Új hozzászólás Aktív témák

  • s4tch

    veterán

    válasz Dorien #104357 üzenetére

    "egy jóval nagyobb értékű"
    "többszázezres DAC-ot és AMP-ot"

    Nem is írtam értékeket, szó sem volt arról, hogy nagyobb értékű erősítőt kellene venni a HD600-hoz... Így könnyen félrecsúszik az információ. Passzoló erősítő, ez volt a szókapcsolat, amit többször is használtam. Szerintem a HD600 pompás a Spartannal, és ez egy ~130 fontos eszköz. Ráadásul végig erősítőről beszéltem, dacok részemről szóba se kerültek. Nyilván azok is biztosítanak némi rugalmasságot, de tapasztalatom szerint elsősorban az erősítés az, ahol a fejes és a lánc többi elemének összhangja eldől.

    Általánosságban, nem csak neked, pláne nem rólad írva: akinek van 6-7 fejese, annál szinte kizárt, hogy egy erősítő kihajtsa az összeset, illetve az az egy erősítő jól szóljon az összes fejhallgatóval. Ilyen ritkán fordul elő, elsősorban akkor, ha hasonló (pl. zárt, kis impedanciás, magas érzékenységű, dinamikus driverrel szerelt) fejeseket szerzünk be. Szerintem egy nagyobb gyűjteménybe jellemzően becsúszik többféle fejhallgató, így általában kifizetődő tartani legalább egy kis- és egy nagyimpedanciás erősítőt. A tapasztalt, jó fülű megmondóemberek gyűjteményét szemlélve általános, hogy egy erős, állítható gain fokozattal rendelkező, alacsony zajú tranyós erősítőt gyakran párosítanak csövessel; egy ilyen párossal a kis impedanciás IEM-ektől kezdve a nagy impedanciás dinamikus fejesekig jellemzően ki lehet alakítani szinergikus párosokat.

    Nincs olyan erősítő, ami mindenhez jó. Nézd meg letoltobeze kolléga gyűjteményét: a gyors és eseménydús utazása alatt mindig láncban gondolkodott. Annak meg fontos eleme a fejes és az erősítő összhangja. Qrvára nem mindegy, miről hajtod a fejhallgatót.

    És akkor személy szerint neked, még egyszer, 100% jobbító szándékkal: az erősítőd pár fejest kihajt, így fordulhat elő, hogy jobbnak hallod a könnyen hajtható fejeseket. Ezzel nincs gond, még egyszer, úgy éled meg a hobbid, ahogy jól esik. Itt nincs rossz és jó döntés, felőlem azt veszel, amit akarsz. De ettől még a HD600 < Sonorous akárhány reláció elsősorban a te láncodban, a te ízlésed szerint lesz helyes, nem pedig univerzálisan. Ha a topikban próbálunk általános, többek számára használható véleményeket megfogalmazni, akkor igenis muszáj elmondani, hogy aki nem hallotta a HD600-at passzoló (még egyszer: nem drága, hanem jól illeszkedő) erősítővel, az nem tudja, mit tud a HD600, illetve vannak könnyen és nehezen hajtható fejesek, amikhez máshogy választunk erősítőt. Én imádom a Nad Viso HP50-et, mert egy ceruzahegyezőről is minimum korrekt módon megszólal, ugyanakkor ettől nem lesz jobb fejes, mint a Heddphone, amit jellemzően azért adnak el, mert feladják az erősítő-vadászatot. Értem és megértem, hogy mit mondasz, és távol álljon tőlem, hogy belepofázzak a hobbidba, de azt meg neked kell elfogadni, hogy ebben a helyzetben a véleményed nem általános érvényű. És még egyszer: nem sznobizmusból javaslom (nem megszabom, hanem javaslom), hogy a sokféle, gyakran változó fejes arzenálodhoz tarthatnál többféle fejes erősítőt, hanem praktikus okokból: egyszerűen könnyebben találnád meg és tudnád értékelni egyes fejhallgatók valós potenciálját.

Új hozzászólás Aktív témák