Új hozzászólás Aktív témák

  • ojb

    tag

    válasz mekker #19995 üzenetére

    Így van! A KonvekPro csak on - off. A konvektor saját termosztátja tudja a három állapotot.
    A 100%-os láng csak nagy hőmérséklet különbség (pl 18°C helyiség hőmérséklet mellett 7-esre állított termosztát) esetében aktiválódik.
    A KonvekPro-val ezt csak akkor tudod elérni, ha szintén 7-esen tartod a termosztátot, a helyiség hőmérsékletét viszont jóval alacsonyabban (pl 20°C körül) szabályozod. Ami így igen nagy butaság lenne, mert pl áramszünet esetében a konvektor -- mivel a KonvekPro nem szabályozza -- 30°C körülire fűtené a helyiséget. A KonvekPro értelemszerűen csak a konvektor termosztátja által beállított hőmérséklet alatt tud "szabályozni". Célszerű a két hőmérsékleti érték között a lehető legkisebb különbséget tartani. pl. szabályozott Eco19°C és szabályozott Normal20°C esetében a konvektor termosztátját max 21 - 22°C-ra állítani, mert így max 22 fokot érheti el a helyiség hőmérséklete esetleges vezérlési hibakor is. A fentikből következik, hogy a termosztát hőmérséklet különbsége relatív kicsi (2 - 3 °C) így a láng jó esetben csak ~50%-os.
    A fűtő ellenállást célszerű hőmérséklet visszacsatolt PWM-el vezérelni a gyors felfűtés érdekében, ennek hatására talán csökkenthető "túlfűtés" (Ez abból adódik, hogy a fűtés lekapcsol jel hatására elkezdi melegíteni az ellenállás a termosztát hőérzékelőjét és az bizony időbe telik, amíg felmelegszik és lekapcsolja a konvektort.) Ugyan ez érvényes a másik irányban is. Ebben az esetben is számolni kell a túlfűtött termosztát érzékelő hőtehetetlenségével. Tehát a vezérléshez képest késik a konvektorban a láng ki ill. bekapcsolása. Ez a késés sajnos jelentős. A helyiség pillanatnyi hőmérséklete, a fűtőellenállás teljesítménye, a konvektor termosztát aktuális állása, a termosztát hőérzékelőjének mérete, stb miatt akár 5 - 10 perc!!! is lehet

Új hozzászólás Aktív témák