-
Fototrend
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
válasz Dr.Zoo #10050 üzenetére
:-)
Ne is mondd, nálam pont ellenkezőleg van és ez állatira aggaszt: egyszerűen az első sört érzem, utána exponenciálisan csökken az elfogyasztott sör/elvárt érzet hányados (remélem a matekosok nem röhögnek ki, max. kijavítanak :-)
Inkább bealszok. Tudom, ez nem túl sok embert érint, de "felfedeztem", hogy a Nyugati pályaudvar dohányboltjában (utcaszint, balra indulsz el) a kétdekás Unicum 1090 Ft, ami meglepően olcsó; persze nem a Jagdstolz-hoz képest, hanem az átlag Unicum árhoz képest. Szerintem remek alap egy italozáshoz :-)Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
14adam
addikt
üdv
Van köztetek olyan aki otthon csinál sört?
Nagyon rágerjedtem a témára. Szerettem a jó sört egész életembe. Pár héttel ezelőtt volt alkalmam meginni pár üveg sört a "csakajósör"-ben. Azóta elkapott valami. Megjött a kedvem egy kis házi sör készítéshez -
truefx
aktív tag
válasz 14adam #10055 üzenetére
Akkor ez érdekelhet: http://www.gaultmillau.hu/mese-habbal/diy-sor-bevalt-receptek
[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
válasz 14adam #10055 üzenetére
Daneeka-nál kérdezz rá, ő szokott próbálkozni (csak már kóstolnánk ). beerodalom boltban nézz szét, ott kb minden kapható hozzá.
-
14adam
addikt
válasz truefx #10056 üzenetére
Ezek a receptek nagyon jól fognak jönni és köszönöm a cikket is. A videót már megnéztem kb 2-3x
Ezt a szettet néztem ki kezdésnek. Amit nem írnak,hogy ebbe vajon benne lehet a szűrő? Valószínűnek tartom mondjuk. Meg egy ilyen sörfőző csomagot néztem ki mellé. Más nagyon nem is kell hozzá ahogy a videókat néztem. Ennyi elég a főzéshez? Mert akkor már bele is teszem a kosárba őket
-
Daneeka
senior tag
válasz 14adam #10058 üzenetére
Ez a kit amit linkeltél a sűrítményes sörökhöz való inkább.
Az all grain (all grain = nem maláta sűrítmény hanem igazi malátát és máslást tartalmazó "igazi" főzés) recept (az a home15 csomag) sikeres lefőzéséhez kéne:
-egy fazék amiben forralhatsz 20 liter körüli sört (30 literes fazék)
-valami cucc ami ami erős forrásban tartja (gáz égő vagy minek hívják)
-egy 20 literes vödör erjeszteni
-egy 20/30 literes vödör a másláshoz (mash)
-egy illeszkedő szűrőlemez a másló vödörhöz (vagy vedd meg a másló zsákot és nyomasd BIAB a 20 literes vödörben, megspórolsz vele sok fájdalmat)
-grammokat mérő mérleg (ez komló adagok kiméréséhez fog kelleni főleg meg mér pár dologhoz később pl. palackozó cukor kiméréséhez)
-fontos, hogy menet közben tudjad, hogy hány liter lötty van a forraló edényedben, én ehhez pl. két literenként megkarcoltam azt a müanyag kanalat amit adtak a starter szetthez, ígyy ledugva a vödör aljáig tudom, hogy hány liternél jár a forralás
-digitális hőmérő másláshoz (ez fontos)
-üres üvegek
-jobb fertőtlenítő (pl. star san)
-palackozáshoz palackozó szifon
-legalább klór nélküli csapvíz (ha ez nincs borászati kénnel (metabiszulfit) lehet semlegesíteni a klórt ha aromi keveset teszel a sörfőző vízbe a főzés megkezdése leőtt (0.1g / 10l))Később ahogy haladsz majd még kellhetnek különféle sók, egyéb vegyületek, autószifon, ph mérő, valamiféle módja az erjedési hő szabályozásának stb.
-
Daneeka
senior tag
válasz jookomak #10057 üzenetére
Mindig elbalfaszkodok valamit, pl. legutóbb csináltam egy IPA-t amit sok El Dorado-val hidegkomlóztam és olyan állat illata volt palackozásnál amit még nem éreztem sörben (ilyen virágos női parfüm szerű) de olyan komlóval keserítettem amit nedvesen fagyasztottam le és ez elcseszett valamit a komlóban és ocsmány utóíze volt palackozáskor. Hét végén lejár a 4 hét pihi a palackban, akkor kiderül, hogy enyhül-e ez az íz vagy megint van 30 üvegem meg 10+ munkaórám a lefolyónak. Közbe születnek jók is néha de azok meg ilyen értelmetlen sörök amikért felesleges lenne bárkinek is kimozdulnia otthonról.
-
14adam
addikt
válasz Daneeka #10059 üzenetére
Nagyon jó vagy
Gázégő,gramm mérő, hőmérő van itthon szerencsére,úgyhogy az letudva. A többit meg beszerzem aztán meglátjuk mi fog kisülni belőle. Ha sose próbálja meg az ember sose tudja meg,hogy milyet gyárt
Kezdésnek már valami IPÁ-ra hajazó is elég lenne Sajnos 70km-es körzetbe nem tudok beszerezni rendes söröket.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10062 üzenetére
Szerintem házilag az egyik legnehezebb. (összes stílus közül a legérzékenyebb a palackozás körüli hibákra meg egyéb oxidációs lehetőségekre) Lágerek is nehezek az erjedési hőmérséklet miatt illetve érzékenyek a vízre és nem nagyon van semmi erős íz ami elfedheti az ízhibákat.
Szerintem az egyik legkönnyebb az valami porter vagy stout lehet (max. 8% alkoholig, utána a magas alkohol komplikálja a dolgokat egy kezdőnek, nekem pl. az egyik első 9-10%-es söröm nem) mert a pörkölt maláták nem annyira érzékenyek a kemény magyar vízre illetve sok mindent elfedhet az íze. Továbbá ha elcsesz az ember valamit akkor viszonylag sok féle ízhibát ki tud "érlelni" a sörből de egy IPA-t vétek tárolni hosszú ideig. Nem véletlen, hogy már volt pár egész jó stoutunk (Angry Beast pl.) mikor még 1-2 kivétellel minden IPA ízhibás volt itthon. -
Daneeka
senior tag
válasz 14adam #10063 üzenetére
Ha jól rákészülsz már akár elsőre csinálhatsz jobbat mint pár bolti, amit én pl. hibának tartok az enyéimben azt kb. 3 magyar főző ipáiban nem éreztem csak eddig.
Ezt érdemes megnézni rákészülésnek:
https://www.youtube.com/watch?v=-mKWxZG2oDc
Ezt a könyvet szinte mindenki végig olvassa előbb-utóbb aki sört főz:
http://www.howtobrew.com/intro.htmlez a legjobb magyar blog a témában szerintem, viszonylag új még, úgyhogy nem fog át mindent:
http://sorforum.blog.hu/ezt le kéne fordítani magyarra és kitűzni minden főzde bejárati ajtajára:
http://www.google.hu/url?url=http://www.morebeer.com/themes/morewinepro/mmpdfs/mb/off_flavor.pdf&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ei=1eTsVLC8FczwUtvqgYAD&ved=0CBkQFjAB&usg=AFQjCNH4qZnv8mPc7dGz-NjjfmVWulU7KgHivatalos sőr stílus leírások magyarul, nem képes követni persze a mindenféle modern agymenés söröket, de egy két stílust érdemes végigolvasnod amiket szeretsz inni:
http://www.serneveles.hu/images/sorfajtak-sortipusok/BJCP/BJCP_forditas.pdfOlasz boltja, házhoz szállít, itthon a legszélesebb választék, persze nem eléggé széles, sosem lehet elég.
http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2Egyik legjobb ízlelés és ízlés fejlesztő dolog, veszel egy olyan sört amit itt (linkek alább) is sokan osztályoztak (Spar-ban pl. belgák, Fullersek stb ilyenek vagy kb. bármi a csakajósörből) elolvasol pár értelmesebb értékelést és megpróbálod te is felismerni vagy "belelátni" azokat az ízeket amiket mások is emlegetnek meg összevetni a BJCP stílus leírással.
http://www.beeradvocate.com/
http://www.ratebeer.com/Van még végtelen linkem meg ilyenek de nem akarok túl sokat idehányni elsőre
-
looser
addikt
Revolution brewing as Sweden’s first beer made by women goes on sale
Nők a pult mögött
Nők a tartályok közöttBocs a rossz szóviccért :-)
Pedig még nem is ittam...
:-/
:-(
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
lorcsi
veterán
Sziasztok
Szlovákiában milyen jó sört erdemes venni ?
-
qltsar
addikt
-
jookomak
őstag
Felniben tegnap Kaltenecker marzen-t ittam, nekem piszkosul ízlett.
-
truefx
aktív tag
IPÁs szép jó estét mindenkinek!
[ Szerkesztve ]
-
Dr_Syrex
senior tag
válasz qltsar #10074 üzenetére
Én ittam belőle egy remek főzetet, még a "budapesti októberfeszt"-en, de azóta nem nem volt hozzá szerencsém. Bár egész más stílus ugye, a szintén a kecskemétiektől a kolibri APA kimondottan jó volt.
Rosetta@home, lépj be Te is a PH! csapatába! *** WoT: Blitzking 43M TURAN - Hungarian Armored Brigade
-
gergo5991
őstag
innen a teszkóbol most milyen sört érdemes megvenni? holnap megyek haza, aztán gondoltam viszek havernak meg magamnak pár jó sört.
-
gergo5991
őstag
3-mat választottam: erdinger weissbrau szüretlen bajor világos búzasör
leffe blonde belga apátsági világos
meg egy oberdorfer weissbier szüretlen világosamúgy a 125ft meg 25ft betétdij az az üveget jelenti?
[ Szerkesztve ]
-
-
looser
addikt
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Daneeka
senior tag
Ma annak örömére, hogy beneveztem egy sört némileg komolytalanul a versenyre tartok egy "adster-jellegű" iszogatást a csakajosorben.
Kezdésnek Deep Throat, Struise Pannepot ment aztán valamilyen hypeolt sör jönne most, Fantome vagy 3Fontainen. -
qltsar
addikt
Holnap valaki Csakajó ?
-
Kergeboci
tag
Neked Csak Dezso utan uj kellemes kocsma lepett elo: Csupor. A hely pici. Nem is a 100 fele valasztekkal lesz vendeg marasztalo, hanem a hozaallassal. Remelem ezzel kuhuzzak egy ideig. A vendeglatas csodas, a sorok remekek.
Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --
-
Sallala1978
csendes tag
Sziasztok!
Nem tudja valaki véletlen, hogy a keg hordókra milyen típusú fej kell.
Tudom, hogy minden sörgyártónak más és párat már összegyűjtöttem.A lényeg, szoktam vásárolni 30l-es Soproni, Zlaty söröket, ha összejövünk egy páran.
Ezekhez van 'M' típusú fejem.Nemrég akartam venni egy 20l Sopronit.
Én azt hittem, hogy ugyan olyan a hordó mint a 30-as csak kisebb.
Hát nem, ez egy vékony magas hordó és egyáltalán nem úgy nézett ki mintha jó lenne hozzá a KEG fejem.
Tudja valaki, hogy milyen fej kell hozzá?
Mintha 'S'-es bajonettzáras lenne, de nem vagyok benn biztos. -
looser
addikt
válasz Sallala1978 #10099 üzenetére
Szia, ebben a fórumban 100%, hogy tudnak neked válaszolni!
Üdv
Mindent tudok a rákászszakmáról...
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen