Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz Játékos #45013 üzenetére

    A vételi jelszint [dBm] önmagában több okból sem jelent teljesen megbízható adatot arra vonatkozóan, hogy mennyire lesz stabil a kapcsolat:
    1.) Az egyes eszközök érzékenysége eltérő, azaz ugyanahhoz a fizikai kapcsolódási sebességhez kissé eltérő jelszinteket igényelnek (nyilván minél nagyobb az érzékenység, annál kisebb jelszint elegendő ehhez).
    2.) A wifi-kliensek és routerek által visszajelzett térerő rohadtul nem megbízható, és általában nem is igazán stabil érték.
    3.) A nyers jelszintnél sokkal érdekesebb adat a jel/zaj viszony (SNR), amit vagy kijelez a kliens / router, vagy nem. Ehhez az adathoz sokkal jobban lehet kötni a link várható képességeit, mintha csupán a jelszintet néznénk. Normális kapcsolathoz > 20 dB-es SNR érték dukál.
    #45011: "Igen, rúdantenna. Ezek szerint, ha az antennát "fektetem", tehát vízszintesen áll, akkor lefelé (mivel a padláson van a router) jobban fog szórni?!" Elméletben igen, de azt figyelembe veheted, hogy a routerek antennái nem túl nagy nyereségűek, ebből következően az irányhatásuk sem annyira számottevő. Vagyis nagyjából nem számít, hogy hogyan van telepítve. Különösen igaz ez beltéri használatnál, mivel a visszaverődések összevissza torzítják a dipólus antenna elméletben gyönyörű tórusz formájú iránykarakterisztikáját. Valószínűleg sokkal többet számít az, hogy hová teszed az antennát / routert, mint az, hogy a nyomorult kis antennái milyen pozícióban állnak.
    Mod. #45015: Valószínű épp azért látsz pozitív értékeket, mert azok nem vételi térerőt, hanem jel/zaj viszonyt jelölnek. Az ilyen -30..-20 dBm-nél nagyobb jelszintek már amúgy is olyan óriási vételi jelerősséget takarnak, amelyek a gyakorlatban nem igazán fordulnak elő, hacsak nem közvetlenül egymás mellé teszed a router és a kliens antennáját.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák