Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz rasotamas #5603 üzenetére

    Nem olyan vészes egy 2x12 modulos kiselosztó, Mixvillnél vannak ronda de olcsó IP65 típusok is ha kültériről van szó. De nagyobb boltokban mint pl Daniella is lehet próbálkozni, csak őket folyton lerabolják. :D

    Ha olyan helyen vagy, akkor 16A-ig lehet megengedi a szolgáltató hogy szabványosítás nélkül felbővítsd az egyik 6A-es fázist. De persze az amperenkénti bruttó 5k-t + kiszállási díj 14k-t akkor is valszeg elkérik. Az igényt beadni ingyenes, majd ha megkapod az MGT-t, ha nem reagálsz rá 3 hónap alatt akkor elévül és nem kell fizetni.

    A PEN sorkapocsnak kötelező "potenciálrögzítést" adni az épületbe belépéskor, ami ugye ugyanazt a földelő szondát takarja, ahonnan most meg van táplálva a PE sín.
    Tehát tényleg el kell végezni azt az összekötést, legalább 10-es réz MKh-val.
    Viszont óvatosan, nehogy plomba fenhatóság alá kerülj, ugye oda regisztrált szerelő kell. Nehogy aztán szerződés szegésért kikapcsolják a mérődet.

    Mert egyébként nem feltétlenül jó ötlet a lakáselosztón belül összekötni a nullát és a PE-t, mert ha más nyitja ki félreértheti a dolgokat. Jobb ha a lakáselosztóba már tisztán 5 vezetékes TN-S rendszer megy.

    A teljes elektromos szolgáltató által elvárt bekötés tehát így néz ki:
    -az épület földelőszondája egy dedikált, külső falon lévő EPH dobozba érkezik;
    -EPH sínről külön megy 16-os réz MKh a PEN kapocsra;
    -EPH sínről külön megy a mérőhelyen keresztülhúzva 10-es réz MKh a lakáselosztó PE sínjére;
    -PEN sínről a mérőhelyen keresztül megy a 10-es réz MKh a lakáselosztó Nulla sínjére;
    -EPH sínről dedikáltan megy a 10-es réz MKh, ha megoldható akkor egyesével külön az épületbe belépő fém csőhálózatok EPH-hoz, tehát külön 1 vezeték a gázvezetékhez, 1 a csatornához, 1 a vízvezetékhez.
    De ha ezek egy helyen vannak, akkor a villanyászok is csak 1 db 10-est visznek, amit aztán felfűznek az egyes EPH bilincseken keresztül. Ekkor érdemes a gázcsővel kezdeni, mert az tuti hogy maradni fog fém. A víz meg csatornát sok helyen már műanyagra cserélték.

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák