Új hozzászólás Aktív témák

  • Grga_Pitic

    aktív tag

    válasz shirogin21 #7750 üzenetére

    Segítek szűkíteni. A manuális vakukat nem javaslom makrózásra, ha nemcsak növényt akarsz fotózni, mert mire beállítod a helyes expót, már elrepül / elmászik a modell. Ilyen a Godox TT600, Zomei ZM430, Andoer AD-560 II, YONGNUO YN-560 III.

    Maradnak a TTL képes vakuk, esetükben is szükséged lesz a távoli villantásra, makró esetében ez megoldható egy TTL szinkron kábellel is (nekem ilyen van), mert jó pár vaku, a Metz, a Meike, a Panasonic csak így villantható el. Arra készülj, hogy nem biztos, hogy minden vázzal és vakuval mennek az utángyártott cuccok - több helyen olvastam gondokat a neten - (a gyári Olympus meg aranyárban van), és a kábel hossza is számít. Nekem E-M10II + Olympus FL-36 van, azzal az 1 méteres JJC gond nélkül működik.

    A Panasonicnak erről a vakujáról sosem hallottam, de 30-as kulcsszám alatt inkább hagyd, főleg ennyiért. A Meike helyett szerintem jobb a Godox TT350o.

    Viszont felsorakoztatnám az Olympus FL-36 és FL-50, illetve FL-36R és FL-50R modelleket. Az R végűek optikailag a vázról levéve elvillanthatóak, a másik kettőhöz kell a TTL kábel. Index adok-veszek topikban most látok egy Olympus FL-36R-t árulni.

    Így a shortlist:
    - Godox TT350o
    - Godox TT685o
    - Olympus FL-36R
    - Metz 44 AF-1

    A Godoxot akkor érdemes választani, ha akarsz más témát is vakuzni (portré stb.), mert a rádiós kioldásban rejlő lehetőségeket semelyik másik vaku nem hozza. Viszont a Godoxnál voltak azzal gondok, ha a kioldó és a vaku közel voltak egymáshoz, ami éppen makrónál problémás. Persze itt is használhatod a TTL kábelt, de ahogy fent is írtam, nem biztos, hogy menni fog.
    Ha nem kell a rádiós kioldás, akkor szerintem az FL-36R a nyerő.

Új hozzászólás Aktív témák