Új hozzászólás Aktív témák

  • Sinesol

    veterán

    válasz #56474624 #77951 üzenetére

    Kevés kivételtől eltekintve egyszerűen túl nagy a zajszintjük, torzításuk, a legtöbb átlagban 50-70dB-es tartományt képes viszaadni, míg a 16 bites CD formátum teljes dinamikatartománya 96dB.

    Ear: A miliwatt érték pontosan meg tudja mondani, hogy az adott fejest meg tudja e hajtani vagy sem, ez egyszerű fizika, az már más kérdés, hogy vajon tényleg igaz-e az adott készülékre írt érték, mivel a legtöbb gyártó pl. gyakran a felét sem tudja gyakran annak, amit ráírnak, magasabb állásba tekerve a potit clippel a kimenet és rossz lesz a minőség. A dinamikai csúcsok is egyébként bele vannak kalkulálva a fejhallgató által igényelt teljesitménybe, nem fog összeomlani egy erősítő, csak mert néha van nagyobb ugrás, ami 1 wattot tud mondjuk 40ohmra, annak tökmindegy, hogy 40miliwattról 120ra ugrik hirtelen a teljesitmény.
    A jel tisztasága is nyilván számít, bár én ezt már külön venném az erőtől, mivel ha csak nem clippel az adott erősítő, akkor kvázi független az erőtől a torzítás, simán lehet egy bikaerős erősítőnek is nagy torzitása és ugyanugy egy gyengébb cucc is adhat tiszta jelet, tervezés kérdése az egész.
    Egyébként itt megjegyezném, hogy eleve tiszta jelt feltételezve fogalmaztam meg a korábbi hozzászólást, azért is nem tértem külön ki erre a dologra.

    Szóval én külön venném az erőt és a minőséget, mivel két külön tulajdonsága az erősítőknek, nehéz egyetlen választ adni két dologra.
    Persze lehet egybe is venni őket és így nézni a "kihajtás" kérdést, viszont szerintem szerencsésebb a kihajtás alatt az mW-ban kifejezett erőt nézni, míg a minőségre szerintem szerencsebb lenne a "kiszolgálás" fogalmát használni. Egyébként mint korábban emlitettem a legnagyobb probléma az, hogy rengeteg az ezoterikus "hifi" design és többnyire hasraütészerűen írják a specifikációkat, sok nagy nevű gyártó terméke a mérések alapján köszönőviszonyban sincs a valós teljesitménnyel és zajszinttel.
    Jó példa egyébként a Chord esete, amely cég termékei kiemelkedően teljesitenek a mérések szerint is, nem is csoda, hogy sokak szerint kiemelkednek a mezőnyből, hiszen a mezőnyben gyakran olyan cuccok is vannak, amik még egy szinuszgörbét sem tudnak reprodukálni. Persze ilyenkor jön az, hogy a rosszabbul teljesitők nincsenek szinergiában az adott fülessel, miközben csak arról van szó, hogy csapnivaló a minőségük. Mondjuk lehet egy ezt kiegészítő fülessel jól szólnak, ekkor meglesz a szinergia, de ez kb. lottó kategória.

    Többé-kevésbé az is igaz, hogy statikusan vizsgálják az erősítőket, viszont ami statikusan is elég gyenge eredményeket ad, az nem valószínű, hogy dinamikus terhelés alatt táltosodna meg, ellenben ami statikusan referencia közeli értékeket ad, az talán nem fog annyit romlani dinamikus terhelés mellett sem.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák