Új hozzászólás Aktív témák

  • Geresics

    Topikgazda

    válasz Kommy #5716 üzenetére

    Szia,
    meglestem a képeket, amiket privátban küldtél, és a helyzet bár első ránézésre nem túl rózsás, azért nincs itt semmi baj! :N
    Az 1. képen a kémény, és 2, a képen nem látható vezeték is árnyékol.
    A 2. képen a "kutyaól", és egy vezeték árnyéka fedezhető fel.
    A vezetékek árnyéka szerintem nem elég erős ahhoz, hogy problémát okozzanak (a magárnyék kicsi, mert a vezetékek távol vannak), de a kis kémény, és a kiemelkedő tető árnyéka nem elhanyagolható. Megjegyzem az árnyék hosszából ítélve valamikor késő délután készülhettek a képek, így becsapós is lehet. Tippre a tető DNY felé néz, és az árnyék nap közben kevésbé jelentős, de attól még vándorárnyékként jelen lesz - csak nyilván nem ennyire...
    Méretek: van 27 sor csereped, ami kb. 8m, és 38 cseréphullám a bal széltől a kutyaólig (1 cserép 2 hullámból áll), ami kb. 5,7m, és a teljes tetőszélességed 76x15cm=1140cm.

    Meg is rajzoltam a tetőd, és be is helyeztem rá 31 napelemet:

    Mivel nem tudom mi lesz a pontos napelem, így inkább ráhagyással rajzoltam: 1670x992mm helyett 1700x1000mm a rajzon minden napelem. A köztük lévő rés 20mm, ennyi kell a leszorítónak, de létezik 13mm-es is (nem szeretem).

    Ha megnézed, a legfontosabb árnyék-helyeket elhagytam, így nem szükséges szerintem sem a Maxim panel, sem a SolarEdge, ezek felárát inkább plusz napelemekre költeném, mert annak nagyobb lesz a hozama.
    Ha 30 panelt veszünk alapul, akkor poli esetén kb. 30x300=9kWp, ha monot, akkor 30x340=10,2kWp napelemnek van hely Nálad.

    Azt írtad, hogy kb. 5kWp-re gondolsz, tehát az alsó 2 sorban elférsz úgy, hogy nem is kell mind. Egy jó Fronius inverterre kötve (akár az új Gen24) öröm lesz, és bódottá!
    Erre a tetőre én inkább 6kW-os invertert néznék magamnak, és akkor van egy 2. szabad munkapontod, ami az elektromos autó miatt még jól jöhet, és akkor később tudtok még napelemet feldobni, ha indokolttá válna!

    *MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

Új hozzászólás Aktív témák