-
Fototrend
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Daneeka
senior tag
válasz olloczky #24852 üzenetére
A főző víznek nem az ízvilága a lényeges hanem az ásványi anyag tartalma és az ebből következő kémiai reakciók a főzés, erjedés során. (pl. sav kezelt, alacsony ásványi anyag tartalmúra szûrt/kezelt víz elég “érdekes” ízvilágú magában de mégis mindenütt ezzel főznek vagy ezzel kéne, hogy tegyék.
-
Daneeka
senior tag
válasz Aranypatkány #24707 üzenetére
Ittam egy ilyet valamelyik nap, nem éreztem, hogy hozzátett volna valamit az idő.
-
Daneeka
senior tag
Történelmi erősségű Nighshift kontent jött a hori webshopba, csukott szemmel meg is vettem mindent.
-
Daneeka
senior tag
Jönnek az új Horizont Nightshiftek. Emlékszem kb 2 éve egyik-másikból vettem egy csomót 1500ft körül. Most ahogy nézem ~3500Ft körül vannak. Szerintetek érnek még ennyit?
-
-
Daneeka
senior tag
válasz Dilikutya #23313 üzenetére
Én 2014-ben főztem egy Citra/Nelson (DH) APA-t amibe toltam erjedés után Orval "üveg alját" a brettért és házi savanyú uborka lét/sűrűjét a savanyúságért (akkor már tudtam, hogy lacto van a házi savanyított ubiban de azt nem, hogy erjedés után már nem nagyon alkot a lacto), még van belőle pár üveg, anno brutálisan ubis/kapros/fűszeresnek tartottam. (ma már lehet máshol van az ingerküszöböm) Ami érdekes volt, hogy a brett olyan jól konzerválta a sört, hogy (eszi az oxigént a palackban) több éves korában is friss dryhop illata volt. Ilyesminek képzelem el a MS Uborkasalit.
-
Daneeka
senior tag
válasz [CsuCsu] #22848 üzenetére
Nekem a bakancslistám az ilyen 2011-2013 körül hypeolt sörök meg amiknek úgy főztem “klónjait”, hogy nem volt módom megkóstolni se az eredetit. Évi 1-2-szer szerzek valami kurrensebbet (utoljára pár equilibriumot pl.) de a mostani menő USA/UK sörökről már fogalmam sincs. Ráadásul mióta covid van próbálok csak hazaiakat inni úgyhogy szinte csak BYM meg Horizontot iszok. Utoljára azt próbáltam, hogy beerizr-en sorba tettem Untappd pontszám szerint, megvettem a legelsőt (akkor pont Paragon 2019) és baromi jó volt, úgyhogy lehet fél-negyed évente tolok egy ilyet, hogy ne essék ki a ritmusból teljesen.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Na sikerült venni egy Goose Island BCBS-t annyi pénzért, hogy kijött volna belőle 5db BYM Evolution 2020 vagy Night Shift 2020 rum hordós barleywine, remélem nem bánom meg nagyon. (ha ez meg a DFH 90 minute IPA megjön akkor tulképp minden sört kóstoltam már amit valaha akartam a Pliny-n és a Heady-n kívül.)
Kapcsolódó prémium BCBS kontent, korát évekkel megelőzve: https://www.youtube.com/watch?v=LB_vpBD413s
-
Daneeka
senior tag
A 10% feletti barley wine, stout söreim eltárolhatom a szekrényben évekig (sötét, konstans 21 fok egész évben) vagy ezeket hűtőben szokták agelni?
-
Daneeka
senior tag
Na erre azt hittem életem IPA-ja lesz de annyira nem, hogy vannak hazai IPA-k 800 körül amik jobban ízlenek. Viszont a CBS legalább jobban ízlett mint az utóbbi fél évben bármi. CBS azért elég régi már, nincs valami olcsó klónja?
Amúgy durva, visszanéztem azokat a ratebeer top listákat amikor elkezdtem jobb söröket inni és a felét ittam már a régi top10-ből. Ami még betegebb, hogy ezekre átlag olyan 4.25 körül adtam.
-
Daneeka
senior tag
A frász jött rám előbb egyébként, azt hittem, hogy nem érzek illatokat azaz beütöttek a vírus első jelei de aztán kiderült, hogy a BS-től rendelt mindkét IPA több mint fél éves és ezért nincs illata. Az amcsi nagyok dobozolását dicséri amúgy, hogy ízben annyira nem voltak gázok.
-
Daneeka
senior tag
Múltkor írtátok mikortól érdemes inni CBS-t, ami jött a beerselectionbol az 6 hónapos, az már jó vagy még tegyem el?
-
Daneeka
senior tag
válasz kökény #20268 üzenetére
Mostanában ittam olyan 8 féle Equilibrium, Treehouse, Trillium DIPA-t és simán melléjük bírnám tenni a No Memories-t. Kár, hogy majdnem ugyanolyan nehéz őket beszerezni nekem. Köszönöm L4DIK-nak.
Apropó ha valaki tud nekem szerezni Pliny The Eldert vagy Heady Toppert azért bármennyit adok kb. Régebben ezek voltak a leghypeoltabbak és ilyenek még mindig nem bírtam szerezni.
-
Daneeka
senior tag
Egy-egy 4es pakkra (összesen 8 doboz) én is vevő lennék a két dobozosból (Big Lies, No Memories) továbbpostázással vidékre + fájdalomdíj bár a Keleti se lenne rossz csak mostanában necces.
@looser Most a dobozosok is ilyen max. 1 hetesek nem?
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
"A múltkor volt szerencsém 8 féle friss Tree House-t kóstolni."
Az a Zozo féle event vagy valami más volt? Kifejthetnéd bővebben is Érdemes csak TH sörökért elmenni amerikába vagy a Cloudwater, Verdant stb. már jól hozza stílust? Hol tart most ezekhez képest a Brew Your Mind?
-
Daneeka
senior tag
Otthoni RO szűrőket akvarista boltokból, ebayrol lehet venni 10-15 ezerért. Nálam olyan 10l/1ora sebességgel jön belőle a viz. Nekem ilyen van: http://www.krimmler.hu/akvarium-vizszurok/akvarium-ro-vizszuro
Én amúgy csak rákötöm oda ahova a zuhanyrozsat tekerem és csak sörfőző nap előtti víz gyűjtésnél szerelem fel.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Hányan főztök már a topikból? Kiváncsi vagyok ki milyennek érzi a söreit a profikhoz képest. Én, hogy őszinte legyek olyan 4 éven keresztül utáltam az IPA-kat amiket főztem mert mindet enyhén oxidáltnak éreztem (ez mind palack utóerjesztett volt) de mióta elkezdtem rendesen kegelni azóta őszinte legyek csak BYM csapról volt olyan amire azt mondom, hogy jobb. (illetve a friss dobozaik is jók) Bár ekkor már 4-5 éve főztem, vízkezelés, ph állítás, mindenféle reduktív technológia (hogy egy “boros” fordulattal éljek) stb. ment. IPA-n kívül meg gyakorlatilag soha nem főztem mást, úgyhogy más stílusok lehet jobban bírják a palackozást.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Coming out: Nekem a legtöbb nagyobb stout nem okozott nagyobb élményt mint egy Dreher Bak
A Noa-t amikor ittam az járt a fejembe, hogy na "ezt pont ki lehetne keverni Bailey's és Dreher Bak megfelelő arányából". Alesmith Speedway Thai "túl fűszeres, gejl, öblítsük IPA-val". Többire már nem emlékszem pedig ittam még pár nagyobb stoutot, (pl. Prairie BA Bible Belt) az egyetlen ami ízlett igazából az egy BD blabla King Imp Vietnám blabla volt. -
Daneeka
senior tag
válasz Dr.Zoo #15320 üzenetére
Ne bántsd a Bakot mert támad a Bak Defense Force! (érdekes amúgy nekem mennyire bejön a Bak, volt, hogy teszteltem más bock sörökkel (pl. Ayinger Celebrator ami most ratebeeren az első dupla bak) és nálam győzött de úgy egyébként is ritka, hogy olyat iszok amire teljes szívvel mondhatom, hogy jobban megérte mint egy bak. (untappeden 1000+ féle sörből is bent van nálam a felső 5-10%-ban.)
-
Daneeka
senior tag
-
Daneeka
senior tag
válasz looser #12690 üzenetére
Ne félj kimondani, a Vermont Edition BYM-ek szerintem az ország legjobb komlós sörei. (nekem főleg a Peach Please a kedvencem) Ráadásul mivel mindig frissek amikor iszom őket ezért az esetek túlnyomó többségében jobbak mint bármi amit itthon ittam. Én pl. csak öreg amcsi IPA-t ittam ebben az országban (2011-2015 közt, utána feladtam) ezért már nem is nagyon erőlködök velük, Brewdogokra szoktam rámenni amikor jön új szállítmány viszont most, hogy vidéken is van Jam72 tescoban, a fővárosban meg BYM, lehet újraindul nálam a magyar IPA korszaka amiről lemondtam már az elmúlt 1-2 évben.
Beszélgettem anno a BYM-es srácokkal, ők technológiailag is ott vannak, a főzdéinknek kéne felfejlődnie a szintükre úgyhogy még bőven felszálló ágon vannak. Külön elismerés érte, hogy vándor sörfőzőként ki bírtak csikarni egy ilyen sört valamelyik főzdénkből. -
Daneeka
senior tag
Köszi srácok, kipróbálok párat, Zingnél komolyabb helyen még nem ettem burgert.
Hamár 'jósörrel szembeni jó helyek, van egy Solera/Warmcup nevű kávézó, egyszer ittam egy Casino Mocca Alemu II-ből készült filter kávét, (V60, Aeropress, Chemex, espressoban nem biztos, h átjön, legalábbis nekem) olyan illata volt mint valami eper cefre/pár hónapos dupla IPA keveréke csak volt sava és nem volt bántó, kaparó keserűsége. (érdemes hagyni hűlni)
A CM-nek szinte mindig van valami ilyesmi durva afrikai filter pörkölt babja, érdemes kipróbálni, legalább jobban bírja az ember az ipart.[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Ami ott van a csakajósör "mellett" a Királyba' (Zing asszem) annak az Angusos burgere hogy viszonyul azokhoz amikról írkáltok? Vannak nála sokkal jobbak?
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz looser #11057 üzenetére
Abban a brett metabolizálgat szép lassan (eszegeti az oxigént meg a maradék cukrot és sertéstelep szagot ad cserébe) ezért áll el sokáig. Meg van még egy trükkje de az elég bonyi de az a lényeg, hogy fel tud tárni néhány törzs olyan komlóaromákat amik maguktól kötöttek lennének.
-
Daneeka
senior tag
válasz Jhonny06 #10984 üzenetére
Bornak nem jó szerintem csak olyan szemmel ittam mintha valami hordóérlelt brettes sour akart volna lenni, nem bor.
http://www.gaultmillau.hu/muvelt-alkoholista/a-lidl-ismet-franciazik
Innen a "Nimes". Írják is, hogy brettes.
szerk: majdnem szoba melegen ittam, pár percet pörgetve meg levegőztetve a pohárban
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Végigittam a Crooked Stave söröket meg a Grimmet amik mostanában jöttek kedvenc boltunkba. Aztán tök véletlenül egy ismerős megkínált egy erősen brettes, lidl-s 1500 forintos vörösborral és annyira rendben voltak benne a sav-test-brett-hordóíz arányok, hogy az előbb említett sörök hülyegyerekek zsírkrétával rajzolt receptvázlatainak tűntek mellette ami egy kicsit elszomorított pedig ennél közelebb nem leszek sose ahoz szerintem ami nemzetközileg aktuálisan menő a sörök világában.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10949 üzenetére
Szerintem azért hagyják ki a máslást mert nincs két ember aki ugyanúgy csinálja meg amúgyis csak pár százalék maradékcukorért megy a verseny, akár meg is spórolható az egész szenvedés ha az elején 100 forinttal több alapmalátát dobsz be. (amúgy BIABnál megrángatom végén a zsákot, felemelve átöntök rajta pár liter vizet meg hagyom csöpögni kicsit szorongatva pár percig és már ott is vagyok kihozatalba amiért vannak akik plusz egy órát dolgoznak meg méregdrága vízkeringtetős rendszereket építenek)
Szerintem ne 152F-os vízbe tedd a malátát ha 152F-on akarsz masholni mert le fogja hűteni a maláta a vizet, keress ilyet, hogy strike water temp calculator.
-
Daneeka
senior tag
Legendában az a durva, hogy az első szándékosan romlott sörük a Brettannia szerintem baromi jó lett. Az is érdekes, hogy régebben ittam tőlük valami nem rossz dupla IPA-t de pl. a CCCP üvegből olyan volt mintha annyi lett volna a komlózás, hogy ráírták a címkére. (Legenda főzte) Zéró komló aroma, maximum geil malátás édes illat és íz. Amúgy nem nagyon ittam olyat a feszten amit ne bántam volna meg. Gergőnek is az utolsó jó söre szerintem a Deep Throat volt, azóta mindenbe bele bírok kötni.
A másik nyomorom mondjuk az, hogy ha meg néha rámjön, hogy akkor most magyart ne és veszek egy rakás amcsi IPA-t akkor meg mind öreg szinte, (gyakorlatilag eltűnik belőle a nagyja annak amiért a felárat fizeted) amit meg én csinálok átlag kb. havonta 3 napig elég.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz Jhonny06 #10784 üzenetére
Kipróbálhatnád, hogy két ugyanolyanból az egyik áll, a másik fekszik 1-2 évig aztán összehasonlítod. Lehet az lenne az első hasznos vélemény a témában.Lehet, hogy ezen a rövid távon amíg az ember sört érlel addig tökmindegy mit csinál. (olvastam néha öregebb sörök kóstolásáról, többnyire az rémlik, hogy ihatatlanok voltak de majd utánanézek bár nem fenyeget annyira a veszély, hogy elkezdek 10+ éves söröket iszogatni)
-
Daneeka
senior tag
válasz Dilikutya #10778 üzenetére
Mondjuk szüretlenből is lehet kb. tükörtiszta sört csinálni, nekem is összejön néha, abban a képben az az érdekes, hogy olyan élesztőt használnak ami nem hajlandó leülepedni mégse szűrik ki mert azt mondják, hogy némileg gyengül a komlóaroma és sokat a mouthfeel amit jórészt a lebegő élesztő hoz.
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10773 üzenetére
A sima csapvíz már koszosnak számít a sörhöz képest, sajna ilyen nyomorultak ezek a sörök, ha látnád ehhez képest mit meg lehet engedni magunknak egy boros pincébe, minden alkalommal csodálkozok, hogy lesz ebből iható cucc. (mondjuk eleinte kénezik aztán pár nap erjedés után meg már olyan alacsony a ph meg magas az alkohol, hogy kibír mindent szinte)
Sok helyen azt olvastam, hogy nem illik megszívni mert már a nyáltól is megbetegedhet. Lehet érdemes előtte vodkával gargalizálni vagy nem tudom.
Ilyen szifont használok:
[auto-syphon mini]PH mérés: ilyen olcsó kínai cuccot, ezek sörhöz elég pontosak viszont minden mérés előtt újra kell kalibrálni őket kalibráló oldattal (deszt víz meg ilyen kalibráló por, olcsón lehet venni ebayen meg egyet adnak a cucchoz is) ami meg szívás, úgyhogy én is csak addig használtam amíg belőttem a vizemet.
[asszem ilyenem van]Csavarás: van akik szerint tannint oldhat ki a malátából a nyomkodás, van aki szerint zsákkal lehetetlen elég nagy nyomást csinálni ehhez. Ha ilyen, földes, kaparós utóíze lesz a sörnek csak akkor aggódj ezen.
Szerk: a maláta héj már forralásba se szabad, hogy kerüljön, mondjuk ha csak ilyen négyzet milliméteres lyukak vagy ilyesmik vannak a zsákon akkor az a poros mocsár redva ami kijön inkább hasznos mint árt.
Én azt szoktam, hogy vödörben máslok, amikor kész a csapon keresztül eresztem bele a főzőedénybe és a csaphoz odateszek egy kisszemű konyhai szűrőt.[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10766 üzenetére
Hát a rendes, nagy módszer az a fémkeg, fej (ami mutatja a nyomást meg állítja stb. nem jut eszembe a neve) meg nagy CO2-s palack plusz egy nagy hűtő amiben a kegeket tárolod, csapoló fejek stb.) Ezek olyan sok pénz együtt, hogy még nem ugrottam bele a témába. (annyi pénzből amennyiből színvonalasan meg lehetne valósítani egy ilyen rendszert az én tempómban kb. 2 évig járhatnék a csakajósörbe, ebből a perspektívából nézve meg már érdemes elgondolkodni, hogy havi 1-2x változatos sörök (bolt) vagy nagy mennyiségben saját cucc amiben viszont per sör van legalább 10 munkaóra (keg))
BIAB: amíg 70 C fok alatt vagy meg jó volt a mash ph-d (5.2-5.5 közt) addig szabad kicsavarni a zsákot
Szűrés: azok a cuccok jót tesznek a sörrel, ne szűrj, minden le fog ülepedni, ha mégse (nekem még a beszórt hidegkomló is leülepszik előbb-utóbb) hűtsd le az erjesztővödröt palackozás/keg előtt és akkor lesüllyed a maradék cucc. Több tesztet is láttam ahol vaktesztben kóstoltak erjesztés előtt szűrt vs. minden szart bele az erjesztőbe söröket és vagy nem volt különbség vagy van amiben jobb volt az utóbbi. Például tisztább, akármilyen érdekes. Ha nagyon érdekel a szűrés (jobb íze sosem lesz tőle sőt) akkor nézz utána a zselatinos ülepítésnek.
Egyetlen dolog lehet káros ha sok malátahéj meg ilyen szarok bekerülnek máslásból a főzőedénybe, azokat érdemes ilyen konyhai szűrővel kiszűrni miközben átöntöd egyikből a másikba.
Hidegkomló: szórd bele azt kész, minden más módszer növelheti a fertőzés vagy oxidáció esélyét, végén hűtéssel vagy zselatinnal leülepíted ha magától nem megy le.
Sok uszadék: én felülről szívok le szifonnal, nem dugom le az aljáig, a végén mindig marad fél-1 liter vagy több amit ki kell önteni. Ezzel a módszerrel csak 1-2 üveg van a végén amibe kerül cucc, ezek is leülepszenek a hűtőbe meg a 3 hét szénsavasodás alatt.
Üveg: forralom a cukros vizet, üveget hidegvízzel megkefélem aztán megy bele Star-Sanos vödörbe a kupakokkal együtt és úgy megy bele a sör, hogy a Star-Santól nedves meg habos még az üveg. Ez amúgy a hivatalos eljárás a jobb főzdékben is, a Star-Sant megeszi az élesztő. Üvegbe jutattáshoz Star-Sanos auto-szifont használok.
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10753 üzenetére
Nem nagy csak egy szódásszifon. Nagyjából úgy megy mint a standard keges force-carbing, átfejted a sört a szódáspalackba, (csak a nívó csövig töltve, az előtt meg kell állnia a "vízszintnek"!) rátekered a patront, nem rázod, elfektetve beteszed hűtőbe x időre (én már 6 óránál kiszedem mert nem vagyok annyira oda az erős szénsavért a sörben) ha kész lassan letekered az egész fejet és palackból töltöd ki mert ha kinyomnád mint a szódát a karral csak hab jönne.
(átfejtés után érdemes egyből zárni és hűteni)
Még annyit érdemes hozzátenni, hogy az erjesztőből az összes sört ki kell szedni ilyenkor, nem állhat darabban mint mondjuk sok pincében a bor. Ezért én az ilyen söröket 5 literes üvegballonokban erjesztem (3-4l sör per ballon) és egy alkalommal az egészet lefejtem 2-3db szifonba.[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Tegnap végre berúgtam a saját sörömtől, egy szétkomlózott Vermonti stílusú IPA volt Nelson Sauvinnal, ilyen gyümölcsé jellege kezd lenni a sok forralás utáni komlótól meg a standard nyugati parti élesztőnél némileg bonyolultabb törzstől, elsődlegesből egyből nyomás alatt szénsavasítottam úgyhogy annyira friss volt amennyire csak IPA lehet, fél napos se volt. Nem nagyon fogok palackozni ez után szerintem semmit se csak ha majd egyszer kedvem lesz egy két pihentetésre való stílust főzni.
-
Daneeka
senior tag
válasz Arnold2 #10631 üzenetére
Csináld meg kezelés nélkül Primaverabol, eleinte amúgyis sokkal nagyobb hibákat lehet elkövetni mint a vízkezelés. Amire leginkább figyelnék a helyedben az elején az a fertőtlenítés, élesztő meg az erjesztési hőmérséklet.
Érdemes több palackot venni, nálam 12 liter sörhöz elfogy kb. 19 liter víz. (forralás közben elpárolog, maláta felszívja) -
Daneeka
senior tag
válasz Arnold2 #10629 üzenetére
Kb. az egyetlen ami helyből jó lenne az a Nestle Vera de az jó drága.
Ha tudnál szerezni ozmózis szűrt vizet az még jobb lenne.
Az ioncserélt az nagyon rossz.
Ha van savad meg pár féle sód meg milligrammos mérleged meg elszámolgatnál egy kalkulátorral akkor szinte bármilyen palackozott jó, én legutóbb mentes Primavera-t használtam ami viszonylag lágy a hazai mezőnyben, ment még bele só meg sav beállítani a ph-t. (asszem kb. 20 literbe ment olyan 10ml sav)
(savtól nem kell félni, világ összes főzdéje így állítja be a ph-t akik iható söröket csinálnak, csak nem mindegy, hogy milyet használsz. Legjobb a neutrális íze miatt a foszforsav, de szoktak használni még alma, citrom vagy tejsavat is.) -
Daneeka
senior tag
Hétvégén ittam egy belga standnál egy búzasört de nem tudom mi volt a neve mert túl sok mindent ittam még aznap. Az rémlik, hogy totál brettes illata (Orval jellegű) volt és az egyik legjobb világos sörnek tűnt némi elmélkedés után amit valaha ittam. Jóval komplexebb illata volt mint bármely búzának.
A belga stand ilyen acélból van asszem és fekete színű és viszonylag nagy, asszem belül körbe tudják járni a csapokat a csaposok és kb. mindenütt ott voltak az elmúlt 5 évben. Van rajtuk sok Delírium Tremens reklám pl. de olyanjuk nem volt. Két Corsendonk rémlik.
Nem tudjátok mit ihattam? Nem Blanche des Bruxelles volt se Hoegaarden.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz truefx #10535 üzenetére
Gyorsan leírom, hogy tudod az említetteket megszüntetni:
(még a dolgok legelején össze szoktam gyűjteni egy vödörben az összes vizet amit a főzéshez szoktam használni és úgy kezelem egyben a vizet)
klór a vízben: 0.1g/10l metabiszulfit (amivel a borosok kénezik a bort) a főzővízbe
magas mash ph: ez főleg a magas bikarbonát (hco3) tartalmának köszönhető a csapvizeinknek/ásványvizeinknek, főzővízhez hozzáadott savval lehet küzdeni ellene viszonylag bonyolult kalkuláció után
fertőzés: itthoni szerek közül csak a star-sant merem ajánlani vagy ilyen DIY durvább klór meg sav dolgokat
oxidált keserítő komlók: friss komlót kell venni, hűtve tárolni, nem szabad felbontva tárolni, vákuumzárt kiszerelésben kell venni
nem megfelelő ásványianyag profil a vízben: ez ellen nehéz küzdeni pedig a csapvizeink nagy része csapnivaló magában, (főleg a magas hco3 miatt) az ideális lenne a RO vagy desztvizet magunknak sózni beállítva a profilt amit akarunk, erre megint vannak kalkulátorok
gyenge hotbreak a boil elején: erős forralás, később kell hozzáadni az első keserítő adagot -
Daneeka
senior tag
válasz truefx #10524 üzenetére
"de lett egy fura kesernyés utóíze"
többek közt ezért mondom, hogy IPA-nál szinte nincs bonyolultabb, kb. magyar kisüzemiek 80%-ában is érzem kisebb-nagyobb mértékben, elég könnyű összekeverni mondjuk a sima keserűséggel de ha ilyennel találkozok akkor bármilyen lehet amúgy a sör, hagy egy rossz ízt a számban. (szó szerint is )
sok dolog okozhatja sajnos ráadásul, a teljesség igénye nélkül: klór a vízben, magas mash ph, fertőzés, oxidált keserítő komlók, nem megfelelő ásványianyag profil a vízben, gyenge hotbreak a boil elején stb.
ez az az íz ami miatt nem kóstolhatjátok még mindig a söreimet, mert bár sikerült kiírtani csak azóta sajnos csak furcsa vagy egyéb mód elcseszett söröket főztem (ilyen maradék malátákból frankeinstein sörök meg ocsmány búza IPAk meg ilyenek) meg utána volt egy fél év szünet, most viszont újult erővel nyomatom, lassan palackozok is, egy Heady Topper/Hill Farmstead jellegű IPA-t próbálok nagyjából minden technikai trükköt bedobva ami létezik, hogy fasza legyen már végre.
-
Daneeka
senior tag
válasz qltsar #10431 üzenetére
Tök véletlen utazás közben megláttam egy 500 fős kis falu reklámtábláján. Átadtam a volánt a barátnőmnek, ki kell bontsam.
Nagyon nem fogom boncolgatni mert nem egy bonyolult sör viszont szerintem sokkal jobb mint amiket olvasok róla. Az enyémnek korrtekt macskahugyos citra illata volt és ez az ízben is visszaköszönt. Szerintem nagy dolog, hogy ilyet 220ft/fél literért ihatunk. Meg se tudom számolni mennyi szarabb sört ittam már minimum négyszer ennyiért. -
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10404 üzenetére
Vettem gumidugót mezőgazdasági boltban ami jó volt ehhez a ballonhoz. Betettem a mélyhűtőbe, hogy megkeményedjen, rögzítettem és 7mm-es fúrószárral kifúrtam, sokat pörgettem benne a fúrót, hogy sima legyen a lyuk fala, így elég jól belemegy az a műanyag kotyogó amit látni mindenütt.
Ebben az időben hűtés nélkül a WB06, BELGIAN ALE M27, Belle Saison élesztőket merném használni az itthoniak közül bár a M27-et még nem próbáltam ilyen melegben de mindjárt fogom.
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10400 üzenetére
Én eleinte 1 gallonokat főztem, (~3l) azok még mentek fazékban, 5 literes üvegballonban erjedtek.
http://www.agrowebshop.hu/termek/105/demizson_uvegballon_5_liter_-_leveheto_muanyaggal_bevont_attetszo_uveg_dezsa.htmlKönnyű volt számolgatni is mert csak elosztottam 5-el a standard 5 gallonos recept mennyiségeket.
Hűtő tudna 18C-t tartani vezérlővel. Általában úgy működnek, hogy megszakítod a tápot a cuccal meg bedugsz egy hőmérőt a hűtőbe ami küldi a cuccnak, hogy mennyi a hőfok, és ha 18 fölött van a hőfok bekapcsol, alatta meg megszakítja a hűtő tápját.
Ez az egyik olcsó standard ilyen célra, itthon is kapható:
http://www.ebay.com/bhp/stc-1000Búza, saison, belga élesztővel elég jól el lehet lenni 22 fokon vagy melegebben is, attól függ mennyi és milyen észter karaktert akarsz.
Kegezés nem olcsó sajna, használtan 10-20k ak keg, fej is megvan 10k, CO2 palack nem tudom mennyi de az se lehet olcsó, szerintem 50k magasságában lehet.
[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10396 üzenetére
Sorba megyek a kérdéseiden:
-a nagy fazék sosem árthat, mindenesetre én otthon az elektromos üveg főzőlapon amiért legomboltak súlyos pénzeket kb. 4-5 liter vizet tudok forralni, nem tudom a tied mennyit tudhat.
-Legalább két-három műanyag vödröt vegyél még az edényen kívül, egy idő után rájössz, hogy jó ha az egyikbe megy a mash, másikba főző vizet tárolsz, közbe a fazékba melegíted a vizet ha föl kell önteni a masht forró vízzel néha mert hül le folyamatosan, a végén a kivett zsákot valamelyik még üres vödörbe tárolod, hogy kicsöpögjön stb. párhuzamosan mennek a dolgok.
-A Coopers szerintem sűrítményes cuccokhoz lehet te meg all-grain főzől
-0,33 az "industry standard"
-erről előbb írtam, én még a kültéri gázzsámolyt is gyengének érzem néha pedig 17l-nél többet nem forraltam még vele
-az elsődleges erjesztő mérete mindegy, (magyarán 5 liter sört is erjeszthetsz a 20-as vödrökben) másodlagos erjesztés meg ma már kvázi nem létezik mert előnye nincs viszont sok hibalehetőséget hordoz magában, (oxidáció, fertőzés) kb. már csak ilyen brettes söröknél, lambicoknál meg egy évig érlelendő nagyvadaknál megy
-hűtés: nálam van a mosókonyhába egy elég nagy csap amibe belefér a 20 literes fazekam, ott szoktam hűteni hidegvizzel meg néha jeges palackot is dobálok mellé de mióta no-chillel is jó eredményeket érnek el emberek azóta nem nagyon aggasztom magam rajta, pláne, hogy a legjobb IPA-kba mostanában elég húzós hopstandeket nyomatnak ahol fél órákat áll a komló a 80 fok körül és csak utána hűtenek.
-recept: "könnyebb komlóhangsúlyos nyári sör": ezeket szinte a legkönnyebb elbaszni Mondjuk tanulni is sokat lehet belőlük.
-Belgát, saisont nyomathatsz hűtő nélkül is ilyen melegben, a többi ale élesztőnek kell a 18-20 fok.
-Gyakorlatilag bármilyen sörnek jó a 2 hét elsődleges, 3 hét palack. (ale élesztők esetében) Mondjuk 1.070-80 fajsúly fölött mehet néha 3 hét elsődleges is ha életképtelenebb az élesztő. Nem jó dolog beleméregetni az erjedő sörbe állandóan szerintem de általában ha 2-3 napig nem változik a fajsúly akkor lehet palackozni, ez gyengébb söröknél akár 5-7 nap elsődleges után is megtörténik. Palackból viszont nem nagyon ittam még 3 hét előtt jó sört sajna. Ha kegben nyomatnánk CO2-vel akkor 1-2 hét alatt is lehet iható gyengébb söröket csinálni (búzasörök, APAk)
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10329 üzenetére
Remélem ezeket valahol el lehet csípni még, nem nagyon járkálok a bálnába, élesztőbe, léhűtőbe meg ilyesmik de ezeket kipróbálnám. Annó elmélkedtem amikor még csak ilyen "unalmas" porterjeik voltak, hogy ezek valószínüleg állati jók lennének IPÁba ha hajlandóak lennének főzni aztán talán így is lett csak egy sör után azért még erős lenne kijelenteni.
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10322 üzenetére
Én asszem az Instead Of Innocence-t ittam, olyasmi jelleg volt mint egy új receptes Punk IPA, viszonylag érdektelen test amit a melegben értékeltem, ízlésesen alacsony IBU batár kaparó utóizek nélkül és masszív komlódzsúsz íz meg illat, kár, hogy abban a szar pohárban nehézkesebb volt szagolgatni, még ananász ízt is éreztem.
Nem sokra emlékszem de annyira igen, hogy east coast ipa vagy apa új-zélandi komlókkal, masszív dryhoppal volt a leírásban.Hop...valamit észre se vettem sajnos, lehet az még jobb lett volna.
Ami még kár, hogy a Quarterback IPA elfogyott már pénteken ami a legjobb sör kb. amit valaha ittam főzdefeszten.[ Szerkesztve ]
-
Daneeka
senior tag
Ez elég jó volt, szerintem nem is ittam rossz sört de csak olyan tízet kóstoltam.
Zip's megvalósítja az álmaimat, volt egy bonyolult nevű IPÁja, na az nagyjából pont olyan volt mint amilyet mindig akarok főzni csak sosem jön össze. Akkor úgy éreztem, hogy az már hozza azt a szintet ami miatt a csakajóba mászkálok más helyek helyett, kíváncsi vagyok ha valaha mégegyszer iszom belőle akkor is bejön-e majd. -
Daneeka
senior tag
válasz Kergeboci #10294 üzenetére
Csináltam én is egy listát azt leredukáltam tízre mert úgy is csak egy napig vagyok:
- Thorazine Sunrise (a fazon aki főzte volt valami északibb országban sörfőző, hátha ráerőltetett valami technikai igényt a helyi erőkre is)
- Balkezes Hopster (erről jót olvastam)
- Bunny Hop (erről szintén)
- Black Manna (több helyen írták, h a legjobb magyar porter/stout jelenleg)
- Zip's (ezektől mind a 4-et megkóstolom)
- Ha egyik se lesz jó akkor biztonsági Sötét Bunkó vagy Rasta, ezek párszor jók voltak mikor beléjük futottam -
Daneeka
senior tag
válasz 14adam #10269 üzenetére
4kg-ból 15l az pont egy jó söröcske, én annál gyengébbet nem is szoktam főzni, ha elérted a 70%-os kihozatalt amit nehéz nem elérni ha tartottad a hőfokokat meg néha kevergetted a mash-t menetközben akkor kb. 1.056 lehet a kezdetii fajsúlyod, pont jó láger szerűséghez.
Nem tudom milyen élesztőt használtál de jellemzően szénsavasodáshoz felhozzák 3-4 hétre szobahőre aztán további tároláshoz hűtő vagy pince vagy ha valaki szereti követni, hogy alakul a sör sorsa akkor lehet hagyni szobahőmérsékleten.
-
-
Daneeka
senior tag
Annyi jó sör árú szar sört ittam mostanában, (bár Ottó angol ipája jó volt) hogy visszatértem az alapokhoz amik annó behúztak a sör témába szóval csak ilyen biztonsági Liberty Aleeket meg Punk IPÁkat iszok hetek óta.
Érdekes, hogy kipróbáltam mindenféle speciál cuccot a csapról de mostanában csak a To Ol Yeastus Christus volt érdekes. Ja meg valahol olvastam hogy valaki Heady Topper ízű kávét főzött Sidamo babból úgyhogy lehet, hogy ebbe az irányba kell elmozdulni a jövőben. -
Daneeka
senior tag
Látom beindult a főzés.
Van itt valahol egy régebbi posztom hasznos linkekkel, majd előkerítem ha gépnél leszek. -
Daneeka
senior tag
Ma IPA napot tartottam a 'jósörbe, ment két csapról alapozónak meg valami üveges, aztán SN Torpedó, ez csodálatos volt még így öregen is, aztán egy 1000 IBU.
Ezt konkrétan a második korty után ott hagytam volna, nem is azért mert nem jó hanem mert túl sok. Az illata Bejött de ahogy elkezdtem inni lehúzott a föld... -
Daneeka
senior tag
Ma annak örömére, hogy beneveztem egy sört némileg komolytalanul a versenyre tartok egy "adster-jellegű" iszogatást a csakajosorben.
Kezdésnek Deep Throat, Struise Pannepot ment aztán valamilyen hypeolt sör jönne most, Fantome vagy 3Fontainen. -
Daneeka
senior tag
válasz 14adam #10063 üzenetére
Ha jól rákészülsz már akár elsőre csinálhatsz jobbat mint pár bolti, amit én pl. hibának tartok az enyéimben azt kb. 3 magyar főző ipáiban nem éreztem csak eddig.
Ezt érdemes megnézni rákészülésnek:
https://www.youtube.com/watch?v=-mKWxZG2oDc
Ezt a könyvet szinte mindenki végig olvassa előbb-utóbb aki sört főz:
http://www.howtobrew.com/intro.htmlez a legjobb magyar blog a témában szerintem, viszonylag új még, úgyhogy nem fog át mindent:
http://sorforum.blog.hu/ezt le kéne fordítani magyarra és kitűzni minden főzde bejárati ajtajára:
http://www.google.hu/url?url=http://www.morebeer.com/themes/morewinepro/mmpdfs/mb/off_flavor.pdf&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ei=1eTsVLC8FczwUtvqgYAD&ved=0CBkQFjAB&usg=AFQjCNH4qZnv8mPc7dGz-NjjfmVWulU7KgHivatalos sőr stílus leírások magyarul, nem képes követni persze a mindenféle modern agymenés söröket, de egy két stílust érdemes végigolvasnod amiket szeretsz inni:
http://www.serneveles.hu/images/sorfajtak-sortipusok/BJCP/BJCP_forditas.pdfOlasz boltja, házhoz szállít, itthon a legszélesebb választék, persze nem eléggé széles, sosem lehet elég.
http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2Egyik legjobb ízlelés és ízlés fejlesztő dolog, veszel egy olyan sört amit itt (linkek alább) is sokan osztályoztak (Spar-ban pl. belgák, Fullersek stb ilyenek vagy kb. bármi a csakajósörből) elolvasol pár értelmesebb értékelést és megpróbálod te is felismerni vagy "belelátni" azokat az ízeket amiket mások is emlegetnek meg összevetni a BJCP stílus leírással.
http://www.beeradvocate.com/
http://www.ratebeer.com/Van még végtelen linkem meg ilyenek de nem akarok túl sokat idehányni elsőre
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10062 üzenetére
Szerintem házilag az egyik legnehezebb. (összes stílus közül a legérzékenyebb a palackozás körüli hibákra meg egyéb oxidációs lehetőségekre) Lágerek is nehezek az erjedési hőmérséklet miatt illetve érzékenyek a vízre és nem nagyon van semmi erős íz ami elfedheti az ízhibákat.
Szerintem az egyik legkönnyebb az valami porter vagy stout lehet (max. 8% alkoholig, utána a magas alkohol komplikálja a dolgokat egy kezdőnek, nekem pl. az egyik első 9-10%-es söröm nem) mert a pörkölt maláták nem annyira érzékenyek a kemény magyar vízre illetve sok mindent elfedhet az íze. Továbbá ha elcsesz az ember valamit akkor viszonylag sok féle ízhibát ki tud "érlelni" a sörből de egy IPA-t vétek tárolni hosszú ideig. Nem véletlen, hogy már volt pár egész jó stoutunk (Angry Beast pl.) mikor még 1-2 kivétellel minden IPA ízhibás volt itthon. -
Daneeka
senior tag
válasz jookomak #10057 üzenetére
Mindig elbalfaszkodok valamit, pl. legutóbb csináltam egy IPA-t amit sok El Dorado-val hidegkomlóztam és olyan állat illata volt palackozásnál amit még nem éreztem sörben (ilyen virágos női parfüm szerű) de olyan komlóval keserítettem amit nedvesen fagyasztottam le és ez elcseszett valamit a komlóban és ocsmány utóíze volt palackozáskor. Hét végén lejár a 4 hét pihi a palackban, akkor kiderül, hogy enyhül-e ez az íz vagy megint van 30 üvegem meg 10+ munkaórám a lefolyónak. Közbe születnek jók is néha de azok meg ilyen értelmetlen sörök amikért felesleges lenne bárkinek is kimozdulnia otthonról.
-
Daneeka
senior tag
válasz 14adam #10058 üzenetére
Ez a kit amit linkeltél a sűrítményes sörökhöz való inkább.
Az all grain (all grain = nem maláta sűrítmény hanem igazi malátát és máslást tartalmazó "igazi" főzés) recept (az a home15 csomag) sikeres lefőzéséhez kéne:
-egy fazék amiben forralhatsz 20 liter körüli sört (30 literes fazék)
-valami cucc ami ami erős forrásban tartja (gáz égő vagy minek hívják)
-egy 20 literes vödör erjeszteni
-egy 20/30 literes vödör a másláshoz (mash)
-egy illeszkedő szűrőlemez a másló vödörhöz (vagy vedd meg a másló zsákot és nyomasd BIAB a 20 literes vödörben, megspórolsz vele sok fájdalmat)
-grammokat mérő mérleg (ez komló adagok kiméréséhez fog kelleni főleg meg mér pár dologhoz később pl. palackozó cukor kiméréséhez)
-fontos, hogy menet közben tudjad, hogy hány liter lötty van a forraló edényedben, én ehhez pl. két literenként megkarcoltam azt a müanyag kanalat amit adtak a starter szetthez, ígyy ledugva a vödör aljáig tudom, hogy hány liternél jár a forralás
-digitális hőmérő másláshoz (ez fontos)
-üres üvegek
-jobb fertőtlenítő (pl. star san)
-palackozáshoz palackozó szifon
-legalább klór nélküli csapvíz (ha ez nincs borászati kénnel (metabiszulfit) lehet semlegesíteni a klórt ha aromi keveset teszel a sörfőző vízbe a főzés megkezdése leőtt (0.1g / 10l))Később ahogy haladsz majd még kellhetnek különféle sók, egyéb vegyületek, autószifon, ph mérő, valamiféle módja az erjedési hő szabályozásának stb.
-
Daneeka
senior tag
Tegnap ittam egy ilyet, hogy Kapucinus Illuminator, egész jó volt, talán enyhén édeskés. Először rémisztő volt a pár euro komló nevet látni a címkén a citra mellett de talán csak keserítésre használták őket és a citrát illatnak bár utóbbit nem nagyon éreztem mert üvegből ittan.
-
Daneeka
senior tag
Van egy clariferm nevű enzim amit a sörhöz (normál malátáshoz) hozzáadva megkapja a gluten free plecsnit a sör, lebont valami glutén fehérjét amit már nem detektál a teszt, van akit már nem irritál ezek után, van akit meg igen. Viszont asszem erjedő sörhöz kell hozzáadni úgyhogy lehet ez egy jó elkezdeni a főzést.
-
Daneeka
senior tag
Kaptam ma egy Duvelt ingyen mert szoltam egy boltban, hogy lejárt tavaly. Polc tetején állt, por lepte.
Sport szelet, sherry, puncs, mazsola illat. Egyszer egy kb. 20 éves aszúban éreztem ilyet. (van még egy az ötvenes évekből meg a hetvenesből meg még 2-3 ilyen öreg csak nem mertem megbontani) Szinte semmi belga élesztő karakter. Ízben folytatódik az illat. Az egész sör eloxidálódott.
Nyilván rosszul volt tárolva de ezek szerint túl nagy hosszútávú potenciál nincs benne, bár a legtöbb sörben nincs. -
Daneeka
senior tag
Ez a Bakker elég jó lett.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest