Új hozzászólás Aktív témák

  • Mr K

    senior tag

    válasz Parci #65217 üzenetére

    Most volt polémia arról, hogy milyen szemétség, hogy csak három "régi" oltás után lehet bivalens oltást kapni. És itt sincs meg mindenkinek a harmadik oltása. A "régi" oltás kapcsán pár megjegyzés.

    1. Volt egy olyan álláspont még egy éve, hogy a régi variánsok (pl. Delta) ellen legalább három (régi) oltás kell a hatékony védelemhez.
    2. Eddig lényegében azért nem lett újabb variánsra specifikus oltóanyag, mert mindig az derült ki róluk, hogy semmivel sem alakítanak ki jobb védelmet, mint a régi (lásd pl. a BA.1-re vonatkozó vizsgálatokat (július végén volt téma).)
    3. Hogy hosszú távon jobban járunk-e az új bivalens oltásokkal, azt nem tudjuk (BA.1-es keverékre van ~200 kísérleti alany másfél hónapja, és ennyi), talán majd egy év múlva eldől.
    4. A BA.1 és a BA.5 kvázi ugyanúgy kihalt (vagy ki fog halni, mire elérhető lesz a vonatkozó oltás), mint a Delta vagy a wuhani. (A BA.4-nek még van esélye.) Hogy melyik bukkan fel újból, ha egyáltalán, azt nem tudjuk.
    5. Per. pill. majomhimlő ellen fekete himlő elleni oltással védekeznek.
    6. UK-ban most indult az őszi kampány, amely során vagy új oltást kap valaki, vagy régit, "[h]owever, health officials say people should take whichever booster they are offered, as all vaccines provide protection against becoming severely ill or dying from Covid." [forrás]

    Szóval lehet pályázni az új oltásokra (én is azt teszem), de pillanatnyilag semmi nem támasztja alá, hogy jobbak lennének, mint a régiek. Csak annak a fogyasztói attitűdnek a megnyilvánulása, amivel épp tönkretesszük a bolygót? ;]

    ''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

Új hozzászólás Aktív témák