Új hozzászólás Aktív témák

  • Daneeka

    senior tag

    válasz 14adam #10058 üzenetére

    Ez a kit amit linkeltél a sűrítményes sörökhöz való inkább.

    Az all grain (all grain = nem maláta sűrítmény hanem igazi malátát és máslást tartalmazó "igazi" főzés) recept (az a home15 csomag) sikeres lefőzéséhez kéne:

    -egy fazék amiben forralhatsz 20 liter körüli sört (30 literes fazék)
    -valami cucc ami ami erős forrásban tartja (gáz égő vagy minek hívják)
    -egy 20 literes vödör erjeszteni
    -egy 20/30 literes vödör a másláshoz (mash)
    -egy illeszkedő szűrőlemez a másló vödörhöz (vagy vedd meg a másló zsákot és nyomasd BIAB a 20 literes vödörben, megspórolsz vele sok fájdalmat)
    -grammokat mérő mérleg (ez komló adagok kiméréséhez fog kelleni főleg meg mér pár dologhoz később pl. palackozó cukor kiméréséhez)
    -fontos, hogy menet közben tudjad, hogy hány liter lötty van a forraló edényedben, én ehhez pl. két literenként megkarcoltam azt a müanyag kanalat amit adtak a starter szetthez, ígyy ledugva a vödör aljáig tudom, hogy hány liternél jár a forralás
    -digitális hőmérő másláshoz (ez fontos)
    -üres üvegek
    -jobb fertőtlenítő (pl. star san)
    -palackozáshoz palackozó szifon
    -legalább klór nélküli csapvíz (ha ez nincs borászati kénnel (metabiszulfit) lehet semlegesíteni a klórt ha aromi keveset teszel a sörfőző vízbe a főzés megkezdése leőtt (0.1g / 10l))

    Később ahogy haladsz majd még kellhetnek különféle sók, egyéb vegyületek, autószifon, ph mérő, valamiféle módja az erjedési hő szabályozásának stb.

Új hozzászólás Aktív témák