Új hozzászólás Aktív témák

  • hunspikey

    őstag

    válasz Dudee #94867 üzenetére

    Na, most már PC-ről. Szóval ezt úgy kell elképzelni, de én csak egy ex-fotógráfus vagyok aki csak konyít hozzá, itt a fórumban van két profi kalibrátor is - szóval valami olyasmi történik hogy a dinamikus tónusáthelyezés bekapcsolásakor a TV az általa ismert képességeihez mérten leskálázza a video anyag tartalmát, törekedve arra, hogy a megjeleníthetetlen fényességű részletek is meg legyenek jelenítve.

    Tehát ha pl 800 nites TV találkozik 1000 nites masterrel, akkor az 1000 nites csúcsfény 800 nittel jelenik meg és minden az 1000 nites alatti tartalom arányosan be van sűrítve 800 nit alá. Ergo a teljes anyag SÖTÉTEDIK.

    Fordítva is igaz:

    400 nites masterrel kapcsolod be- a tv tudja hogy megy a 800 nit is, ezért mindent felskáláz ergo világosabb lesz a képed.

    Magyarul a HDR esetén ha a TV képességeinél kevesebbet kérő anyaggal nézed és használod ezt a funkciót akkor világosabb képet kapsz, de ha nagyobb fényességű mastert kap és be van kapcsolva akkor meg sötétebbet.

    Ezért mondja mindenki, hogy alapvetően nem kéne használni, ha jó lenne a master és persze a TV is tudná.. Ha a nagyinak... ok.

    Dolby: a dolby nem engedi ezt, ők szigorúbban kontrol alatt tartják a folyamatot, ezért látja mindenki sötétebbnek, mert általában nem tudják a TV-k a master felső nit értékét. Ezért nagyon jó a G3 illetve többi idei csúcs OLED, mert megy már nekik az 1000 nites master - és ez a leggyakoribb, a 4000 ritka mint a fehér holló.

    OK PQ EOTF elhangzott - sokan írtak, hogy mi a bré.

    Szóval ez egy fényességi transzfer görbe. Adott video anyag fényességre adott válasz stimulus érkezik a TV részéről- egyszerűen: mennyire fényesen jelenjen meg a TV-n a videoanyag.

    Maradjunk a C3 vs g3 esetén:


    A kék a C3, a zöld a G3

    Jól látszik, hogy 600 nites masterrel elbír mind a kettő, mert a sötét kék vonal illetve a sötét zöld vonal is szépen követi a szaggatott feketét 600 nitig legalább, azaz minden a helyén jelent meg. 600 nit után a C3 élesen fordul, de ezt helyesen teszi hiszen már mindent megjelenített, nem kell soft roll-off.

    4000 nit esetében más a tészta. Világos kék a C3, csóri igyekszik szépen, de muszáj a 4000 nitet is megjeleníteni valahogy ezért roll-offolni kezd jóval korábban, kb 500 nitnél már vastagon letér a targetről, és szépen eldolgozza egészen a végéig, és hát 800 nitre van minden simítva.

    A g3 is roll-offolja természetesen a 4000 nites mastert hiszen ő is hülye hozzá, de ezt kicsivel 1500 nit alá teszi így összességében egy jóval világosabb képet ad és sokkal hosszabban követi a targetet.

    A whisky skót, a kávégép olasz, a TV meg Oled, épp egy LG77G3

Új hozzászólás Aktív témák