Új hozzászólás Aktív témák

  • Sk8erPeter

    nagyúr

    válasz #75128832 #24097 üzenetére

    Szerintem erősen félreértetted, a kollégának azt a hozzászólását kifogásoltam, hogy azt írta a "fontos adatokat inkább ne akarj ssd-n tárolni" tanácsra (ami helytálló, bár ezen is lehet javítani folyamatos backuppal), hogy "Se HDD-n, se felhőben, se sehol. Csak több meghajtón földrajzilag távol egymástól.", aminek ebben a formában semmi értelme nincs, mivel a HDD ugyebár egy meghajtó, a felhő meg földrajzilag egymástól távol elhelyezkedő adatközpontok összessége, tehát elosztott, redundáns adattárolást tesz lehetővé, a "sehol" meg a no comment kategória, de azért ha már beszélünk róla, kommentálom: ha sehol nem tárolom, akkor hogyan tárolódnak a fontos adataim? :DDD
    Természetesen ha egyetlen adattárolási módszerre bízod a fontos adataidat, akkor annak már nem sok köze van a biztonsághoz. Pont ezért soroltam fel elég sok lehetőséget: ha hibatűrő RAID-kötetben vannak az eszközeid, akkor legalább attól részben megvédted magad, ha az egyik eszköz kiesik (ekkor nyilván ezt sürgősen pótolni kell), ha szünetmentes tápegységet használsz, akkor a hirtelen áramkimaradástól véded magad, ha akár több, kliensoldali titkosítást használó, megbízhatónak tekinthető felhőszolgáltatást használsz, akkor nagy eséllyel legalább a felhőben megtalálhatóak lesznek az adataid, még akkor is, ha villámcsapás éri az ÖSSZES gépedet, vagy épp ellopják, meg tárolhatsz szülőknél is egy-egy régebbi példányt egy HDD-n :D (ez igazolja a földrajzilag egymástól távol lévő, több példányban meglévő tárolást, de nem a "sehol" és "HDD-n ne" javaslatot), aztán még üzemeltethetsz saját felhőt is, ami szolgáltatóhoz nem kötődik, és még lehetne listázni napestig a kerülő megoldásokat, szóval szerintem mi értettük egymást.
    A "mégiscsak az SQL egy sorától függ" meg szintén nem igaz, egyrészt azért, mert elég sok helyen NoSQL-megoldásokat használnak, meg nyilván nem tárolnak minden adatot SQL-hez kötődő adatbázisokban, hanem fájlrendszerszinten tárolják, és itt bejön még a képbe az is, amit mondtam, hogy nagyon sok felhőszolgáltató valamiféle verziókezelést is támogat, így a véletlenül törölt adataid meg visszaállíthatóak... :)
    Az ipari kémkedést (vegyük azt, hogy pl. ellopnak az egyik felhőadatközpontból egy-két szervert) meg eléggé nehezítik a kliensoldali titkosítós megoldások (mint pl. a Tresorit).
    A korrekciók miatt meg remélem, egy szakmai topicban nem kell exkuzálnia magát az embernek, mert még valaki elhiszi. :)

    A fontos adat legyen meg több helyen, folyamatos backuppal, nyilván ne úgy, hogy egyetlen villámcsapás vagy tűzvész vagy bármi más vis maior eset az összeset egyszerre el tudja pusztítani.

    (#24095) radi8tor1:
    Olvasd el értelmező módban, amiket korábban, illetve ebben a hozzászólásban fentebb írtam.
    Amit írsz, az meg tök nyilvánvaló "önvédelem", "garanciát" bevállalni ilyen cégek esetén is inkább pénzért lehet, ha már ilyen szintű adatokról beszélünk, nem ingyenes megoldásokban kell gondolkodni, de amint leírtam, azért elég nagy eséllyel bízhatsz meg igen komoly tőkével rendelkező cégek ilyen jellegű, akár ingyenes tárolási megoldásaiban is dokumentumok, ilyesmik esetén (ha a privacy-t most nem vesszük figyelembe).
    Az pedig nem "trollkodás", hogy a teljesen félreérthető/félrevezető vagy téves mondataidat kijavítom - ez egy szakmai topic, amondó vagyok, hogy írjunk is annak megfelelően, nem kell ezen minden alkalommal megsértődni. :)

    Sk8erPeter

Új hozzászólás Aktív témák