-
Fototrend
Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:
Új hozzászólás Aktív témák
-
NoLF
veterán
válasz somasz #20899 üzenetére
fehér nyulat még érdemes lehet megnézni, (soroksári, könnyen elérhető) múlt héten volt újranyitás, van kiülős rész, és akkor épp volt helyben készült burger is - ha elég sokan vagytok, tuti odaszervezik nektek a bbq-s srácot.
The Institute of Unfinished Research has concluded that 6 out of 10 people
-
looser
addikt
válasz somasz #18909 üzenetére
Ahogy elnézem, nincs alacsony alkoholtartalmú (4%<=) sörük, de a Bécsi Ászok jó lehet, tuti ittam, de nem emlékszem :-) Ogre 5,6%-os, az hamarább összezavarja a népet :-D Egyszer pár éve, amikor a Felvonulási téren volt a Főzdefeszt (talán ez után vonultak be a Városligetbe és utoljára a Napmező vagy mi nevű tisztásra...), akkor épp volt a Rizmajernek egy esküvőre főzött egyszeri alkalmú sörük, ami szerintem szenzációsan jó volt, egy félbarna bak? ale? Szóval szerintem a szentandrásiak is főznek, ha nem szeretnél ekkora mennyiséget (bár gondolom gyakorlott vagy, ha belevágnál) de tuti bérfőznek is.
Viszont...évek óta hébe-hóba letöltöm a Drinkunion árlistáját és elidőzök a cseh hordók felett...én biztosan Primátort vennék, vinnék, egyik sörükben sem csalódtam még. A Primátor Premium évek óta kedvencem, de ha Antonin-t vinnél, az 50L-es hordó 240Ft/korsó lenne (9B, 4%). Csak egy tipp :-) Hajrá és érezzétek jól magatokat!Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
[CsuCsu]
őstag
válasz somasz #18500 üzenetére
KEG-nel erosen ajanlott a csaplista elozetes lecsekkolasa, mert nagyon hullamvolgy. Amikor voltam par hete, a teljes 32 csapjukon egyetlen egy vallalhato sort voltak csak kepesek kinalni (Zentus - Too Many PLAYERS On The Ice), ami elegge elszomorito volt (ertsd: Untappd 3.8 volt a legmagasabbra ertekelt utana). Ennek ellenere megittunk parat, nem voltak ihatatlanok (bar volt koztuk kiemelkedoen sz*r), de egy 32 csapos helytol tobbet var az ember. Csak viszonyitaskeppen a kozeli Bolcso lapatra tette a KEG-et minosegi valasztek teren (tobb Finback es Alvinne is csapon volt, az uveg lista is jo, ami KEG-nel ugye alapbol nincsen).
Utanunk par nappal tettek fel jobbakat, most is van fenn a Track - Uzon gose, amit en imadtam amikor probaltam Londonban, es egy Northern Monk Glory, bar utobbi kicsit oregecske mar.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz somasz #16036 üzenetére
kerdes mit szeret a borban / palinkaban, avagy a hordo, a komplexitas, a sav, a gyumolcs? ha mind a negy, akkor egyertelmuen az oud bruin / flanders red a nyertes
- Rodenbach Alexander es Character rouge oud bruin / flanders red vonalon egyertelmuen jo valasztas es az aruk se annyira veszes (hordo + brett viszonylatban persze), plusz mukodnek 35 fokban (utobbit a nyar sorenek valasztottam)
- Mikkeller Nelson Sauvin (barmelyik varians) ha szereti a rozébort is
- Lindeman Kriek / Geuze szinten erdekes lehet, esetleg a Rose is ha konnyed varianst is akartok. legutoljara csakajoban lattam toluk par hordozott megoldast ami valoszinuleg megfelelne. Esetleg Boon Oude ha szereti a savas-hordos komplexitast
- Captain Lawrence Cuvée de Castleton ha szereti a feherbort (de ennek katasztrofa az ar/erteke)
- Dieu du Ciel imperial stoutbol barmi
- barley winek jellemzoen dragak de olyat ami az arahoz kepest is jol teljesit olyat ritkan ittam. Sierra Nevada Bigfoot es Dieu du Ciel solstice d'hiver pl jo
- Chimay Bleuw, mint az apatsagi quadok csucsa
- esetleg valami jo hordozott imperialt. brewdog paradox, founders kbs/cbs. port / lost abbey BA szvsz nem eri meg az arat
- meg talan egy jo ipa. brewdog punk, omnipollo nebuchadnezzar / fatamorgana, esetleg ha talalsz a lervig / garage project top ipaibol azok is erdekesek lehetnek.tenyleg nagyon jo magyar imperial stoutot meg nem ittam, a freddy four fingers mint kb az egyetlen barley wine pedig egyelore erik a polcon. viszont utobbinal szinte latatlanban is biztos vagyok benne, hogy ez 8,5 eur / 0,375os aron inkabb csak arra lesz jo, hogy hol tart a sorfozes Magyarországon 2017ben kevesbe mainstream soroknel.
egyebkent en radikalis vagyok, de azt hiszem ez a listarol lejon.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Dilikutya
félisten
válasz somasz #15902 üzenetére
Biztos jók ezek az ilyen-olyan eseményekről összevadászott friss cuccok, csak épp ha nem fővárosi, akkor baszhatja mindenki. Ez már sznobság. Teljesen jók a First sörök, 600-ért elég sűrűn vannak a Spar/Intersparban, 5 decis, annyit simán megér bármelyik, talán csak a Pilsner nem, mivel olcsóbban is lehet kapni jó ebben a stílusban (260-270 a Pilsner Urquell, ami ugyan nekem üvegesen mindig szar, de a dobozos jó). Legalábbis az APA és IPA jók, üvegesen láttam már mást is, azokat még nem kóstoltam, talán egy meggyes meg egy búza elérhető még a hipermarketekben.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
tag
válasz somasz #15260 üzenetére
Ez mindig is ilyen kisüzemi és kommerszebb "feszt" volt, egy-két meglepetéssel (tavaly pl a beerside nem éppen olcsó, de különlegesebb cuccai //laphroaig hordóban érlelt stout, meg mindenféle soft service izé//).
Ahhoz képest idén több "craft" lesz kint, mint tavaly.Lesz majd feszt a főzdeparkosoknak kettő is még az évben egy kicsit később (meg kb minden héten 4 bemutató sör addig is szétszórva a városban (bp))
[ Szerkesztve ]
Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --
-
tag
válasz somasz #14926 üzenetére
nézegettem aktuális kinti árakat, usaban 25,5-ért láttam (majdnem 7k)
poggyászban oké, házhoz rendelni lehet nem lenne olcsóbbOs iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --
-
jsk
senior tag
válasz somasz #14639 üzenetére
A drágában biztos vagyok. Főleg ennek fényében:
"Nem is feltétlenül új hazai kézművessör-rajongók szerzése a cél -azt egy más profilú fesztivál tudná hitelesen képviselni-, itt most elsősorban azokra a tájékozott fogyasztókra építünk, akik akár már évek óta követik az újhullámos sörfőzést és nem kell magyarázni, hogy az IPA az nem Indian Pale Ale. Természetesen ettől még remélem, hogy lesznek olyanok, akik itt találkoznak majd először ilyen minőségű főzetekkel és most kapnak életre szóló vérszemet a jó sörök világába.
Végül még annyit tennék hozzá, hogy tényleg nagy részben számítunk a külföldi rajongók megjelenésére, akik lehet, hogy a neves főzdék miatt jönnek majd Budapestre, de reményeink szerint megismerik majd a hazai színtér legjobbjait is, később ezzel megkönnyítve a nemzetközi piacra való betörésüket."A "2 csap / főzde, 1 keg / csap lesz a felállás mindkét nap és ha elfogyott egy sör, az el van fogyva, nincs csere" limitet én sem értem, de elfogadom. Ugyanakkor a csak angolul történő kommunikáció kicsit unszimpatikus a számomra.
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz somasz #14606 üzenetére
somasz: többek között ezért sem megyek az Élesztőbe; nem tudom, csak tippelem, hogy simán csapra teszik a kísérleti, helyben főzött söröket. De ki lehet fogni jókat, ahhoz nem kell ismert csapat. Jó lenne, ha ezeket házisör árban adnák, név sem kellene hozzá :-)
De tényleg ingadozó a minőség. Az újabbak közül a First és a Fehér nyúl sem tudott semmi kiemelkedőt alkotni. Ebből a szempontból még Csakajó Gergő hozzáállása a legjobb, időnként lefőzet 1-1 batchet valahol, amit aztán lehet jó darabig inni megfelelő áron és szerintem még nem nagyon volt a Grabancokra (sem) panasz.Jhonny06: igen, az sajnos, erről az elmúlt években sírtam már ide párszor :-)
Csak ismétlem magam, a "jó sör alapjog" meg a többi hangzatos szózat miatt kicsit szomorú vagyok, mert ha még tökéletesek is lennének, akkor is kiábrándítóan drágák ezzel a 2,5-3e Ft/L árral a kraftok.Jó egyébként, hogy egy békésszentandrási tartotta az előadást, ők az egyik legrégebbiek és az ő áraik azért nincsenek is annyira elszállva, meg szerintem még a Rizmajer is ide sorolható. Legenda szerintem a jó közép, utána árban a többiek. Mondjuk Ogre bácsinál is nyaldossa az ezrest a korsó szimpla amerikai ale. Hát ez van.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
jsk
senior tag
válasz somasz #14254 üzenetére
Az allergiám ellenére nem bírtam ki, így ma délután kimentem a Kraftra. A buszjárat ésszerűbb. Gyakrabban jár, kisebb buszok. Bár este már kicsik lesznek a 16 személyes buszok. Az elrendezés jobb mint nyár elején. Sörösök egy helyen, kajások egy helyen. Az árak mintha mérséklődtek volna (500/600 Ft a 2dl), 800 Ft-ra emlékszem korábbról:
Mad Scientist: Sao paolo (mate teás sör) - nagyon jó volt
Monyó: Dead Rabbit (dipa)- egyetértek, nem volt jó
Horizont: Hopmaster #2 (session ipa) - illata csodás, íze rossz
TuffBuzz: Ms. WorldWide (maracujás berlines weisse) - pazar
HopTop: Habibi (white ipa) - nem ízlett
Mikkeller Milk Stout (sweet stout) - nagyon jó lett volna, de túl meleg volt a keg, szinte már langyosFőzdelátogatás Mad Scientist - A srác (azt hiszem Máté) nagyon jó fej volt, mindent elmagyarázott. Lesz legalább 4 "elborult" sörük megint. Az egyikből még kóstolót is kaptunk az erjesztőtartályból. Hála istennek elmozdulnak az ipa-dipa-sipa szentháromságtól. A kóstolt sört nagyon várom.
Most pedig gyógyszer-orrspray-ima
[ Szerkesztve ]
-
Nunder
őstag
válasz somasz #14168 üzenetére
Ugyanarról a Gergőről beszélünk?
Eléggé hangulatfüggő, hogy mennyire lehet vele épkézláb kommunikációt folytatni, és az esetek nagy többségében inkább a totális közöny jellemező mintsem a vevői elégedettség.
“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
Nunder
őstag
válasz somasz #13887 üzenetére
A "vissza kellett menni" miatt gondoltam, hogy esetleg tényleg menést takar a dolog, mondjuk ha valaki helyben van, akkor azt nagyon de nagyon irigylem (Nejemmel mostanság kacsingatunk kiköltözni Stockholm/Göteborg vonalon, úgyhogy már csak emiatt is)
“It's the job that's never started as takes longest to finish.” // blackbird3dworks.hu
-
Dilikutya
félisten
válasz somasz #13559 üzenetére
Volt szerencsém csapról, üvegből és dobozból is inni, valamiért tényleg az üveges a jobb. Igaz, a csapolt élményét rontottam azzal is, hogy ittam rá egy üveges Ogrét.
De bőven jó ár/érték arányú ivósör, a nyáron fogom tesztelni igazán ivós mivoltában is.Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Luser2000
addikt
válasz somasz #13480 üzenetére
Húúú, tegnap sikerült jól beszórakozni.
Nagyon frankó volt az első nap. Hyakorlatilag mindenkivel tök közvetlenül lehet beszélgetni. 3 főzdelátogatás is belefért. Van kint kostolónak BeefJerky, hazai gyátrás, érdemes ismerkedni vele.Vissza gondolva én tegnap elmentem a kislányos vonalra, a nap meglepetése a HopTop Tropical Swinger Club volt, vélrményem szerint kiemelkedő a kategóriában.
Végül a legkreatívabb installáció:
Apple iPhone 16pro, Apple Watch Ultra2, MacBook Air M2 13"
-
jsk
senior tag
-
tag
válasz somasz #13285 üzenetére
Hát a Grabanc most elég furcsa lett, nem biztos, hogy mást kaptál.
Az Élesztő meg a legalja Budapesten a kézműves sörözőknek (pedig hjaj, van baj bőven a többivel is). Már régebb óta tartom tőlük távol magam, mint a Legendától, pedig ők is belegyalogoltak már többször is a törékeny lelki világomba.
Csakajó, Hopaholic és talán mellettük még az Ogre és Hops. Nem mondom, hogy ezekbe sem volt sosem baj, de évi 2-3 esetről beszélünk, nem hetiről
Vagy a Pilsner a bó'-tból aztán irány a Dunapart.
Közben meg lassan elkezdődik a sör fesztivál szezon:
Május 19-21: II. Kraft Sörfesztivál
Május 25-28: III. Corvin Szezonnyitó Sörfesztivál
Június 9-11: Óbudai Kézműves Sörök Fesztiválja - Kisüzem 2017
Június 9-18: X. Budapesti Cseh Sörfesztivál
Június 15-18: Belvárosi Sörfesztivál (Budai sörfesztivál utódja)(az ilyen bbq és kocsmajális feszteket direkt nem említettem a sorrendbe, ott csak kimegy pár sör, de nem az áll a középontban)
[ Szerkesztve ]
Os iusti meditabitur sapientiam et lingua eius loquetur iudicium - Az Igazság ajka bölcsességet kell hordozzon, és a nyelve ítéletet kell szóljon. -- http://egyatucatbol.blog.hu/ --
-
proci985
MODERÁTOR
válasz somasz #13285 üzenetére
btw mit erdemes most inni Budapesten?
lassan lenezek es egy sort akarunk tolni, pl csakajosor tervben van. magyar kezmuves erdekel, viszont jellemzoen imperial stout / DIPA / belgian strong vonal ami nekem bejon (utobbi viszont a belgaban megbizhato).
van jo magyar imperial mar?
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
looser
addikt
válasz somasz #13100 üzenetére
Hát ez szuper, köszi a segítséget! Nem gondoltam volna, hogy ezek a különböző időpontokban hozzáadott komlók előhozhatnak még mást az ízben, mint kevésbé/jobban kioldódott keserűséget, mivel azt olvastam, hogy szárazkomlózásnál is a főerjedés végén érdemes hozzátenni, hogy a kotyogón távozó co2-vel ne távozzanak az (illat)aromák. Ha pedig belefőzzük eleve a cefrébe, akkor - gondoltam - az ugyanúgy megy a levesbe, mint a főerjedés elején szárazkomlózott aroma és csak a keserűség marad, szóval nem tűnt ez a módszer túl fontosnak vagy eredményesnek. De ez persze csak agyalás, a gyakorlat nyilván mást mutat :-)
A malátáknak egyébként nincs ilyen tulajdonsága? Hogy mondjuk a nagy részét az elejétől és később adagolva a többit, esetleg más időpontban a színezőt vagy a többi recept szerinti malátát; mondjuk az első pihentető után, ilyesmire gondoltam. Vagy a maláták jellemzően hasonló tulajdonsággal bírnak? Az elején egyszerre megy a vízbe a választott cefrézési mód alapján?[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz somasz #13052 üzenetére
A ris oké, jóval komplexebb, de a dipa? Dupla maláta, tripla komló. Azért sörtervezővel összehozni nem tűnik túl bonyolultnak; az Olasz-féle kitben - ami egyébként remek, olvasatok alapján elégedettek vele a kezdők - lévő recepthez kapott főzési leírást azért elég szabadon lehet variálni, hogy kihozzunk belőle valami jót. Főzni nem bonyolult, jót főzni annál inkább, ez igaz. De szerintem legyünk most sörpunkok és csapjunk bele egy dipába :-)
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz somasz #12835 üzenetére
Nem, csak ezt lehet tőlük itt kapni. Viszont ez megbízható, stabil darab, kb fél évente megjön rá a kedvem és stabilan hozza a minőséget.
jsk: hoppá a dán imperial porter. nekem két üveg Bee My Valentine lett tőlük betárazva frissen, két hét múlva az egyiket szerintem meg is bontom.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Dilikutya
félisten
válasz somasz #12440 üzenetére
Ha valamit még a mentánál is kevésbé akarok érezni a sörömben, az a porcukros hókifli és a kelkáposzta. Ha nem sejteném, hogy ez csak egy citrusos komlós IPA, ez a leírás lazán elrémítene. Amúgy szeretem a mentát. Csokiban, teában, fagylaltban, és magában a hókifli is jöhet. Meg a káposzta is. Dinsztelve a sült kacsához. Sörbe egyiket se. Akkor egy jó komlós gose meg savanyú káposztás? Vagy, mivel sós, töltött káposztás jegyek bizsergetik az ízlelőbimbóimat? Boroknál is a röhögés kerülget néha, amikor a jó ég tudja milyen bogyós meg diós aromák vannak benne.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
proci985
MODERÁTOR
válasz somasz #12430 üzenetére
Ja az Idjit azert egy konnyedebb darab. Foleg ha meg sietni is kellett.
jsk: meglepoen jol mukodik. Magyarorszagon sort jellemzoen max szarnyashoz / halhoz szoktak ajanlani, de az imperial / stout csoport remek desszerthez, a strong alek egy resze pedig akar marhahoz is remek tars. gyombersor tengeri pici rakokkal is tokeletes.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz somasz #12426 üzenetére
ja, ennyire eros sorbol egy estere 3 is sok, szvsz ha ki akarja az ember elvezni. testesebb imperial/stout/strong ale vonalon (ertsd 10+ os kategoria) szerintem egy estere eleg egy, de en egy hasonlo soron siman elnyammogok egy orat.
jsk: ha ugy nezed a fel uveg alkoholra pont annyi, mint mondjuk egy guiness. ha lud legyen kover alapon en mondjuk belga tejcsokival vagy 70% koruli svajci csokival szerviroznam. en lindt golyokkal ittam egy uveget kb masfel honapja es remek kombinacio volt, bar en eleg edesszaju vagyok.
melo itt is hasonlo, most is dolgozok, egyebkent hetek ota nem ittam sort es a kovetkezo par hetben nem is fogok.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz somasz #12244 üzenetére
Oppigårdbol a Thurbo Stout / Thurbo Double az ami tenyleg zsenialis, foleg az utobbi. kb a JackHammer szintje. Electric Nurse egy kis gyarto, parfele soruk van, szoval a tobbi mikrofozdehez kepest kb stabil, par termekbol allo portfoliot tartanak, viszont evrol-evre megbizhato minosegben. Tehat nincs az, mint az Omnipollonal es a Duggesnel hogy haromszazotvenketfele sort foznek, aztan neha telitalalat a cucc, neha meg nem. Omnipollo / Trillium Outside the Linesbol pl vettem ket uveget (kivancsi leszek) es kb ez az elso imperial stout toluk amit boltban talaltam, viszont Duggesbol par eve irdatlan mennyisegu gyumolcsos fozetuk volt es azt hiszem ugy a harmadik utan tobbet mar nem vettem toluk (meg mastol sem) gyumolcsos sort.
Coffee Gorillat meg nem probaltam.
ICAban 3.5os varians van a Bulldogbol. a Sitting 6+os es lenyegesen szelesebb teste van, bar izre a ketto azert hasonlo.
Flat Tire egyebkent teljesen jo (a Brutal Brewing felerol beszelunk, ugye?) . a tobbi emlitett viszont azert szerintem mas ligaban jatszik test szempontobol.
Carnegie altalaban csak Stockholm / Uppsala korul kaphato, meg a Centralstation melletti brutalnagysystemben Göteborgban.
Naturhistoriska ajanlott ha az ilyen mokat szereted, de viccen kivul egesznapos program.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz somasz #12239 üzenetére
ld a kommentarjaimat korabbrol, avagy miert iszok ritkan lagert.
btw, ha meg svedeknel vagy en az amerikaiak helyett a svedekre koncentralnek. Oppigårds Thurbo Double, Omnipollo Nebuchadnezzaar, Dugges DIPA, Omnipollo Leon, Electric Nurse DIPA / Imperial Stout, ezek ratebeeren mind 95-100 kozott mozognak, teljesen megerdemelten. A Flat Tire gyengebb az Oppigård/Omnipollo/Dugges/Electric Nurse DIPAkhoz kepest szerintem (a Founders Dark Penance az ami amerikaiakbol szvsz hozza ezt a szintet). a Great Divide Yeti se feltetlenul jobb az Electric Nurse imperialjanal.
ha lajtosabb sort keresel, az Electric Nurse IPA, a St Eriks IPA, az Oppigårds Amarillo es a Gottlands Sitting Bulldog kicsit kevesbe testesek. stockholmi fozdek kozul a New Carnegienek is vannak jo cuccai. Lagerbol Mariestads/Eriksberg ha kivancsi vagy egy teljesen oke helyi nepsorre (bar nekik is volt meregdragan spec soruk).
pro tipp: minel nagyobb a system, annal nagyobb a valasztek es boltonkent elter. kocsma egyebkent tenyleg draga, szoval ott en jellemzoen valami spec belga strong alet / imperialt szoktam inni.
ja igen, es ha mar stockholm: ha termeszettudomanyos erdeklodesed van, a termeszettortenelmi muzeum hatalmas elmeny. van teljes mamut es trex csontvazuk, meg harom balna es egy 250m evvel ezelott elt komplett dinoszaurusz csontvaza is. es kb a vilagon egyik egyedulikent van oriaspolipjuk kiallitva. 4-5 oras program mondjuk rendesen megnezve. a Vasa hajo (ez a kozpontban) is hatalmas elmeny szerintem.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz somasz #12231 üzenetére
Brewdogbol mi a göteborgiba probaltunk eddig eljutni, de meg nem sok sikerrel.
Systembolagetnek szimplan hatalmas a valaszteka craft tekintetben is. Lagunitasbol jellemzoen 2-3 mindig kaphato, Flat Tire szinten, a Yeti is altalaban van. Yeti jo lesz neked, kerek, testes darab.
looser: sajna nem, Omnipollo stoutokat eleg nehez beszerezni. bar ahogy nezem az Outside the Line eppen kaphato.
de magaban a markaban meg nem csalodtam meg eddig.
[ Szerkesztve ]
Don't dream it, be it. // Lagom amount.
-
Dr.Zoo
őstag
válasz somasz #12079 üzenetére
A tök tudja, én ittam a banánosból, és határozott banán íze volt.... Hogy most ezt aromával, vagy a belefőzött banánnal érik-e el, az jó kérdés.
Viszont azt tudom, ha ráírják a palackra hogy tartalmaz ezt-azt, oszt' kiderül hogy mégsem, akkor az elég alap egy jó kis PTK-s per elindításához. Ezt gondolom nem akarják/merik így lassan 2017-ben megkockáztatni...."decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
Dr.Zoo
őstag
válasz somasz #12077 üzenetére
Őőő, ha jól rémlik, a banánosban fizikailag van banán is.
A többi ízesített sörüket nem kóstoltam, illetve de, a gesztenyéset is, de abban is van gesztenye.
Ezek szerint, a többit aromával/szörpel készítik?"decretum... Ugros eliminandos esse / rendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak."
-
looser
addikt
válasz somasz #12035 üzenetére
Azt még az egyik első fesztre hoztak egy hordóval, pumpálós csappal. Sokadik sör után voltam, lehet, hogy ezért nem ragadott meg, de azért ha kint járnék szívesen real ale-eznék :-)
Akkoriban (2012-2013?...) jelent meg a Zip's a Golden Ale-el amibe azonnal beleszerettem. Azóta sem kótoltam :-/Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz somasz #12031 üzenetére
Azt hiszem, nálunk önkormányzati hatáskörben van a dolog, de mintha sehol sem lenne engedélyezve. Pedig a spanyoloknál van egy Botellón nevű dolog, amikor a fiatalok, akik nem jutnak el a drága beülős helyekre, ehelyett parkokban iszogatnak, zenélnek, szerintem állati hangulatos :-)
szerk.: Brugge-t csak a filmben láttam, de szép lehet. Még Brüsszelben sem voltam :-/
[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
looser
addikt
válasz somasz #12029 üzenetére
Arrafelé mi a policy a szabadban ivásra?
Nekem ezt javasolták, állati hangulatos lehet; bár én sajnos nem voltam még Angliában.
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Luser2000
addikt
válasz somasz #12026 üzenetére
Brew By Numbers: van egy hangulata!
Apple iPhone 16pro, Apple Watch Ultra2, MacBook Air M2 13"
-
Dilikutya
félisten
válasz somasz #11849 üzenetére
Egy üveg fél liter, és búza, láger. Van ismerősöm, aki főz. Ipát is csinált már, de annak nem tudom az árát, a 100 Ft az egy ilyen átlag. Nyilván nem spórolásből főz senki sem, pláne, hogy azért kell hozzá eszköz is, ha kényelmesen akarod csinálni. Egyébként teljesen házi eszközökkel is megoldható, csak kevésbé praktikus. A tisztítás, fertőtlenítés mindkét esetben lényeges kérdés.
Nem vagyok perverz, csak haladok a korral. (Még mindig: Rock&roll feeling baby, rock&roll feeling.....)
-
Luser2000
addikt
válasz somasz #11784 üzenetére
Ez a Jam72 kurv@ finom volt, tegnap egyet felpattintottam.
Nem tudom milyen IBU adható neki, de jó keserű volt, de mellette teli friss illatokkal, enyhén édeskés ízzel, frankó habbal.
Kedvenc Mikkeller söreimet idézte.[ Szerkesztve ]
Apple iPhone 16pro, Apple Watch Ultra2, MacBook Air M2 13"
-
Gyuc
aktív tag
válasz somasz #11594 üzenetére
Igen a Jam72 egy kimondottan jóra sikerült sör,kérdés mennyire fogják forgalmazni.
Az a baj még a magyar sörökkel,hogy kihoznak egy jó sört de utána hónapokig vagy már soha többet nem kapni.
Egyetértek az ár problémával is,nekem az elejétől kezdve ez a 600Ft vagy azt meghaladó ár sok.Múltkor Flying dogot vettem dobozost 600ft ért a csakajósörben és az hibátlan volt.
Jó lesz ez a magyar craft beer főzés csak mindenki próbálkozik.Ki fog hullani a nagyja aki meg marad az majd minőségi söröket fog főzni.
Nem véletlen hoztak el az amerikai versenyről annyi érmet,bár nem tudom az mennyire volt elismert nagy verseny.
Nekem pl tetszik amit a Monyo csinál.
Kezd csökkenni az ára (már ahol veszem) és most akció is van.6 sör után kapsz egy nyári "bikinit"
Plusz kijöttek egy nagyon szép IPA pohárral ami a 990Ft árával nagyon jó ár mert alig beszerezhető.
Ime:[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz somasz #11484 üzenetére
Te jó ég, már túlvagyunk rajta? A belga is kimaradt... :-)
Szerintem nekem nem lenne bajom a mangóval, nem tudom, ők gyümiből vagy szörpből készítették a sört. Mindenesetre az egyik, ha már gyümölcs(jellegű), ami nekem állatira bejön, az az Argus Rubi, kemény 1/1 a RB-en :-))
Mondjuk szomorú, hogy egy Bud Light gyümölccsel is jobb nála :-/[ Szerkesztve ]
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
Jhonny06
veterán
válasz somasz #11362 üzenetére
Köszi!
Elég kevés infót találtam arról, hogy milyen főzdék lesznek itt. Olyat keresek, ahol durva darabokat lehet megkóstolni.
Amit adster írt korábban és tényleg durva sörök vannak, az a Copenhagen Beer Celebration, de ez már túl messze van erre a célra, meg voltam is Koppenhágában.
[ Szerkesztve ]
-
looser
addikt
válasz somasz #11069 üzenetére
Remek összefoglaló, szívemből szóltál, bár nem minden tételt ismerek, de a tendencia sajnos ismerős. Ez a drágán szart a magyar leleményesség része lenne? Nem hiszem. Az utolsó csalódásom Kiss Tominál volt úgy másfél - két hónapja, a pozitívak közé pedig a Legenda került. Lehet, hogy minden sörfőző átmegy ezen? Jól indít, lejtmenetbe kezd, majd amikor az igazán belterjes "sörszcéna" (ehh) újságírói sem tudják kritika nélkül illetni az adott darabot, hogy legközelebb is tükörbe tudjanak nézni, akkor jön az odafigyelés és felzárkózás. Ehhe, na mindegy, megyek jookomak-kal bevágni egy gyrost meg némi sörikét a Legendába.
Ha van kedvetek, csatlakozzatok!
Mindent tudok a rákászszakmáról...
-
EQMontoya
veterán
válasz somasz #11069 üzenetére
Ütős favágóból még nem futottam bele rosszba, pedig már vagy 5x vettem, üvegest.
Ugyanez igaz a távoli galaxisra is. Ez utóbbi elég nagy szériában is készül, Auchanban is sokszor van.Az utóbbi idők kellemes meglepetése a Kapucinus Illuminátor, nagyon kellemes, nem drága és eddig hozta mindig az elvárt minőséget.
Az élesztős részével egyetértek, szerintem is gáz, ha szar sör kerül a csapra, és utána még képesek is eladni. Legendában jártunk mi is így egyszer, de ott azonnal cserélték is a visszavitt sört másra.
Same rules apply!
-
Daneeka
senior tag
válasz somasz #10949 üzenetére
Szerintem azért hagyják ki a máslást mert nincs két ember aki ugyanúgy csinálja meg amúgyis csak pár százalék maradékcukorért megy a verseny, akár meg is spórolható az egész szenvedés ha az elején 100 forinttal több alapmalátát dobsz be. (amúgy BIABnál megrángatom végén a zsákot, felemelve átöntök rajta pár liter vizet meg hagyom csöpögni kicsit szorongatva pár percig és már ott is vagyok kihozatalba amiért vannak akik plusz egy órát dolgoznak meg méregdrága vízkeringtetős rendszereket építenek)
Szerintem ne 152F-os vízbe tedd a malátát ha 152F-on akarsz masholni mert le fogja hűteni a maláta a vizet, keress ilyet, hogy strike water temp calculator.
-
Rotburg
csendes tag
válasz somasz #10766 üzenetére
Szia!
Bár már kaptál választ, azért megpróbálok segíteni én is.
Én a fél BIAB módszerben találtam meg a nekem tetsző technológiát.
Zsákban cefrézek, majd egy mozdulattal átemelem a szűrő lemezre.
Abban látom az előnyét, hogy nem kell vacakolni a magok kiszedésével
a főzőedényből, ott már melegedhet is a máslóvíz.
A komlóforralás utolsó 10 percében mehet bele egy kis moszat (összeszedi az üledéket).
Majd megvárom míg befejezi a lé a bugyogást, és örvényt hozok létre (jól megkeverni).
Kis idő múltan, gyönyörűen leereszthető az oldalcsapon, még alárakok egy konyhai
szűrőt, de inkább csak a tuti kedvéért. Az edényben marad kb 6-7 deciliter sötétbarna
pelyhesre összeállt trutyi (komló, fehérje, malátapor).
Hideg komlózásnál próbáltam teafilterbe helyezni, de most már csak beleszórom.
Palackozáshoz átfejtem az élesztőről, egy másik edénybe, ekkor kapja meg a cukrot is.
Így nekem egész tiszta sört sikerül palackoznom.
Mindenkivel elmosatom az üveget fogyasztás után, akkor nem szárad bele az élesztő.
Aztán már csak Star-San-ös öblítés, persze ha lerakodott élesztő is van az üvegben,
akkor sajna üvegmosó használata elkerülhetetlen. Új üvegek, ismerős kocsmából hétfőn,
hipós áztatás, címke is lejön, belsejének kis kefélés. Nagyon jól jön le a címke a sopronisokról,
de ők zöldek, ha erre is kényes vagy akkor keress mást. Kerüld a búzasöröseket, mert nehéz kimosni belőlük a letapadt élesztőt.Jó főzést
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest