Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Teasüti #4466 üzenetére

    "Ha jól értem a DisplayCAL-t akkor a 3D LUT fülön a Source colorspace lesz az "amit ki kell igazítani" és a Settings-ben megadott profil az, amihez készül a LUT."

    Úgy van.

    "Viszont a Tone curve kérdőjeles. Ha én Rec709-ben akarok grade-elni, akkor nekem logikus lenne hogy az elméleti Rec709 görbét adom itt meg. Viszont a DisplayCAL fórumokon talált infó morzsák szerint a Rec709-et csak a rögzítéshez alkalmazzuk, megtekintéshez a Rec1886 használatos. Rec1886-ról most hallok először."

    Van itt kavarodás, nem is kicsi:

    A REC/BT.709 csak az optikai ---> elektronikus átviteli funkciót (OETF: OpticalElectronicTransferFunction) határozza meg a rögzítéshez és a kódoláshoz; de nem tartalmaz utasítást az elektronikus ---> optikai átviteli funkcióra (EOTF: ElectronicOpticalTransferFunction, amelyet a köznyelvben "gamma-görbének" hívunk) a kijelzőhöz.

    A BT.1886 az EOTF referenciaértéket határozza meg egyszerű exponenciális egyenletként, a katódsugárcső mért jellemzői alapján.

    A BT.2020 szerint a tipikus munkafolyamatban az OETF paramétereket úgy állítják be, hogy a végső kép a kívánt megjelenést nyújtsa, a BT.1886 EOTF paraméterekkel rendelkező referenciamonitoron.

    Míg a BT.1886 a 2011-es megjelenése óta kvázi standard, ettől függetlenül sokszor az SDR anyagokat még mindig a 2.2 / 2.35 / 2.4 -es gammájuk alapján osztályozzák, mert a BT.1886 megemelt feketéi sokszor az árnyékok tejfölösödését okozzák, ezért sokan inkább az alacsonyabb Gamma használatát részesítik előnyben: éjszakai mozizáshoz jó a 2.4, de nappalra inkább a 2.2.

    Ezenkívül minden olyan kijelző, amelynek feketéje ~0,03 Nit (ami ugye nagyon jó érték egy LCD-nél), összességében közel 2.2-es Gamma görbét követ - nem pedig 2.4-et, amely a BT.1886 referenciája (amit egyébként egy abszolút nulla fekete szinttel rendelkező kijelző tudna csak).

    Szóval ez legyen a legkisebb probléma, hogy 709-ben rögzítesz és 1886-ban kukkolsz. :DDD

    "A Resolve preset szerint is 1886 van beállítva alapból 2.4-es Absolute gammával. Ez a helyes beállítás akkor grade-eléshez?"

    Igen, így (is) csinálhatod. :D

    "Illetve az Apply calibration (vcgt) legyen kikapcsolva, mert "nem akarjuk kétszer alkalmazni a képernyő profilt"? Jól sejtem, hogy ez akkor használatos ha nincs betöltve ICC és az uncalibrated megjelenítőn használjuk a LUT-ot, akkor ez az opció számításba veszi a LUT generálás során a képernyő profilt is (mondjuk hardveres LUT betöltéséhez egy BM Decklink kártyán). A többi beállítást meg a Resolve preset szerint hagyom."

    Igen.

    "És akkor így kapok egy olyan LUT-ot, ami elméletileg egy kalibrált monitoron nekem a szabvány Rec709 színeket és gammát fogja mutatni, ami nekem kell (?) a grade-eléshez?"

    Igen. Vagy szívrohamot. :DDD

    "Ez elvileg bármilyen ICC profilhoz elkészíthető (sRGB emuláció, natív gamut, stb)?"

    Persze, csak nem mindegyikhez érdemes.

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák