Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    AP-ket tervezek cserélni és/vagy szaporítani egy vidéki házban és megint felütött a dilemma, hogy "minőségibb" fajtából kevesebbet, vagy olcsóból többet (a kábelezés nem feltétlenül probléma, sok helyen most is lóg UTP a falból, bár nem feltétlenül pont AP-nek ideális helyen, de ez is függ attól is, hogy mekkora területet kéne fednie egy-egy AP-nek...).

    A rugalmasság (későbbi újrahasznosítás más helyen, vagy eladhatóság használt-piacon) vagy pusztán a jellemző árazások miatt inkább otthonra szánt router-eket gondoltam venni, mint specializált kiscéges AP-kat (bár jól ismerem pl. a Mikrotik-ot). Legjobb lenne, ha OpenWRT/LEDE is futna rajtuk, de nem kritikus, ha tud a gyári szoftver is normális AP módban futni.

    Durva közelítéssel úgy írható le az épület, mint három nagy négyzet egymáson, aminek a közepe minden szinten egy lépcsőház+átjáró, körülötte szobákkal, kivéve hogy a padláson már nincsenek válaszfalak, és a földszinthez még hozzá van toldva egy melléképület (aminek a ház felőli első szobája még gépekkel lakott, a többi már csak garázs).

    Jelenleg egy ASUS N66U van az 1. emeleti lépcsőházban (a középső szint kb. síkbeli közepén), ami kvázi tökéletesen fedi az egész emeletet 5GHz-vel (stabil ~122Mbps sávszélt kapok egy 40MHz 1x1:1 képes telefonnal minden szoba minden sarkában, bárhogy forgatom), 2.4GHz-el szinte tökéletesen fedi a padlást is (segít a falak/bútorok hiánya) és még elfogadhatóan fedi a földszintből az 1. szint lenyomatát, bár ott pár szobában már láthatóan ingadozik a sebesség, főleg a kis készülékeken (nem mindegy hova teszem le a telefont, és max 25-35 MBps jön össze 20MHz 1x1:1 telóval, nem 50-55, ami egy készülékre persze elég, de ha sok a vendég és mind egyszerre videózna minden szobában...), a melléképület viszont már szürke zóna (normális használatra lassú és szakadozó, de interferencia szinten még számít a freki-osztáshoz), ezért ott van egy TP-Link WDR4300, ami 5GHz-en le tudja fedni azt az egy szobát (de az ASUS-al szemben ez egyetlen falat sem visz át 5GHz-en használhatóan, csak interferencia szinten egyet).

    Sok kliens tud már AC-t, de a legtöbb csak 1 spatial stream-et (ironikus módon kihaltak a 3 antennás AP-k mellől a 2+ stream-es notik, és van helyettük sok kis 1 antennás vacak, amiből egyre több AC-s, de még nem feltétlenül MU-MIMO, sőt google-el ki se derül sokról, hogy tudna-e MU-MIMO-t, csak itthon derülne ki ha olyan AP-m lenne...). Viszont néhány kliens kizárólag 2.4GHz-t tud, de azt 40MHz-en, míg más kliens csak 20MHz-re hajlandó 2G-n, és csak 5G-n tud 40+ módot (szóval igazi katyvasz, de emiatt minden AP-t minél szélesebb freki tartományra érdemes tenni, ha lehet és mindenhova kell 2 és 5G is, ha megoldható...).

    Nekem egyedül elég a mai állapot, de ha sok a vendég, már jönnek a panaszok. Mondjuk az engem is zavar, hogy friss gyári firmware-el kb. hetente újra kell indítani az N66U-t (nem fagy le teljesen, de valami zavar van és pl. eltűnik a hálózatról a nyomtató), backport-os merlin-fork firmware-el pedig mint ha az új klienseken kiszámíthatatlanabb lenne a sebesség: a leggyengébb pontokon, ahol az elvi sávszél kb. fele jön már csak ki, ott jobban ingadozik, de igazából mindenféle firmware-el és beállítással ingadozik ott (nem egészen értem miért, de talán az ASUS dinamikus txpower szabályzása miatt, mert az elvileg már a régi firmware-el is olyan, hogy beírhatok bármit a txpower mezőbe, később magának skálázza fel/le... "AI Radar" vagy mifene... szóval lefojtani se tudom, ha sok gyenge AP-t szeretnék...). Így ha egyedül nyugisan körbemérem, minden OK, de gyakorlatilag mégse, néha szintetikus teszttel is látni apró anomáliákat. Ami még fura, hogy ahol lassul a kliensre letöltés az N66U 2G-jéről, ott az apró antennás telefon sokkal gyorsabban tud feltölteni (ami netezéshez nem épp ideális állapot és mindenképp érdekes).

    Tehát már az N66U-t sem feltétlenül akarom megtartani (nagyon jó cucc volt, de lehet hogy eljárt felette az idő ilyen igények mellé).
    A régi TP-Link pedig mindig egy vicc volt, 1 szobára jó 5GHz-re és szomszédos szobákra 2GHz-n, de persze interferencia szinten zajoskodik az messzebb is, csak nagyon lassul és szakad a kapcsolat olyan jelszintekkel, amikkel az ASUS jól boldogul, szóval ezt már rég szívesen kukáztam volna. Ez az ASUS vs. TP-Link tapasztalat az, amiért félek a sok gyenge AP-től ugyan annyi pénzből, mint kevesebb jobbtól.

    Az alsó szint síkbeli közepére szinte lehetetlen kábelt vinni (több falat vagy födémet kéne átfúrni, vagy falba vésni hosszan), illetve a külső sarkokba is kidobott pénznek tűnik egy AP, mert a szomszéd házából nagyobb falatot fed, mint itthonról, ugyanakkor nincs végtelen sok legális csatorna 5GHz-n se, főleg nem 80MHz-es AC-hez...

    Szóval...

    Az ASUS AC58U van legalább olyan jó minőségű és stabil, mint az N66U (volt új korában)? Elég lehetne ebből összesen kettő (a mostani gyenge AP-t közelebb mozgatva a melléképületből a ház közepe felé az alsó szinten, a másik helyét megőrizve).

    Vagy több esélyem lehet 3-4 db TP-Link Archer C5-el? (2db AC58U árából kijön 4db C5...) Mennyire gagyik ezek, ha csak 1 falat kell átvinni 5GHz-n és kettőt 2GHz-n?

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák