-
Fototrend
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
truefx
aktív tag
válasz 14adam #10055 üzenetére
Akkor ez érdekelhet: http://www.gaultmillau.hu/mese-habbal/diy-sor-bevalt-receptek
[ Szerkesztve ]
-
jookomak
őstag
válasz 14adam #10055 üzenetére
Daneeka-nál kérdezz rá, ő szokott próbálkozni (csak már kóstolnánk ). beerodalom boltban nézz szét, ott kb minden kapható hozzá.
-
Daneeka
senior tag
válasz 14adam #10058 üzenetére
Ez a kit amit linkeltél a sűrítményes sörökhöz való inkább.
Az all grain (all grain = nem maláta sűrítmény hanem igazi malátát és máslást tartalmazó "igazi" főzés) recept (az a home15 csomag) sikeres lefőzéséhez kéne:
-egy fazék amiben forralhatsz 20 liter körüli sört (30 literes fazék)
-valami cucc ami ami erős forrásban tartja (gáz égő vagy minek hívják)
-egy 20 literes vödör erjeszteni
-egy 20/30 literes vödör a másláshoz (mash)
-egy illeszkedő szűrőlemez a másló vödörhöz (vagy vedd meg a másló zsákot és nyomasd BIAB a 20 literes vödörben, megspórolsz vele sok fájdalmat)
-grammokat mérő mérleg (ez komló adagok kiméréséhez fog kelleni főleg meg mér pár dologhoz később pl. palackozó cukor kiméréséhez)
-fontos, hogy menet közben tudjad, hogy hány liter lötty van a forraló edényedben, én ehhez pl. két literenként megkarcoltam azt a müanyag kanalat amit adtak a starter szetthez, ígyy ledugva a vödör aljáig tudom, hogy hány liternél jár a forralás
-digitális hőmérő másláshoz (ez fontos)
-üres üvegek
-jobb fertőtlenítő (pl. star san)
-palackozáshoz palackozó szifon
-legalább klór nélküli csapvíz (ha ez nincs borászati kénnel (metabiszulfit) lehet semlegesíteni a klórt ha aromi keveset teszel a sörfőző vízbe a főzés megkezdése leőtt (0.1g / 10l))Később ahogy haladsz majd még kellhetnek különféle sók, egyéb vegyületek, autószifon, ph mérő, valamiféle módja az erjedési hő szabályozásának stb.
-
Daneeka
senior tag
válasz 14adam #10063 üzenetére
Ha jól rákészülsz már akár elsőre csinálhatsz jobbat mint pár bolti, amit én pl. hibának tartok az enyéimben azt kb. 3 magyar főző ipáiban nem éreztem csak eddig.
Ezt érdemes megnézni rákészülésnek:
https://www.youtube.com/watch?v=-mKWxZG2oDc
Ezt a könyvet szinte mindenki végig olvassa előbb-utóbb aki sört főz:
http://www.howtobrew.com/intro.htmlez a legjobb magyar blog a témában szerintem, viszonylag új még, úgyhogy nem fog át mindent:
http://sorforum.blog.hu/ezt le kéne fordítani magyarra és kitűzni minden főzde bejárati ajtajára:
http://www.google.hu/url?url=http://www.morebeer.com/themes/morewinepro/mmpdfs/mb/off_flavor.pdf&rct=j&q=&esrc=s&sa=U&ei=1eTsVLC8FczwUtvqgYAD&ved=0CBkQFjAB&usg=AFQjCNH4qZnv8mPc7dGz-NjjfmVWulU7KgHivatalos sőr stílus leírások magyarul, nem képes követni persze a mindenféle modern agymenés söröket, de egy két stílust érdemes végigolvasnod amiket szeretsz inni:
http://www.serneveles.hu/images/sorfajtak-sortipusok/BJCP/BJCP_forditas.pdfOlasz boltja, házhoz szállít, itthon a legszélesebb választék, persze nem eléggé széles, sosem lehet elég.
http://olaszsped.com/index.php?main_page=index&cPath=2Egyik legjobb ízlelés és ízlés fejlesztő dolog, veszel egy olyan sört amit itt (linkek alább) is sokan osztályoztak (Spar-ban pl. belgák, Fullersek stb ilyenek vagy kb. bármi a csakajósörből) elolvasol pár értelmesebb értékelést és megpróbálod te is felismerni vagy "belelátni" azokat az ízeket amiket mások is emlegetnek meg összevetni a BJCP stílus leírással.
http://www.beeradvocate.com/
http://www.ratebeer.com/Van még végtelen linkem meg ilyenek de nem akarok túl sokat idehányni elsőre
-
looser
addikt
válasz 14adam #10180 üzenetére
Hajráhajrá :-)
Pont most olvastalak (téged is) a Pálinkafőzés topicban :-)Indexes topicot ismered, gondolom?... Sok jó tippet kaphatsz arrafelé.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz 14adam #10223 üzenetére
Pedig (szerintem) a legjobb módszer tényleg az, hogy belekevered a kimért cukrot és úgy palackozod le. Régebben én is néztem az 5g-os tasakokat, de miután többeknek szétrobbant az üveg vagy szökökút lett belőle, kevesebbet használtam. Valaki bedobta a kockacukor dolgot, az kábé 3,5g, de szerintem ez a végén bekeverős a legjobb :-)
Itt egy kalkulátor, American IPA-t adtam meg neki, 20 celsius erejesztés és 20 liter a batch. 113 grammot javasol, ami nem egész 6g egy literre.
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
14adam
addikt
válasz 14adam #10260 üzenetére
Na a címke már csini,viszont a sör pocsék
Sajnos már az elején sejtettem,hogy több vizet kellett volna hozzáönteni mert így nem elég híg meg brutálisan erős lett. A másik,hogy kevés cukrot tettem hozzá mert nagyon kevés lett a szénvas benne. Na legalább most már tudom miket kell kijavítani a következőbe. Így lett jó pár üveg söröm ami kukaérett Jövőhéten valami világos lesz[ Szerkesztve ]
-
-
Daneeka
senior tag
válasz 14adam #10269 üzenetére
4kg-ból 15l az pont egy jó söröcske, én annál gyengébbet nem is szoktam főzni, ha elérted a 70%-os kihozatalt amit nehéz nem elérni ha tartottad a hőfokokat meg néha kevergetted a mash-t menetközben akkor kb. 1.056 lehet a kezdetii fajsúlyod, pont jó láger szerűséghez.
Nem tudom milyen élesztőt használtál de jellemzően szénsavasodáshoz felhozzák 3-4 hétre szobahőre aztán további tároláshoz hűtő vagy pince vagy ha valaki szereti követni, hogy alakul a sör sorsa akkor lehet hagyni szobahőmérsékleten.
-
Rotburg
csendes tag
válasz 14adam #14847 üzenetére
Szia!
Természetesen nincs szükséged a már leülepedett (részben elpusztult) élesztőre.
A lében bőven maradt annyi amennyi a szénsavasodáshoz szükséges.
Én átfejtem egy másik edénybe a palackozáshoz. Szűrni azért nem fogod tudni, inkább
próbáld róla átfejteni. Én a palackozó vödörben adom hozzá a palackozó cukrot, így minden
üvegben azonos lesz a mennyiség és jóval gyorsabb is a palackozás. -
qltsar
addikt
válasz 14adam #16709 üzenetére
Javasolt maszkalni, mert lehet, hogy fullon lesz valamelyik, viszont egy korben vannak ezek: Hopa, Kispipa, Beerpoint, Rizmajer, Dezso, Hetedik Lepcso?, Liquid Rock, Kuzin, Hops, Legfelsobb beerosag, Beer brothers.
Kiraly utca - Blaha - Astoria bermudaharomszog...
Persze van meg akar a Krakn, First, Horizont, Lehuto, Brewdog is, ha nem szamit a penz.
Az elso reszben emlitett helyeket vegig lehet jarni gyalog 30-40 perc alatt, ha mas nem, egy setalossort el lehet hozni mindenhonnet, amig az ember ater egyikbol a masikba!
[ Szerkesztve ]
-
[CsuCsu]
őstag
válasz 14adam #16712 üzenetére
A Beerosag jo hely. A Brewdog-ban voltam en is apukammal amikor hazalatogattam (nagy impy stout fan az oreg), kicsit lelombozott. Az akasztott ki, amikor automatikusan odamentem a hutohoz, hogy meglessem az uveges valasztekot, es ram szoltak, hogy mit keresek ott, mintha lopni akarnek.
Nos, tudni illik, hogy az osszes angol Brewdog-ban ezert van kiteve a huto, hogy az emberek valogathassanak a sorok kozul. Ertem en, hogy mas orszag, meg minden, de amig a Dezso, Csakajo, stb helyeken nincsen ebbol problema, sot, eleve azert vannak a polcon a sorok, hogy az ember fogdossa, nezegesse oket. Megcsak nem is voltak huzosabb sorok a hutoben, a Csakajo-nal sokkal dragabbak vannak.
A Meantime eleg hurka miota megvette a SABMiller, tole meg az Asahi. Remelem nem fizettel tul sokat erte.
En par BYM sort probaltam otthon, illetve kihoztam magammal ket uveggel a Generations-bol (Red: Blackberry, Red), de azokat meg nem nyitottam ki. Faszak voltak, az IPAk siman megalljak a helyuket az angol masodvonalban (CW/Verdant meg magas lec azert). A Luckies stout pedig meg merem mondani a top tier UK szinten van. Ekkora olajos kaves izbombat csinalni egy 6% stout-bol mar tehetseg kerem szepen.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
- Kínai, és egyéb olcsó órák topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amazwallet néven új funkciót kapnak egyes Amazfit órák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- YouTube
- Eredeti játékok OFF topik
- Apple notebookok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Xbox tulajok OFF topicja
- Hálózati / IP kamera
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Alpha Laptopszerviz Kft.
Város: Pécs
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen