Új hozzászólás Aktív témák

  • Chal

    addikt

    válasz vampire17 #28784 üzenetére

    Érdekesnek tűnt, ezért kicsit belemélyedtem, de vannak kételyeim. Egyrészt ez csak egy lib (ami persze nem baj), illetve a zeroconf funkció nincs még kész, csak ötlet/terv szinten van. Kliens/bróker képes arduino/esp libet amúgy találsz többet is, de bróker módban mindegyik ram problémával küzd ESP8266-on. Az a közös mondás, hogy 5-8 klienst tud max, ha trükköznek a bufferekkel akkor nagyon max 10-15-öt. Namost itt ugye majd slave brókerek (bridge) csatlakoznának a master brókerre, valamint váltogatnák hogy ki legyen a master, de nem értem hogy miért gondolja, hogy azok nem olyanok ebből a szempontból mint egy kliens. Ugyanannyi erőforrás kell nekik, sőt... Szóval ha el is készül, nem hinném, hogy ~10+1 ESP-nél több lehet a hálózatban, illetve a mozgó master miatt "idegen" kliens nem is tud majd becsatlakozni (ide értve egy HA jellegű szoftvert is), hiszen a bróker IP-je változni fog.

    Elviekben ezzel persze növekedhet a kliensek száma, hiszen a 10db ESP 10db slave brókerére további 10 kliens csatlakozhat (szóval összesen 100), de itt megint felmerül a kérdés az IP címmel, mert ugye azt meg kell a kliensekben adni. Szóval ha elesik egy ilyen slave, akkor a rajta levő 10 kliens is bukó.

    Ha nagyon kellene ilyen HA képes (mármint high availability) mqtt bróker megoldás, és mindenképpen valami beágyazott mini rendszeren, akkor én lehet hogy vennék inkább 2-3db RPI zerot és megcsinálnám linux cluster funkciókkal.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák