Új hozzászólás Aktív témák

  • Gargouille

    őstag

    válasz Krisztianby #25261 üzenetére

    A "sima megosztások" (például SMB, AFP, FTP stb.) mappák és fájlok távoli elérését teszik lehetővé jellemzően a kliensek (vagyis a felhasználók) felé. Ezzel szemben az iSCSI vagy SAN megoldások pedig magát mint "nyers lemezt" teszik elérhetővé egy távoli eszköz számára, amit úgy fog tudni kezelni a távoli eszköz, mintha lokálisan beleépített merevlemez lenne.

    Inkább szerver oldalon szokás használni, mert főképp ott lehet jól kiaknázni a benne rejlő képességeket. Most egy esetlen példát mondok, tegyük fel van egy szervered aminek a rendelkezésre állása fontos számodra, ezért van mellette egy ugyanolyan tartalék szerver is kikapcsolt állapotban, hogy ha az elsővel történik valami, akkor bekapcsolod a tartalékot. A szerveren olyan adatok vagy adatbázisok vannak, amik technikai okokból csak lokális diszken működnek. Ha azt szeretnéd, hogy a tartalék szervereden is meg legyen minden, akkor mind a két szerverben ugyanannyi diszket kell vásárolnod és folyamatosan szinkronban tartani az adatbázisokat, hogy ha leáll az első, akkor a másodikon is meglegyen minden naprakészen.

    Vagy odaraksz egy NAS-t is melléjük, amin csinálsz egy iSCSI target-et, ezt felcsatolod a szervernek és az úgy fogja kezelni mintha lokális diszk lenne. Mikor át kell állnod a másik szerverre, akkor nincs gond, mert azon is felcsatolod az iSCSI lemezt és minden ott van naprakészen.

    A példa béna, de remélem azért érthető belőle a lényeg. :)

    Lassan kiderül, hogy amit korábban abszurd humornak gondoltunk, az csak szimpla jövőbelátás volt.

Új hozzászólás Aktív témák