Új hozzászólás Aktív témák

  • KROK640

    veterán

    2000 februárját írtunk, és az egyik nap osztálytársamra hallgatva úgy gondoltuk, hogy az utolsó két óránál érdekesebb elfoglaltság az, ha elmegyünk egy PC barlangba és jól ki half-lifeozuk magunkat multiban.
    El is mentünk, remeket Half-Lifeoztunk, tényleg jó volt. Osztálytárs lelépett, már én is készültem amikor megismerkedtem egy sráccal. L. Árpival. Beszélgetésbe elegyedtünk, szóba kertült, hogy kinek milyen gépe van? Nekem akkor egy 366-os Celeronom volt 32MB RAMmal és őrült büszke voltam magamra, az ASUS V3400TNT-m miatt, 3.2GB-os HDDvel, és az volt a nagy tervem, hogy veszek bele még 64MB RAMot, meg jobb hűtést és feltolom 550-re és milyen komoly lesz 550MHZ-en 96MB RAMmal...
    Na, Árpi az mondta, hogy ő most vett gépet. 733-as Pentium III ... na itt ezen a ponton leesett az állam, talán tovább nem is mondta, azonnal látni akartam a gépet! (addig csak egy 450-es és egy 550-es PIII-at láttam élőben, szóval nagyon izgalmas volt a gondolat, hogy megpillantsak egy ilyen gépet.
    Kiderült, hogy nem lakik messze, és persze felmehetek megnézni. (ma már azért nem mennék fel csak úgy egy idegen lakására csak mert benyög egy jó procit).
    Na lényeg az, felmentem és legnagyobb meglepetésemre (azt gondoltam valamit tuti benéz, vagy kamu) tényleg ott volt és működött a gép, ami így nézett ki :
    nem tudom már milyen alaplap
    Intel Pentium III 733MHZ
    256MB RAM
    ASUS V6800 DLX 32MB
    27GB HDD
    CD író(!)
    17"-os monitor
    és oylan hangrendszer, hogyha valakit lelőttél half-lifeban akkor a szomszédok kihívták a yardot mert azt hitték igazi lövés volt XD

    Hát én azt sem tud hová legyek, emlékszem, hogy egész délután nyúztam a vadi új gépét, ment a nyálcsorgatás és az áll leesés, hogy úristen ekkora winyó, ennyi ram, minden játék full-fullon megy ...

    Az én hardvereim ehhez képest a "futottak még" kategóriában voltak, mint látható a mellékelt árlistán, 366-os Celeront még lehetett újonann kapni, de a kínálat alját képezte, 32MB RAM is volt, de a V3400TNT és a 3.2-es winyó már éppenhogy pont kifutott.

    Árpinak egyébként később is nagy szokása volt, hogy eléggé high-end hardverekkel mozgott, és nagyon gyakran cserélt gépet. Tulajdonképp az előző eladására mindig rárakott egy kicsit és úgy vett újat, így szinte állandóan top hardverei voltak, hosszútávon relative kevés pénzből. Mindezt akkor amikor évente lehetett komplett gépet cserélni. Ami szerintem macera volt, hogy 3-4-6 havonta eladogatni az alkatrészeket, újakat beszerezni, beszerelni, telepíteni. Sokáig csinálta ezt, de ma már nem csinálja most egy relative régi darabot használ, (ASUS ROG Z370; Core I7-8700K (12×3700MHZ); 32GB DDR4 RAM; GeForce GTX 1080 Ti 11GB; 512GB SSD PCI; 10TB HDD), de mondta ha normalizálódnak az árak akkor egy hét számjegyű forintocskát rászán egy új PC-re...

    Gyűjtöttem is gyorsan egy árlistát, hátha ...
    Mellékelt árlista 2000 február 19

    Érdemes megnézni, hogy a fent említett gépnek a fő alkatrészei is mennyire drágák, 25%-os ÁFA NÉLKÜL(!), a CPU 177 ezer, a RAM 94 ezer, a VGA 80 ezer, HDD 50 ezer, seperc alatt 400 felett van az ember nettoban (bruttóban 500K felett) és még nincs ház, monitor, perifériák stb ... Ennyi pénzről akkoriban (csóró kilencedikesként) álmodni sem mertem.

    Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...

Új hozzászólás Aktív témák