Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz szimcsi #8252 üzenetére

    Az Ország nagyrészén ez így nem megfelelő.
    De nem mind1 melyik város, aztán lehet még a városon belül a kerület is számít.
    Mezei villanyszerelő nem bonthat "plomba zsinórt" amivel a mérőórád kapcsai le vannak "zárópecsételve", tehát nem nyúlhat a vezetékek végéhez, nem kötheti be a mérőórába sem a mérőóránál lévő kismegszakítóba.
    Ahhoz úgynevezett ASZR külön képesítést elvégző és engedélyt megszerző "mezei" villanyász kell, nem elég a mezei villanyász VETR azonosítója, külön kell szolgáltató által kiadott ASZR azonosító, ezzel tudja telefonon bejelenteni a plomba bontást. (persze vannak területek ahol kicsivel lazábbak a szabályok, kellene a város név.)
    Maga a munkálatokhoz fő szabályként:
    Ha korábban 16A-ed volt, akkor nagyon valószínű hogy az elmúlt 20 évben nem volt szabványosítva a mérőhelyed, márpedig ha a jelenleg meglévő vezeték nem megfelelő a 32A kiszolgálására(valószínűleg 6-os vagy gyengébb alu vezetéked van ami KEVÉS), akkor szabványosításra van szükség.

    Szabványosítás "definíciója", amit szintén ASZR villanyszerelő jelenthet be:
    a mérőórát tipizált, a szolgáltató által bevizsgált és rendszerengedélyezett, műanyag dobozba helyezik, amely dobozt akár ugyanoda felhelyezik ahol előtte a mérőórád volt.
    Valamint kicserélik a méretlen beérkező és a mért vezetékezést legalább 10-es keresztmetszetű, érvéghüvelyezett, MKh réz vezetékre. Ezen kívül ha a vezeték védőcsővezése nem teljesíti a jelenlegi feltételeket anyagminőség és keresztmetszet szempontjából, akkor azt is cserélni kell.
    A doboz valamint a védőcső is lehet besüllyesztett, vagy falon kívül, csak a falon kívüli esetben a védőcsőre vonatkozóan szigorúbbak az előírások, pl a típusok közül a legvastagabb, legalább 36-os belső átmérőjű, keményfalú kell, amit toldások, valamint dobozba bevezetéskor ragasztani kell.

    Persze elképzelhető hogy korábban már megtörtént a mérőóra behelyezése az akkor érvényben lévő tipizált műanyag dobozba, ehhez fotókat kéne feltöltened.
    Ha viszont pl 10 éve megtörtént a szabványosítás, akkorirban 6-os réz vezetéket használtak, ez ma már legtöbbször nem elfogadott, így megint csak ASZR szerelő kell aki kicseréli a vezetéket.

    Ezek a szabályok Budapesten és Pest megyében pl kötelezőek.
    De vannak területek ahol picivel lazábbak a szabályok, szal kellene a város neve.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák