Új hozzászólás Aktív témák

  • Frawly

    veterán

    Félig retró, félig nem is. Egy külső, USB- SSD-re trükkel ráapplikáltam egy komplett MS-DOS 6.22-es telepítést. 2. genes i5-ös ThinkPad notin, 16 GB RAM társaságában bootol is, működik, meg minden, csak arra kell figyelni, hogy Legacy boottal kell indítani. Poénból próbálkozok csak vele, azt tudom, hogy modern gépen nem lehet hangot csiholni, meg a proci is túl gyors a legtöbb DOS-os programnak.

    Egy valami viszont nem kóser vele. Az EMM386.EXE induláskor EMM386 hibát dob, és lefullad a boot:

    EMM386 has detected error #06 in an application
    at memory address 00B8:3128. To minimize the chance
    of data loss, EMM386 has halted your computer.
    For more information, see the README.TXT file.
    To restart your computer, press ENTER.

    Ha kiveszem a CONFIG.SYS-ből az EMM386-ot, akkor fut a DOS, de nem indul egyik DOS4GW-s progi sem, vagy lefagy, vagy kiírja, hogy missing separator not found majd egy pár sor karakterzagyvalékot.

    Ebből ítélve a védett módra váltással van baja. Az UEFI BIOS-ban be volt kapcsolva a Memory Execution Protection, ezt kikapcsoltam, de a probléma továbbra is fennáll. Valami másik ötlet? Találkozott már ezzel valaki?

    Azért pár érdekesség akad: az i5-2520M-et lemértem Landmark Benchmark 6-tal, kiakadt, mint a taxióra, 35 ezerszerese egy 6 MHz-es 286-os proci sebességének, és valami 47 ezerszerese a 26 MHz-es 87 sebességének. Jelenlegi órajel a progi szerint -0,29 MHz :DDD Igazából valami 800 MHz környékén lehet, a DOS-os POWER.EXE mindvégig fut, nem akarom, hogy izzon a proci 100%-on, akkor is, ha a DOS nem csinál semmit, csak loopban várakozik, és 3200 MHz-en pörögjön.

    A setmul csak a lev1 cache-t tudta kikapcsolni, a lev2-őt nem, és a multiplyert sem tudta levenni. A proci így kb. egy 66 MHz-es 486 DX/2 szintjére lassul.

    Az Intel ugyan megszüntette az A20 vonal támogatását, de csak a Core i 4. generációtól, és meg csak 2. generációs proci. Meg ha az A20 kezelése lenne a baj, az a HIMEM.SYS betöltésénél jelentkezne, nem az EMM386-nál. A HIMEM.SYS teljesen jól megy, azt a 64 MB-nyi XMS memóriát tudja is használni, amire felkészítették ezt a DOS 6.22-höz mellékelt verziót.

    Holnap még kipróbálom POWER.EXE nélkül, meg egy Ryzen 2600-as gépen futtatva is, hogy mit szólnak a progik a 4,2 GHz-es procihoz, meg azon jelentkezik-e ez a hiba :D

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák