Új hozzászólás Aktív témák

  • Kernel

    nagyúr

    válasz azbest #4460 üzenetére

    Forgalmazni éppen lehet, csak gyártani nem. Tavaly vonták ki a 75 és 100 W-ost, szeptembertől a 40 W-ost is. A 25 W-os izzót pedig jövőre vonják ki a piacról. De mivel a raktárakban akad még elég sok, egy ideig kapható a határidő után is, ez nem tiltott. Tehát aki akar, még spájzolhat.

    Én egyszer megszívtam a kompakt fénycsövekkel, bár ennek már vagy 15 éve. Akció volt a Metróban, lecseréltem a lakásban több izzót, utána kötőhártyagyulladást kaptam tőle. Sokáig azt hittem, UV-t sugárzott, és az volt a bajom, de később kiderült, inkább a vibrálást nem bírom. Ugyanis a képcsöves TV-től is ég a szemem, a sokkal vakítóbb LCD-től viszont nem.

    Ezekben a fénycsövekben ugyanis a bejövő 230 V ámbár egyenirányításra kerül, de az alkalmazott pufferkondenzátor kapacitásán szoktak spórolni a gyártók (már csak a helyszűke miatt is), ettől azonban pulzálni fog a tápfeszültség, vele együtt a fény intenzitása is, 100 Hz ütemben.

    Úgyhogy nem mindegy az sem, milyen minőséget vásárol az ember, de azt én sem tudom, melyik nem vibrál, mert én azon a ponton feladtam a kísérletezést.

    Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Új hozzászólás Aktív témák