Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz hNp88 #8529 üzenetére

    Gratulálok a vizsgához, remélem megvolt az ünneplés akár így, akár úgy! :D
    Nem kell offtopicba tenni szerintem, témához tartozik.
    Azt hittem legalább említik, elvégre társasházi méretlen főelosztókban is kívánatos berendezés, ha nem is feltétlen kötelező, de legalább tudjon róla a reg szerelő hogy nehogy véletlen plomba nélküli dobozba kerüljön a méretlen vezetékekkel ellátott túlfeszlev.

    Igazából még mindig pontosításra szorul a Fi relé-vel kapcsolatos meglátásod:
    Egyrészről rengetegszer nem ellenőrzik visszaplombáláskor a szolgáltató emberei.
    Másrészről oda kell beszerelni, ahol az elmenő áramkörök alapján igényelt és a leválaszthatóságot legjobban teljesíti, figyelembe véve a gazdasági racionalitást.

    Szóval lefordítva a bullshitet:
    Nem "kötelezően a mérőórához minél közelebb", ez csak egy leegyszerűsítés, hogy ne kelljen sokat agyalni, de ez nem valósághoz igazított oktatás.
    Mert rengeteg családi háznál a telek határon ott egy geyer szekrény benne a mérővel, amihez képest 10-15 méter is simán megvan az épület, amin belül még további kanyarokra lehet az épület főelosztója, benne 30 leágazással, melyek egy részére valóban kötelező a FI relé(pl dugaljak, pláne konyhai-fürdő-sima szobai), egy része szürke zóna (pl világítás régebben nem volt és a vezetékezés nem mindig úgy van kialakítva), egy részére meg kifejezetten káros lehet (egyes fix bekötésű elemek esete).
    Ha a geyer szekrénybe kerül 1 db fő 3 fázisú Fi relé, akkor az olyan kisebb hiba esetén is levághat mint mondjuk egy bedugva felejtett hibás rádió, áramtalanítva a tápkábelt és az egész épületet.
    Se a riasztó, se a hűtők nem fognak áramot kapni...
    Reggel csak simán "meglepetés" hajnali 6-os keléskor, vak sötétben, pizsamában a 65 éves nagymamának kisétálni és visszakapcsolni télen fagyban(max reggel a villanyszerelő felmenője nem érti mitől csuklik), de ha ez egy 2 hetes nyaralás 3. napján történik, kellemetlen lesz a hazaérkezés és nem csak amiatt mert nem működik a kapumotor...

    Ezért kell figyelembe venni a helyszínt, hova a legcélszerűbb és fáj nem fáj, elbeszélgetni a tulajjal hogy 1 db kerüljön be ami mindent véd a fenti kockázatokkal a tápkábel megfelelő pontjára(első túlfeszültség levezetőt pl nem védünk Fi relével), vagy inkább az egyes kiselosztókba a megfelelő áramkörökre.
    Lehet pl az összes szoba dugaljat 1 naggyal védeni, míg 1-2 funkcióhoz külön sajátot.
    Lehet van kisműhely, saját elosztóval, megint csak jobb helyben kialakítani.

    Lehet legtöbbször olyan helyre hívnak Téged ahol 70 éves a családi ház, beérkezik a légvezeték, bele a fa dobozba a mérővel, mellette ott a régi elosztó és a legolcsóbb megoldás kell, de azért jobb megfuttatni a kérdést.
    De egyébként már ott bukik a szabályoknak való megfelelés, hogy itt a topicban is említve volt, nem szabadna azonos fa szekrényben lennie a mérőhelynek a mért kiselosztóval.
    Meg eleve, miért van még mindig kívül a kiselosztó? Hogy tudja a betörő hol kell leáramtalanítani úgy hogy azért világítás legyen neki a sikeres látogatáshoz? :D

    Sokkal jobb lenne a mért kiselosztókat a családi házak belső terébe áttelepíteni, a bejárat környékére.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák