Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz balojazz #60071 üzenetére

    Ha belemegyünk az összehasonlítás részleteibe, akkor nem tudom, hogyan fogunk belőle kimászni... Ám legyen.

    A covid tulajdonképpen nem egy betegség, hanem bizonyos értelemben több. Ha csak a főbb variánsokat nézzük, akkor más a fertőzőképesség, a tünetegyüttes, a halálozási ráta, stb. Tehát nem covid vs. spanyolnátha lenne az összehasonlítási alap, hanem Alfa vs. spanyolnátha vagy Omicron vs. spanyolnátha. Viszont utóbbiaknál már mások voltak a körülmények (mint a spanyolnátha idején).

    A covid ellen lett oltás, azaz a fertőzések nagyobb része már oltott népességet ért (szerencsére), és ez visszafogta a halálozásszámot. A halálozások egy másik részét az orvostudomány akadályozta meg (mint azt már fentebb írták).

    Azaz, ha össze szeretnénk vetni, hogy melyik betegség a halálosabb, akkor pl. azt kellene elképzelni, hogy mire ment volna a spanyolnátha 2020-ban. (Csak ez már kissé sci-fi.)

    Az kétségkívül igaz, hogy a covid főként az idősebbekre halálos. (Meg a terhesekre. Meg az immunhiányosokra. Stb.) Legalábbis eddig. Viszont tudjuk, hogy sok esetben (szinte mindig?) okoz maradandó károsodást, súlyosabbakat (fél tüdő, pszichés zavarok, krónikus fájdalom, cukorbetegség, stb.), vagy enyhébbeket (krónikus fáradság, stb.) Nem tudom, hogy voltak-e ilyenek a spanyolnáthánál, mert ha nem akkor ezt is bele kellene tenni a serpenyőbe.

    Végezetül: a covid járványnak sajnos még nincs vége, hogy milyenek lesznek a végső számok, azt még nem tudjuk. :((

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák