Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    A következő helyzettel kapcsolatban írok:
    Adott egy munkaállomás alaplap quad channeles, 8 ram slotos. Egyelőre ezt 4 db 8 GB ram modullal van használva, tehát quad channel 32 GB, xmp-3200-on. Ezzel a résszel kapcsolatban semmi probléma.
    Viszont proci csere kapcsán le akartam ellenőrizni hogy mind az alaplap, mind a processzorok gond nélkül használják mindegyik slotot.
    Na most a slotok elrendezése: B1B2A1A2-PROCI-C2C1D2D1, ezek közül minden "1"-es jelölésűvel adja ki jelenleg a quad channelt és le akartam ellenőrizni hogy az "2"-esekkel is minden rendben.
    Az odáig világos, hogy ha a jelenlegi ramok közül valamelyiket átpakolom, a BIOS figyelmeztet hogy "not optimized ram positon, please use the optimized slots first".
    Erre számítottam, azonban arra kevésbé hogy a biosba belépve azt írja az akármelyik "2"-esbe helyezett ramra hogy "Inactive".
    Windowsba belépve, a cpu-z és az aida látja hogy ott van egy adott adatalappal rendelkező modul, de a windows nem adja hozzá az össz. kapacitáshoz.
    Feltételezem azért van ez gyárilag így, hogy ne terheljék feleslegesen a proci vezérlőt, amíg nincsenek feltöltve az elsődleges slotok addig a másodlagosakat inaktivizálták.

    Tényleg csak ellenőrzésre akartam ezt eljátszani, de mostmár furdal a kíváncsiság, hogy hogyan tudnám "aktivizálni" egy rövid időre ezeket a slotokat?
    Vagy feltétlen kölcsön kell kérni valahonnan DDR4-es ramokat, mert csak az első 4 elfoglalt slot után fogja automatikusan bekapcsolni a maradékot?
    Köszi.

    Szerk.: még a legelső bios build van fent, mert úgy voltam vele hogy ha a proci elindul vele, akkor nem kockáztatok egy munkaállomás esetében bios frissítést mivel ez az alaplap pont olyan hogy nincs rajta második bios csip, vagy bios flashback gomb csak clear cmos van, ami egy elrontott bios verzió frissítést nem tud kijavítani.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák