Új hozzászólás Aktív témák

  • Kékes525

    félisten

    [Diagnózis - a koronavírus elleni védőoltásokról]

    "Az adás fő témája: a koronavírus elleni védőoltás. Már lassan másfél hónapja kezdődött el az oltakozás és most már öt oltóanyagról vannak információink. Ezeket próbáljuk kicsit részletesebben is bemutatni Önöknek szakértőink segítségével. Műsorunk végén a soft robotikát, pontosabban egy olyan szegedi fejlesztést mutatunk be, mely ennek segítségével próbál meg minél hatékonyabb rehabilitációs eszközöket készíteni.
    - Pfizer-Biontech, moderna, astrazeneca, szputnyik V és a kínai Sinopharm által gyártott vakcina. Ezek azok, melyek elérhetők vagy elérhetők lesznek hazánkban, az első hármat az Európai Unió is engedélyezte, a másik kettőt csak Magyarország. Szegedi járókelőket kérdeztünk arról, ők mit tadnak ezekről az oltóanyagokról, milyen információkkal rendelkeznek és honnan tájékozódnak.
    - Az előbbi kisfilmből is az látszik, hogy a magyar lakosság rendkívül óvatos a koronavírus elleni vakcinákkal kapcsolatban. A legfőbb oka ennek, ahogy én tapasztaltam, az információhiány vagy éppen a túl sok, de nem ellenőrzött információ. Falus András immunológust segítségével most megpróbálunk eligazodni a különböző vakcinák között.
    - Decemberben indult KOVIDők elnevezésű információs oldal a Facebook-on, ahol a kérdezők és a megszólítottak is olyan kutatók, orvosok, akik a koronavírussal illetve a különböző vakcinákkal, azok hatásaival foglalkoznak. A kérdezők a Szegedi Biológiai Kutatóközpont munkatársai, Horváth Péter informatikus és Kintses Bálint biológus. Mielőtt erről a csatornáról beszélgetnénk, nézzünk bele az egyik adásba, ahol a szakértőt az oltások allergiás mellékhatásairól kérdezik.
    - A KOVIDők oldalon a „kutató nyomoz, a szakértő válaszol”. Hogy miért tartották ezt fontosnak erről is kérdezem az egyik kérdező kutatót, Horváth Péter bioinformatikust.
    - A soft vagy puha robotika egy olyan részterülete a robotok építésének, ahol az élő szervezethez nagyon hasonlító anyagokkal dolgoznak. Ezek a robotok sokkal rugalmasabbak, nagyobb az alkalmazkodó képességük, mint fémből készült társaiknak. A szegedi egyetem Mérnöki Karán már több mint tíz éve foglalkoznak az ember és gép együttműködését segítő, puha anyagokból épített soft-aktuátorokkal. Most éppen rehabilitációs eszközöket fejlesztenek a puha gépek segítségével."

    Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

Új hozzászólás Aktív témák