Új hozzászólás Aktív témák

  • dkess

    őstag

    válasz Angelo69 #7488 üzenetére

    Gondolom néztél már sok tesztet, véleményt és YouTube videót ezzel kapcsolatban - így lehet sok újdonság nem lesz.

    Először is aránylag drága. Amennyiben mesh -t (pl. a 2 darabosat ebből) szeretnél, akkor pláne. Másik oldalról szép nagy darab - jóval nagyobb, mint az előd AC -s Amplifi HD.

    Amit fontos érteni, hogy ez nem az UniFi vonalat erősíti, hanem az Amplifi -t. Ebből következik néhány dolog. Először is ez nem a UDM "továbbgondolása" ("AX -es verziója"), hanem az előbb említett Amplifi HD -é. Azaz ezt nem fogod tudni UAP -kkal bővíteni, hanem mesh igénye esetén Amplifi vonal lehet az érdekes.

    Másfelől ez ízig-vérig SOHO termék. Ez a támogatott funkcióin, firmware -en meg is látszódik - elég "spártai" az UniFi -hoz képest. Ennek nézz utána, hogy mennyire felel meg Neked.

    Hardveresen elég erős. Több, mint valószínű, hogy IPQ8074 (esetleg IPQ8078) van benne 1 GB RAM -al. Ezzel a SOC -al nem egy és nem kettő Pro-AP van 2-300K HUF környékén vagy éppen felette ... Elvi felépítése:

    Ahogy láthatjuk 2.4 GHz -en 4x4 AX és 5 GHz -en 8x8 AX. Amplifi Alien -él nincs HT160 támogatás. Ahol van (más típus ugyanezzel a felépítéssel - pl. Asus RT-AX89X) ott HT160 mellett csak 4x4 lesz 5 GHz -en - azaz a 4800 Mbps maximum elméleti aggregált sávszélesség adott 5 GHz -en. HT160 nélkül is komoly WiFi -t tol viszont lefedettségben és sebességben is. Mobiltelóval is meglesz a 900 Mbps környéke egy helyiségben az egységgel. Nekem más márkából van ezzel a SOC -al (nem ez illetve nem Asus) - tényleg brutális WiFi -t tol ...

    A 8x8 és a maximum 80 MHz -es csatorna szélességet alapul véve akkor érdemes ezt az eszközt, ha inkább sok 5 GHz -es sávot támogató eszközöd lenne. Persze 2.4 GHz -en is sok eszközzel tud megbirkózni, mivel itt 4x4.

    Vezetékes oldal. Röviden semmi extra. Csak gigabit -es portok (1 WAN és 4 LAN), ami azt jelenti, hogy csak a 5 Gbps -es backplane -t aktivizálták ezen terméken. A 2 db 10 Gbe interface -t sajnos nem. Viszonyításképpen az ugyanezzel a hardverrel szerelt AX89X -en:

    - 1 db RJ45 gigabit WAN,
    - 8 db RJ45 gigabit LAN,
    - 1 db RJ45 1/2.5/5/10 Gbe WAN/LAN,
    - 1 db 1/10 Gbe SFP+.

    Azaz sajnos vezetékes oldalon nem vagyunk elkényeztetve. Különösen tekintve, hogy maga a vas képes lenne 9,4 Gbps -t is NAT -olni - ez a pár db gigabit -es port eléggé "pazarlás" ... Azaz, ha fontos lenne a vezetékes oldal, a multigigabit/10 Gbe támogatás (akár internetre - jövőállóság), esetleg némi "Asus -os extra" is érdekelhet, akkor inkább AX89X (a hardver ugyanaz és szintén SOHO) ... Persze drágább, de többet is nyújt és nem mellesleg mesh igénye esetén a teljes AiMesh -t (itt van ethernet backhaul is) támogató Asus router/ZenWiFi paletta rendelkezésre áll bővítésre (köztük olcsóbb típusokkal is) ...

    Ezt az eszköz nagyon röviden - nagyon a WiFi -re van kiélezve és nagyon SOHO. Amennyiben ez így megfelel, akkor lehet OK lesz a Számodra ...

Új hozzászólás Aktív témák