Új hozzászólás Aktív témák

  • dbius

    veterán

    válasz v.attis #43980 üzenetére

    Valami hasonlót kezdtem el én is a mostani fűtési szezonban.

    A házban lévő hagyományos termosztátok nekem sem a legoptimálisabb helyen voltak, ezért én is keresgéltem és ez alapján indultam el: [link]

    Nálam a földszinten van egy (vezetékes) termosztát, ott padlófűtés van, ill. tavaly került be egy klíma fűtésrásegítés céjlából.

    Az emeleten - ahol radiátoros fűtés van - van még egy vezetékes termosztát, ez ki lett iktatva és egy Computherm e400rf wifis termosztát vette át a szerepét. Ezt sikerült integrálni homeassistant alá, Így tudom a kazánt vezérelni szükség szerint.

    A ház leghidegebb helyisége az egyik emeleti szoba, ahol nem volt termosztát. ezért minden helyiségbe került egy-egy okos hőmérő és páratartalom mérő. Ezek aktuális értékeiből a fenti példából kiindulva csináltam egy új hőmérő szenzort, ami mindig a legalacsonyabb hőmérsékletű helyiség hőmérsékletét veszi fel. (természetesen csak azokat a hőmérőket raktam be a figyelésbe, amelyek a fűtésben szerepet játszanak)

    Végül erre a legalacsonyabb hőmérséketeti értéket jelző hőmérőre készítettem egy automatizmust, ami vezérli a wifis thermosztátot (ami így bekapcsolja a kazánt szükség esetén) akkor is, ha sem a földszinti vezetékes termosztát, sem pedig a wifis termosztát még nem kapcsolná a fűtést.

    Mivel a szobákban termosztatikus radiátorfejek vannak, ezért nem tudja túlfűteni egyik helyiséget sem. Azóta ez az automatizmus kiegészült nyitásérzékelők figyelésével is, de még nem készültem el teljesen, mert azt még nem figyeli, hogy ha megy a fűtés és közben nyitja ki valaki az ablakot mondjuk tovább, mint 5 perc időtartamra, akkor leállítsa a fűtést., jelenleg még csak az van benne, hogy amikor kapcsolná a fűtést megnézi, hogy van-e nyitva ablak valahol.

    Az első szezonban jól működött a rendszer, azaz mondjuk úgy számomra elfogadható módon. Ez az 1.0 verzió.

    Következő fűtési szezonra ezt szeretném használatba venni: [link]

    Csak addig még ki kéne cseréljem a tuya alapú hőmérőket is valamilyen esphome megoldásra, ami gyakrabban ad jelet.

Új hozzászólás Aktív témák