Új hozzászólás Aktív témák

  • adika4444

    addikt

    válasz qnadam #79581 üzenetére

    Az ER-X az EdgeOs miatt nagyon Debian feeling. Az amúgy az alapja, a 2-es (legfrissebb) firmware-nek Stretch, annak minden előnyével. Pl. az említett disztró csomagjai is futtathatóak.

    Hatalmas pozitívuma az IPv6 támogatás (tűzfal), ez eddig itt a legjobban megoldott, a MikroTik-en nagyon gyerekcipőben jár. A port forward része szintén eszméletlen kényelmes, alapból megvan a Hairpin NAT. Egyes beállítások, interfészek állapotát nehezebb lekérdezni, mondjuk a Miki esetében a /interfaces pppoe-client részen rögvest látni az állapotot és lehet is módosítani, itt a konfigurálós részen lehet állítgatni, és külön status része van a PPP-nek.

    Az első beállítás az ER-X-en könnyebb volt, a MikroTik-hez ekkold többízben linkelt leírását használtam, itt az Ubi topiklakói segítségével nagyon hamar ráéreztem, talán jobban is adja magát mint az MT.

    Egyértelműen tehát nem tudnék jobbat mondani. A MikroTik nekem szubjektíven kicsit professzionálisabb feelinget nyújt, ez az EdgeOS inkább olyan otthoni buhera ízű. Persze ez a valóságban nem így van, kőkeményen lehet céges környezetben is használni, stabilnak is stabil, a szolgáltatáskínálat is hasonló mint az MT-nél.

    Mindkét eszközt csak SSH-n át vezérlem, a webes felületeikkel nincs jó tapasztalatom, de mások szeretik. Az Ubinál van központi menedzsment szoftver is (UNMS), de ebben már nem vagyok benne, nálam az ER-X mellett egy OpenWRT-s WDR3600 szórja a Wi-Fi-t, emeleten pedig egy ASUS.

    (#79593) MaCS_70
    Ingyen ebéd sehol sincs. Vagy bele kell tanulni az Ubiba és megvenni a megfelelő eszközöket, vagy a TP-LINK olcsóbb megoldásával próbálkozni, de beállítani ugye ezt is kell, ha hiba van azt elhárítani itt is kell. Esetleg fizetni szakembernek aki beállítja előbbit (itt az Ubiquiti topikban is vannak többen akik elég jól művelik), de alap szinten azért nem egy nagy kihívás beállítani, és optimális esetben nem szabad megállnia a rendszernek. Ha meg még is, akkor vissza az elejére, vagy érteni kell hozzá (legalább alap szinten), vagy fizetni a hiba elhárításának sebességétől és minőségétől függően. Egy rendszer minél többet tud, annál összetettebb, a roaming pedig tipikusan olyan igény, hogy nem a legegyszerűbb kétklikkes router kell hozzá.
    (#79595) qnadam
    A band steering része tényleg szörnyű, ha egyszer rámegy a 2.4-re a laptopom akkor nem megy vissza 5-re. Mivel ahol használom az egész épületben van 5G, ezért a 2.4-et tiltottam a gépemen és akkor nincs ilyen jellegű probléma. Szerencsére nem sokaknak van ehhez kedve hogy állítgassa, szóval 100-150 Mbps-t mindig mérek.

    [ Szerkesztve ]

    üdv, adika4444

Új hozzászólás Aktív témák