is gyengébb, mint korábban. Ahol eddig akadás mentesen lehetett videókat nézni (FHD-t is), ott most pillanatokra látszik csak a wifi jele (wifi analyzeren is ezt látom, nem csak laptopon plusz "próbalaptopon" is). Most frissítettem egy FW-t a routere + wifi-jelerősséget is növeltem a routeren, de ha ez nem oldja meg, akkor kell vegyek új routert. (betegség miatt sűrgős a probléma megoldása...)

    A kérdésem, hogy milyen routert ajánlanátok? (ill. ha esetleg van ötlet, hogy még mit próbáljak ki, akkor jelezzétek, köszönöm!)
    - alagsor + két szint, vasbeton monolit födém. Alagsor wifi ellátottsága nem létkérdés, de "nice to have"
    - router a galériás nappalin található
    - a galériás rész alatt cat6A kábel van (Mesh miatt hasznos lehet?) /igaz útközben van egy gigabites switch.../
    - egy szint ~100 m2, fontos lenne az erős wifi
    - minimum 4 db LAN kimenet legyen
    - fent leírt hálózat legyen kialakítható és elbírja fizikailag, bár ha az RT N18U hardver elbírta, akkor az nem túl acélos nethasználatot jelez, gondolom ma már gyengébb HW-t keresve sem találni
    - ASUS preferált, de más megbízható márkát is megnézek (azonos tudás esetén kicsit többet hajlandó vagyok fizetni az ASUS-ért)
    - árat nem írok. Nem azért mert nem számít, hanem mert elképzelésem nincs, hogy mennyiért lehet normálisat venni. "Olyan gazdag meg nem vagyok, hogy sz..t vegyek" (egyik volt főnökömtől hallottam és nagy igazság van benne :) )
    - 2.4 GHZ-es wifi is legyen (távolság + "buta-okos eszközök" pl. robotporszívó miatt)

    Fentiekre milyen routert esetleg router kombót ajánlanátok?

Új hozzászólás Aktív témák