Új hozzászólás Aktív témák

  • mekkGyver

    aktív tag

    válasz mekkGyver #1360 üzenetére

    (Inkább nem válaszként írom.) Többször szóba került már 1-2 dolog, amit pontosítani kéne.
    Először is:
    Az, hogy a kommunikáció kétirányú, szerintem alap kéne, hogy legyen. Még egy szenzornál talán nem annyira fontos, de egy kapcsolónál, ami kapcsolható szoftveresen, telefonról, mechanikusan... fontos visszajelzést kapni az állapotáról. Én, ha ránézek a floorplanre a Domoticzban, akkor látom a kapcsolók és egyéb eszközök állapotát, és az alapján tudok kapcsolni ki/be, amit kell. Egyirányú kommunikációnál sosem lehetsz biztos benne. Az egész MQTT kommunikáció alapja ez.
    A másik sokat emlegetett dolog a "MySensors". Úgy tűnik, hogy páran valami márkának, vagy kommunikációs eszköznek gondolják. Ha eltekintünk attól, hogy egy "community" magáévá tette a nevet, a mysensors csak egy úgynevezett Library, amit Android fejlesztőkörnyezetben a forráskódhoz csatolva nem kell magunknak leprogramozni a különböző eszközöket, a libraryn keresztül egyszerű utasításokkal megtehetjük. Sem a mikrokontrollerek, sem a perifériák nem a mysensors termékei, azok fillérekért beszerezhetőek, mint fejlesztőpanelek.
    A harmadik dolog, amit hangsúlyoznék, hogy a neten/youtube videókban található tutorialok alapján épített "jumper kábeles" összedugdosást el kell felejteni. Tesztelésre, fejlesztésre van kitalálva, hosszú távon nem egészséges, garantált a kontakthiba előbb, vagy utóbb. Akit érdekel, tudok ajánlani 2500 forint körüli áron olyan forrasztópákát, ami kezdőknek tökéletesen megfelel, akár SMD-re is.
    Még annyit, ami a saját véleményem/tapasztalatom, hogy sokan ragaszkodnak még az AVR boardokhoz (Arduino). Ma már ott tartunk, hogy lassan drágábban lehet megvenni egy Arduino Nanot, mint egy ESP alapú Wemos D1 minit, vagy egy NodeMcu-nak nevezett lapot (2-3$). OK, hogy kevesebb a GPIO, meg a D/A, de van WiFi, és alap dolgokra bőven elég, és az Arduinos támogatottsága is lassan jobb, mint az eredeti lapoknak.

    [ Szerkesztve ]

    Idegeskedni nem más, mint mások hülyesége miatt magunkon bosszút állni.

Új hozzászólás Aktív témák