Új hozzászólás Aktív témák

  • hevepapa

    senior tag

    válasz mokus1 #56272 üzenetére

    Mekkora mellébeszélés ez már ember???? Ez már nagyon kormány propaganda ízű. Ez volt tavaly is a duma amikor elkezdték a lakosságot a napelemesek ellen hangolni. Onnan fizetnek tédeg is vagy magadtól vagy ilyen értetlen? Mindenki azért rakott fel napelemet mert az összes számítás szerint 10 év körül már visszahozta a befektetett összeget és utána ingyen lenne az áram. Az, hogy ezzel hozzájárult a környezetvédelemhez már csak bónusz!
    Mivel az áram előállítás kb fele fixen megy a paksi erőműből napszaktól függetlenül - itt nem oszt nem szoroz május vagy december van, nappal vagy éjszaka. Ugyanolyan áron megy a vezetékbe az áram. A szükséglet kb. 30%-a import. Jellemzően olyan országokból ahol sok megújuló energia is van. A vízerőmű dolgozik májusban és decemberben is, a szélerőművek is pörögnek általában. Szóval a maradék 20% ami kiegyenlítésére van a napenergia vagy éjszaka a gáz vagy más fosszilis erőművek.

    De akkor arra válaszolj, hogy ha beindulnak az aksigyárak és az áramigényük stabilan elviszi 2 paksi blokk teljesítményét akkor honnan lesz ehhez áram és milyen áron?

    A másik kérdésedre a vlasz: jelenleg úgy tudom kb. 250 000 napelemes rendszer működik, ezek értelemszerűen még rövidebb-hosszabb ideig szaldósok. Azt nem tudom ebből mennyi esik jövőre bruttóba, de 5-6 éven belül szerintem 100 000 tulajdonos fog kurvaanyázni. És ha csak 30 ezer inverter romlik el 10-12 éves korában, akkor esélyeshogy szemmel látható áramtermelés fog kiesni országos szinten, mert ki az a hülye aki rákölt 100ezret egy inverter javításra vagy ennél többet egy cserére bruttó elszámolásban. Szakemberek tudnának arról mesélni hogy mennyire olcsó vagy drága akár már most is egy 10 éves inverter javítása...talán van 1-2 típus aminélarégebbi típushoz is van alkatrész nem arany árban és javítható is.

Új hozzászólás Aktív témák